Tutkimus: Köyhyys vaikuttaa lapsen aivoihin

Nature:

The stress of growing up poor can hurt a child’s brain development starting before birth, research suggests — and even very small differences in income can have major effects on the brain.
Researchers have long suspected that children’s behaviour and cognitive abilities are linked to their socioeconomic status, particularly for those who are very poor. The reasons have never been clear, although stressful home environments, poor nutrition, exposure to industrial chemicals such as lead and lack of access to good education are often cited as possible factors.

Köyhyys voi vaikuttaa merkittävästi lapsen aivojen kehitykseen, kirjoittaa tiedelehti Nature. Maaliskuun lopulla julkaistun tutkimuksen mukaan vanhempien vuosituloilla ja lasten aivojen pinta-alan välillä oli yhteys.

Köyhimpien perheiden lapsilla oli eroja aivojen rakenteessa, jotka näkyivät etenkin aivojen kielen ja päätöksentekoon liittyvillä alueilla.

Lue myös: