HS: Maksuhäiriöisten määrä kipuamassa uuteen ennätykseen

Helsingin Sanomat:

Maksuhäiriömerkintöjä saaneiden ihmisten määrä näyttää tänä vuonna nousevan uuteen ennätykseensä.

Nyt yhteensä 362 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintöjä. Rekisteriin tulee uusia, ennestään maksuhäiriöttömiä ihmisiä nyt yli sadan ihmisen päivävauhtia. Tällä tahdilla yli 400 000 suomalaisen nimi on vuoden loppuun mennessä maksuhäiriörekisterissä.

[…] Taantuma ja ihmisten hallitsematon velkaantuminen useille velkojatahoille näkyvät Asiakastiedon mukaan rekisterissä selvästi.

"Asiakastiedon tutkimusten mukaan monessa tapauksessa jo valmiiksi maksuvaikeuksissa olevat henkilöt maksavat vanhoja luottoja ja rahoittavat elämäänsä uusilla luotoilla niin kauan kuin se on mahdollista. Luottojen saamisen katkaisee vasta maksuhäiriömerkintä", sanoo liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Suomen Asiakastiedosta.

Markkinatalouden lainalaisuudet suosivat niitä, joilla on valmiiksi asiat hyvin. Laina on halpaa ja helposti saatavilla, jos on säännölliset korkeat tulot ja runsaasti varallisuutta. Tilanne on päinvastainen niillä, jotka joutuvat velkaantumaan selvitäkseen menoistaan.

Maksuhäiriöiden määrän vakaa kasvu on yksi merkki siitä, ettei talous nykyisellään tarjoa merkittävälle ihmismäärälle vapautta tai mahdollisuuksia yrittää. Päinvastoin monet joutuvat käymään päivittäistä selviytymiskamppailua velkaloukun välttämiseksi.

Lue myös:

Richard Vague: Yksityisen velan kriisi voi johtaa uuteen romahdukseen
Piketty: Työllä ei vaurastu tulevaisuuden kapitalismissa