Aamulehti: Pikavippiyritykset tekevät valtavia voittoja

Aamulehti uutisoi pieniä, korkeakorkoisia luottoja tarjoavien pikavippiyritysten valtavista voitoista:
Suurimman alan yhtiön eli Tact Groupin liikevoittoprosentti oli peräti 72,3 eli liikevaihdosta lähes kolmeneljäsosaa oli puhdasta voittoa.

Tact Group eli entinen Vipster sai aikaa lähes 11 miljoonan euron liikevaihdon ja liikevoittoa komeat lähes 8 miljoonaa euroa. Ferratum Finland keräsi puolestaan 10,5 miljoonan euron liikevaihdolla 4 miljoonan euron voitot puolentoista vuoden tilikaudella.
Yritysten toimintaa on aiemmin kommentoinut inhimillisten seurausten osalta myös diakonia ja yhteiskuntatyö -yksikön johtaja Heikki Hiilamo:
"Kauppa- ja teollisuusministeriön tuore tutkimus kertoo, että pikavippejä käyttävät kaikkein vaikeimmassa asemassa olevat kansalaiset. Lainsäätäjien pitäisi asettua ennen muita näiden ihmisten puolelle. Pientenkin summien lainaamiseen on laadittava reilut, kohtuulliset ja oikeudenmukaiset pelisäännöt", totesi Hiilamo.
Karjalainen-lehti on myös äskettäin uutisoinut samojen yritysten tavoista kiertää korkojen ilmoittamista ja asiakkaiden totuudenmukaista informoimista koskevaa lakia:
Lehden tekemän selvityksen mukaan jopa puolet pikavippifirmoista johtaa asiakasta harhaan ilmoittamalla lainan todellisen vuosikoron pienemmäksi kuin se on oikeasti.

Esimerkiksi kahdeksi viikoksi otetun sadan euron lainan vuosikoroksi saatettiin ilmoittaa vain 300 prosenttia, kun lainan kulut olivat noin 20 euroa. Todellisuudessa kulut ovat huomattavasti suuremmat.
Esimerkit ovat yksittäisiä, mutta esimerkiksi lainsäädännön kiertäminen ja piittaamattomuus kaupankäynnin vaikutuksista ihmisiin ovat piirteitä, jotka ovat jäljitettävissä myös rakenteellisiin seikkoihin. Näitä ovat esimerkiksi markkinatalouden taipumus kannustaa voitontavoitteluun kaikin mahdollisin, myös yhteiskunnallisesti haitallisin, keinoin, sekä diakonia ja yhteiskuntatyö -yksikön johtajan kommentissa esiintuleva kaupankäynnin seurausten näkymättömyys.

Korjaavien ratkaisujen, kuten juuri lainsäädännön, kehittäminen auttaa tähän talouden tehokkuutta heikentävään ongelmaan välillisesti, mutta oleellista on tarkastella myös sitä, voiko taloudessa itsessään olla rakenteita jotka kannustavat tällaiseen haitalliseen toimintaan, ja sitten miettiä miten näitä voitaisiin muuttaa.

Lue lisää: Robin Hahnel - Perusteet markkinoita vastaan


Kauppalehti 21.11.2011
Huipputulot! Katso miten tienaa alan paras pikavippifirma

Pikavippifirmoilla menee lujaa, vaikka nousutahti näyttäisi olevan takanapäin. Huippuyhtiöillä on huippuluokan tulot.

Suurimman alan yhtiön eli Tact Groupin liikevoittoprosentti oli peräti 72,3 eli liikevaihdosta lähes kolmeneljäsosaa oli puhdasta voittoa.

Tact Group eli entinen Vipster sai aikaa lähes 11 miljoonan euron liikevaihdon ja liikevoittoa komeat lähes 8 miljoonaa euroa. Ferratum Finland keräsi puolestaan 10,5 miljoonan euron liikevaihdolla 4 miljoonan euron voitot puolentoista vuoden tilikaudella. Nämä kaksi yritystä hallitsevat noin kolmasosaa markkinoista.

Tamperelaisista alan yrityksistä Maxmani keräsi viime vuonna tulosta lähes puolet liikevaihdosta eli liikevaihtoa hiukan yli 295 000 euroa ja liikevoittoa 135 000 euroa toiminimellä rahapuu. Toinen tamperelainen Wired-Bit Oy keräsi lähes 80 000 ja liikevoittoa lähes 30 000 euroa toiminimillä bonuslaina, gsmlaina, vippipankki, luottopalvelu ja fastcash.

Parhaat alan yhtiöt takoivat liikevoittoprosentteja, joita yrityselämässä ei ole totuttu näkemään. Suurimmillaan kolme neljäsosaa yritysten liikevaihdosta on ollut puhdasta voittoa.

– Kolmasosa yrityksistä ovat tuottoisia, yksi kolmannes ei juurikaan ja yksi kolmannes on tappiolla. Menestyvät ovat yleensä suuria toimijoita ja kauan toimineita, sanoo Suomen Pienlainayhdistys ry:n toiminnanjohtaja Kari Kuusisto.

Liikevaihdon kasvu vuositasolla on ollut vajaa 30 prosenttia jo noin puolentoista vuoden ajan. Tarve lainoihin on vähentynyt tai sitten tietoisuus vippien kovista koroista on lisääntynyt.

– Pienlainojen kasvuprosentti on 27 viime vuoden vastaavaan jakson verrattuna. Arvioni mukaan pienlainoja myönnetään tänä vuonna noin 300 miljoonan euron edestä, sanoo Kuusisto.

Kaikilla yhtiöillä ei mene hyvin. Viime viikolla Kauppalehden Asiakastiedon protestilistalle päätyi tamperelainen Vip Rahoitus Oy, jolta verottaja karhuaa 6 514 euron erää maksamattomia veroja.

Yhtiö kertoo nettisivullaan, että lainoja ei tällä hetkellä myönnetä ja toiminta on väliaikaisesti poikki. Asiasta luvataan kertoa myöhemmin, mutta yhtiö ei vastaa kyselyihin. Yhtiö tuskin toimii jatkossakaan, sillä viime vuonna toimintaa ei ollut ja edellisvuosikin meni tappiolla.