Vaurauden luojat

Usein kuulee väitettävän, että yksityinen sektori luo yhteiskunnan vaurauden ja julkinen sektori "elää muiden varoista". Näkemys pohjautuu 1980-luvun reaganilaiseen ja thatcherilaiseen retoriikkaan, joka oli pitkään Suomessa vierasta johtuen vahvasta tuesta hyvinvointipalveluille ja tulonsiirroille – toisin sanoen pohjoismaiselle mallille. Viime aikoina tämän tyyppinen talouspuhe on kuitenkin rantautunut Suomeenkin. 

Suomalaisesta työvoimasta 24% on julkisella sektorilla ja valtaosa julkisen puolen työntekijöistä on naisia. Väite siitä, etteivät nämä suomalaiset ole luomassa kasvun edellytyksiä ja näin ollen luomassa yhteiskuntaan vaurautta, on epäkunnioittava ja virheellinen.

Seuraavassa kuvitteellisessa keskustelussa on korjattu ilmeisimpiä edellä mainitun vanhoillisen näkemyksen ongelmia.

___

"Johtajien palkat nousevat samalla, kun pieni- ja keskituloisilta vaaditaan palkkamalttia. Mitä?!"

"Tavallaan karua, mutta onhan se reilua."

"Mitä?!!"

"Me yksityisellä sektorilla maksamme kaikkien julkisen sektorin työntekijöiden palkat. On vain reilua, että tiukassa paikassa julkisella puolella kiristetään vyötä."

"En ole koskaan ymmärtänyt tätä ajatuksenkulkua. Myönnän, että maksat minun palkkaani mutta minäkin maksan sinun palkkaasi."

"Mitä?!!"

"Työskentelet teleoperaattorilla. Minä puolestani olen sairaanhoitaja."

"Niinpä, maksamillani veroilla maksetaan palkkasi."

"Pointti onkin siinä, että maksamme toisillemme. Puhelinlaskuni nimittäin maksaa sinun palkkasi. Nykytaloudessa raha liikkuu joka suuntaan. Kaikki maksavat toistensa palkkoja – paitsi omavaraiset viljelijät ja selviytyjät metsissä. Pohjoismaissa valtiot vielä omistavat merkittäviä osuuksia lukuisista suuryrityksistä, joten mustavalkoinen yksityinen vastaan julkinen -jako ei päde."

"Mutta..."

"Esimerkiksi Neuvostoliitto ei kaatunut yksityisen sektorin puutteeseen, vaan totalitarismiin, vapauden puutteeseen ja järjettömiin kannustinongelmiin. Ei ole rationaalista syytä sille, miksi talous ei voisi olla 100% julkista sektoria. Puheestasi saa käsityksen, että tämä olisi jotenkin matemaattinen mahdottomuus."

"Neukkula on tuskin hyvä mainos julkisen sektorin toimivuudelle? Yksityinen sektori luo vaurautta."

"Ei tietenkään ole. Esimerkiksi keksijät, tutkijat ja yrittäjät luovat vaurautta. Mikään looginen peruste ei estä heidän työskentelyään julkisella sektorilla tai vapaaehtoistyössä. Esimerkiksi iPhonen pääteknologiat, kuten kosketusnäyttö, GPS, HTTP ja puheentunnistus, on kehitetty julkisella sektorilla. Myös viime vuosikymmenten tuottavuusbuumi on perustunut alunperin julkisin varoin kehitettyyn internetiin. Wikipedia ja globaali palvelininfrastruktuuri perustuvat puolestaan täysin vapaaehtoiseen yhteistyöhön, jonka hedelmät kuuluvat kaikille."

"Taidat unohtaa yksityisen sektorin vaurautta luovat visionäärit, kuten Steve Jobsin?"

"Maailmassa on taitavia yksilöitä, jotka tekevät uskomattomia asioita. Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että yksityinen ja julkinen sektori molemmat tuottavat hyödykkeitä ja palveluita. On absurdia väittää, että vaurautta voidaan luoda vain, jos rahoitus toiminnalle tulee markkinatapahtumasta verojen sijaan."