Vastine Heikki Hiilamolle

Heikki Hiilamo:

Heinäkuussa kaksi suomalaista perustuloaktivistia julkaisi New York Timesissa yleisönosastokirjoituksen(siirryt toiseen palveluun), jossa he haukkuivat lyttyyn Suomen perustulokokeilun. Kirjoitus oli asenteellinen ja kokeilua väheksyvä.
Yksikään sosiaalipoliittinen aloite ei ole tuonut Suomelle enempää myönteistä huomiota maailmalla kuin perustulo. Ihmettelin, miksi piti liata omaa pesää kansainvälisessä mediassa?

Sosiaalipolitiikan asiantuntija Heikki Hiilamo paheksui Ylen kolumnissaan kirjoittamaamme vieraskynää. On paikallaan esittää muutama huomio Hiilamon erikoisesta tekstistä.

  • Ensinnäkin, emme ole "perustuloaktivisteja". Perustulo on yksi reformi muiden joukossa, työskentelemme pääasiassa osallisuustalouden parissa. 
  • Kansainvälisessä uutisoinnissa on esitelty perustulokokeilua yltiöpositiivisesti ja harhaanjohtavasti. Kokeilun rajausta ja tutkimusasetelmaa ei ole tuotu kunnolla esiin. Odotukset ovat kansainvälisesti paljon korkeammalla, kuin mitä tämä ensimmäinen kokeilu pystyy tarjoamaan. Tämän esiintuominen on kansainvälisessä mediassa perusteltua.
  • Esitimme Suomen perustulokokeilun laajentamista Kelan alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti. Emme ymmärrä, kuinka tämä on "oman pesän likaamista". Argumentti kansallisen imagon säilyttämisestä on itsessään absurdi.

Yksityiskohtaisempaa vastinetta ei Hiilamon tekstin pohjalta pysty tekemään.

Antti Jauhiainen & Joona-Hermanni Mäkinen

Lue lisää