YLE: Köyhä maksaa lainoistaan ja laskuistaan kovimman hinnan

YLE:
Pikavippi on nykyään köyhän ainoa keino saada lainaa. Pienituloiset maksavat lainastaan kovinta korkoa. Pankit eivät tarjoa vaihtoehtoja. Kuluttajavirasto ja oikeusministeriö vaativat muutosta: sosiaalisia luottoja koko maahan.
Uutisessa kuvataan, kuinka pikavippiyritysten poikkeuksellisen tuottoisa toiminta perustuu pienituloisten vähäisten vaihtoehtojen hyväksikäyttöön – tämän seurauksena pienituloiset maksavat lainoistaan suurimpia korkoja. Myös pankit ovat asettaneet asiakkaansa eriarvoiseen asemaan: maksuhäiriöiset maksavat enemmän laskuistaan, koska he eivät saa verkkopankkitunnuksia.

Lisää aiheesta:

Aamulehti: Pikavippiyritykset tekevät valtavia voittojaYLE 3.12.
Köyhä maksaa lainoistaan ja laskuistaan kovimman hinnan

Pikavippi on nykyään köyhän ainoa keino saada lainaa. Pienituloiset maksavat lainastaan kovinta korkoa. Pankit eivät tarjoa vaihtoehtoja. Kuluttajavirasto ja oikeusministeriö vaativat muutosta: sosiaalisia luottoja koko maahan.

Kauppojen ikkunoissa riittää nyt houkutuksia. Ostokset rahoitetaan luottokorteilla ja pikavipeillä. Mutta kaikilla ei mene lujaa: pikavipeistä on tullut köyhän ainoa keino saada lainaa. Pikavippiä tarjotaan jopa lääkkeiden ostoon.

- Peräänkuuluttaisin lisää tuotteita, joilla kilpailla. Pankkien tarjonnasta ei löydy lyhytaikaisia vakuudettomia kertaluottoja, sanoo Kuluttajaviraston johtaja Anja Peltonen.

Kielto ei yksin riitä

Taloustutkimuksen mukaan 80 prosenttia kansalaisista kannattaa pikavippien kieltämistä. Oikeusministeriön työryhmä valmistelee tiukennuksia pikaluottojen ehtoihin. Mutta se on vasta alkua.
- Rinnalla pitäisi selvittää, miten kehittää sosiaalista luottoa. Se on käytössä joissain kunnissa, mutta systeemin pitäisi olla valtakunnallinen, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.).

Sosiaalinen luotto on tarkoitettu elämän äkkinäisiin kriiseihin. Pienikorkoista lainaa myönnetään keskimäärin 3 800 euroa. Sosiaalista luottoa saa 27 kunnassa. Kokemukset ovat hyviä. Vain kuusi prosenttia asiakkaista jätti velkansa maksamatta.

- Korkotuotot on suuremmat kuin tappiot, jotka syntyvät siitä, että kaikki ihmiset eivät pysty maksamaan takaisin, sanoo erityisasiantuntija Marja Pajukoski Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Köyhä maksaa laskuistaan eniten

Myös laskuistaan köyhä maksaa kovimmat kulut. Verkkopankkitunnuksia ei välttämättä saa, jos asiakkaalla on maksuhäiriö. Kuluttajavirasto saa jatkuvasti valituksia kansalaisilta, joille ei ole ole myönnetty verkkopankkitunnuksia.

- Elämä on paljon kalliimpaa ilman verkkopankkitunnuksia. Monet yritykset veloittavat paperilaskusta jopa viisi euroa, toteaa Kuluttajaviraston johtaja Anja Peltonen.

Euroopan unioni ja Finanssialan keskusliitto ovat antaneet suosituksen, että kaikille kansalaisille pitäisi pankkitilin lisäksi antaa myös käyttäjätunnus ja salasana verkkopankkiin.