Kauppalehti: Superrikaita on entistä enemmän

Kauppalehti:

Superrikkaan lähipiiriin kuuluu keskimäärin seitsemän muuta rikasta ja vähintään yksi miljardööri.
Tutkimusyhtiö Wealth-X:n ja varaintohoitopalveluja tarjoavan UBS:n raportin mukaan maailmassa on tällä hetkellä 211 275 superrikasta eli kuusi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.
Vaikka heitä on yhteensä 0,004 prosenttia maailman aikuisväestöstä, heidän osuus maailman varallisuudesta on 13 prosenttia.
Lähipiiriin kuuluu keskimäärin seitsemän muuta rikasta ja vähintään yksi miljardööri.
Keskimäärin superrikas kuluttaa 1,1 miljoonaa dollaria joka vuosi luksustuotteisiin ja -palveluihin, kuten ruokaan, matkusteluun, vaatteisiin ja viineihin.
Yhteensä he käyttävät 40 miljardia dollaria autoihin, 23 miljardia yksityiseen lentämiseen, 22 miljardia purjeveneisiin ja kahdeksan miljardia alkoholiin.

Superrikkaiden määrällä on merkitystä, sillä he kykenevät vaikuttamaan vauraudellaan poliittiseen järjestelmään lobbausvoimallaan sekä ostamaan näkyvyyttä mediasta omille näkemyksilleen. Heidän valtavalla ostovoimallaan luodaan myös paljon kysyntää tuotteille ja palveluille, joista ovat esimerkkeinä muun muassa luksusautot ja yksityinen lentäminen.

Taloudessa samoja resursseja – työvoimaa, luonnonvaroja ja välineitä – voidaan käyttää monella tavalla. Tulonjako vaikuttaa siis siihen, mihin asioihin talouden tuotanto keskittyy. Halutaanko taloudessa esimerkiksi tuottaa laadukkaita peruspalveluita enemmistölle kansalaisista vai luksustuotteita superrikkaiden kerskakulutukseen?

Lue myös: