Danske Bankin ekonomisti: Yleensä ongelmat alkavat yksityisestä velasta

Taloussanomat:

– Yksityisen velkakannan kasvusta on syytä olla enemmän huolissaan (kuin julkisesta velasta). Yleensä ongelmat lähtevät liikkeelle yksityiseltä puolelta, [Danske Bankin ekonomisti] Brotherus sanoi pankin suhdannekatsauksen julkistamistilaisuudessa.

Ongelmilla Brotherus viittaa taantumien, lamojen ja pankkikriisien kaltaisiin vaikeuksiin.

Nykyisessä talouskeskustelussa ohitetaan usein se tosiasia, että maailmantalouden vaikeudet syvenivät vuoden 2008 romahduksen jälkeen. Yhdysvalloista alkanut kriisi juonsi juurensa ennennäkemättömän suuren yksityisen velan kuplan puhkeamiseen.

Eurokriisi seurasi tästä kriisistä, ja lukuisten EU-maiden talousahdinko on syntynyt rahoitusmarkkinoiden tai asuntomarkkinoiden kuplan puhkeamisen seurauksena. Nämä ovat alunperin luonteeltaan yksityisen velan kriisejä, mutta kun kuplan puhkeaminen aiheuttaa taantuman tai laman, siitä seuraa yleensä myös valtioiden lisääntyvää velkaantumista, koska taantuman seurauksena verotulot laskevat ja sosiaalimenot puolestaan kasvavat.

Julkinen sektori on myös ottanut monissa maissa hoitaakseen huomattavan määrän yksityistä velkaa erinäisten pelastuspakettien muodossa.

Lue myös: