Talouselämä: Rikkaat eivät vähennä työntekoa verotuksen kiristyessä

Talouselämä:
Ansiotuloverotusta ei saa kiristää, koska se vähentäisi hyvätuloista motivaatiota tehdä työtä. Tätä argumenttia on käytetty usein hyvätuloisten verotuksen kiristämisen vastustamiseen.

Uusi Massachusettsin yliopistossa tehty amerikkalaistutkimus kuitenkin viittaa siihen, että argumentti ei ole kovin pätevä. (...) Tutkimuksen mukaan hyvätuloiset kotitaloudet eivät todellisuudessa tee merkittäviä muutoksia taloudelliseen käyttäytymiseensä pienten veronkorotusten vuoksi.

Esimerkiksi hyvätuloiset lääkärit eivät tutkimuksen mukaan muuttaneet työtuntiensa määrää veromuutosten vuoksi.


Talouselämä 27.03.2012
Taas yksi rikkaita koskeva myytti on kumottu


Ansiotuloverotusta ei saa kiristää, koska se vähentäisi hyvätuloista motivaatiota tehdä työtä.

Tämä argumenttia on käytetty usein hyvätuloisten verotuksen kiristämisen vastustamiseen.

Uusi Massachusettsin yliopistossa tehty amerikkalaistutkimus kuitenkin viittaa siihen, että argumentti ei ole kovin pätevä. Tutkimuksesta kirjoittaa Wall Street Journal.

Tutkimuksen mukaan hyvätuloiset kotitaloudet eivät todellisuudessa tee merkittäviä muutoksia taloudelliseen käyttäytymiseensä pienten veronkorotusten vuoksi.

Esimerkiksi hyvätuloiset lääkärit eivät tutkimuksen mukaan muuttaneet työtuntiensa määrää veromuutosten vuoksi.

Tietysti jos suurten tulojen verotus nousee 100 prosenttiin, rikkaat työskentelisivät vähemmän, tutkimus toteaa. Muutokset verotuksessa saavat hyvätuloiset myös muuttamaan taloudellista käytöstään siten, että he esimerkiksi myyvät osakkeitaan ennen kuin pääomaverot kiristyvät.

Harvinaisempaa kuitenkin on, että veromuutokset saavat rikkaita muuttamaan käyttäytymistään ja esimerkiksi tekemänsä työn määrää.