Haastattelu: Noam Chomsky klassisesta liberalismista

Vierailimme elokuussa Bostonin Cambridgessa haastattelemassa professori Noam Chomskya – yhtä maailman tunnetuimmista tietokirjailijoista. Hämmästyttävän laajan ja vaikuttavan elämäntyön tehnyt Chomsky on kielitieteen mullistamisen lisäksi osallistunut taukoamatta vuosikymmenien ajan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja poliittiseen aktivismiin. Häntä voidaankin Financial Timesin mukaan kutsua "perustellusti maailman tunnetuimmaksi poliittiseksi aktivistiksi". Chomskyn laaja-alainen historian asiantuntemus, lämmin ystävällisyys ja poikkeuksellinen kyky muistaa lähteet ulkomuistista tekevät hänestä erinomaisen haastateltavan. 

Haastattelustamme julkaistava ensimmäinen video käsittelee vääristyneitä tulkintoja klassisen liberalismin suurista nimistä, kuten Adam Smithistä ja John Stuart Millistä. Tämän lisäksi Chomsky nostaa esiin "vapaakaupan" ja "vapaiden markkinoiden" kaltaisten käsitteiden tarkoitushakuisuuden. Tosiasiassa esimerkiksi Yhdysvaltojen kansantaloudessa on suojeltu kehitysvaiheessa olevia teollisuudenaloja vahvoin tullein ja sääntelyin, kun taas globaalisti on vaadittu muilta kansantalouksilta suojelun sijaan rajojen avaamista ja kaupankäynnin sääntöjen purkamista.

Parecon Finlandin sivustolla ja Youtube-kanavalla julkaistaan jatkossa lisää videoita, muun muassa uutta materiaalia Noam Chomskyn haastattelusta.

Antti Jauhiainen
Joona-Hermanni Mäkinen