Kauppalehti: Saksalaisetkin rikkaat vaativat lisää veroja

Kauppalehti:
Viime viikolla 15 ranskalaista miljardööriä allekirjoitti vetoomuksen, jonka mukaan rikkaat haluavat antaa oman panoksensa taistelussa velkaantumista vastaan. 
(...) The Guardianin mukaan lisäverojen vaatijoihin on liittynyt myös 50 saksalaisen rikkaan joukko. Ryhmä on perustajansa, Dieter Lehmkuhlin mukaan sekalainen seurakunta opettajia, lääkäreitä ja yrittäjiä, joilla suuri osa varallisuudesta on perittyä. 
(...) - Vastaus Saksan velkaantuneisuuteen ei ole leikkauksissa, jotka vain vaikeuttavat köyhimpien elämää, vaan rikkaiden kovemmassa verotuksessa, sanoo Dieter Lehmkuhl The Guardianin mukaan ja vaatii, että rikkaiden ja köyhien välistä kuilua kurotaan umpeen.
Yksi maailman rikkaimmista ihmisistä, yhdysvaltalainen suursijoittaja Warren Buffet esitti saman ehdotuksen jo aiemmin. Helsingin Sanomat oli yrittänyt tavoittaa useita rikkaimpia suomalaisia kysyäkseen heidän mielipiteitää rikkaimpien verotuksen kohottamisesta suomessa. Suomalaisista ainakin kustantaja Niklas Herlin, Rinta-Jouppi autoliikkeiden toimitusjohtaja Ari Rinta-Jouppi sekä konsulttiyhti Trainer's Housen perustaja Jari Sarasvuo ilmoittivat kannattavansa rikkaimpien verotuksen kiristämistä esimerkiksi pääomaverotuksen nostamisen muodossa. Suurin osa Helsingin Sanomien tavoittelemista ihmisistä ei ollut tavoitettavissa tai halunnut osallistua keskusteluun.

Vuosina 1990 – 2002 suurituloisimman kymmenyksen tulot kasvoivat Suomessa 44 prosenttia. Suurituloisimman prosentin, noin 50 000 rikkaimman reaalitulot kasvoivat 122 prosentilla. Keskimäärin suomalaisten tulot kasvoivat tänä aikana 19 prosenttia.

Kauppalehti 30.08.2011 
Rikkaiden lamatalkoot kasvavat: Saksalaisetkin vaativat lisää veroja


Mitä miljardööri Warren Buffett edellä, sitä joukko eurooppalaisia rikkaita perässä: kasvava liike vaatii rikkaille lisää veroja.

Viime viikolla 15 ranskalaista miljardööriä allekirjoitti vetoomuksen, jonka mukaan rikkaat haluavat antaa oman panoksensa taistelussa velkaantumista vastaan. Vastaavaa liikehdintää on ollut myös Italiassa.

The Guardianin mukaan lisäverojen vaatijoihin on liittynyt myös 50 saksalaisen rikkaan joukko. Ryhmä on perustajansa, Dieter Lehmkuhlin mukaan sekalainen seurakunta opettajia, lääkäreitä ja yrittäjiä, joilla suuri osa varallisuudesta on perittyä.

Ryhmä väittää manifestissaan, että Saksa voisi kerätä 100 miljardia euroa, jos maan rikkaat maksaisivat viiden prosentin varallisuusveroa kahden vuoden ajan.

- Vastaus Saksan velkaantuneisuuteen ei ole leikkauksissa, jotka vain vaikeuttavat köyhimpien elämää, vaan rikkaiden kovemmassa verotuksessa, sanoo Dieter Lehmkuhl The Guardianin mukaan ja vaatii, että rikkaiden ja köyhien välistä kuilua kurotaan umpeen.

Ryhmän suunnitelmien mukaan uusi verotus rokottaisi yli puolen miljoonan euron pääomaa.

Sekä Ranska että Saksa ovat suunnitelleet varakkaiden veronkorotuksia.

Suomessa rikkaiden lamatalkooliike ei ole herättänyt laajaa innostusta. Kun Helsingin Sanomat tavoitteli verotilastojen kärjessä olevia suomalaisia, suurin osa ei halunnut osallistua keskusteluun. Muutama kuitenkin ilmoitti halukkuutensa maksaa lisää veroja.

Muun muassa kustantaja Niklas Herlin kannattaa progression lisäämistä osinkotuloihin.

- Superjohtajien palkat ja etuudet ovat aika kovalla tasolla. Varaa on vielä kiristyksiin, Herlin sanoi Helsingin Sanomille.

Myös konsulttiyhtiö Trainer's Housen perustaja Jari Sarasvuo ilmoitti tukensa rikkaiden lamatalkoille.