Verotutkija: Työn verotuksen vähentämisellä pyritään lisäämään tuloeroja

Verotutkija Matti Tuomala varoitti Helsingin Sanomien uutisessa 4.11., että kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Jyrki Kataisen vahvasti ajama verotuksen muutos johtaa tuloerojen kasvuun. Tuomalan mukaan puheet työn verottamisen alentamisen työllistävästä vaikutuksesta ovat hämäystä. Uutisen mukaan lähes kaikki eduskuntapuolueet ovat puhuneet vastaavasta verouudistuksesta.

Kun työn verottamisesta siirrytään kuluttamisen verotukseen, verotuksen progressiivisuus vähenee ja taloudellinen eriarvoisuus kasvaa entisestään.


HS Piia Elonen 4.11.2010
Verotutkija tyrmää Kataisen opit kuluttamisen verotuksesta

Verotuksen painopistettä ei ole syytä muuttaa työtulojen verottamisesta kulutuksen verottamisen suuntaan, linjaa kansantaloustieteen professori Matti Tuomala Tampereen yliopistosta.

Verotuksen painopisteen muuttaminen on erityisesti kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Jyrki Kataisenveropolitiikan keskiössä.

Nykyhallitus on jo muuttanut painopistettä, ja Katainen on ilmoittanut kannattavansa linjan jatkamista myös seuraavassa hallituksessa.

Tuomala ei näe painopisteen muuttamiselle perusteita. "Tutkimuksesta ei löydy argumentteja tämän tueksi. Alan tutkimuksesta ei löydy sellaista ilmiötä, että painopisteen siirto toisi myönteisiä työllisyysvaikutuksia."

Katainen on perustellut painopistemuutosta juuri työntekoon kannustamisella.

"Se on ihan Cambridgen tenttikysymyksiä, että mikä virhe tuohon väitteeseen sisältyy", Tuomala sivaltaa.

Jos veroaste eli maksettavien verojen osuus ei muuten muutu, verojen siirtäminen puolelta toiselle ei siis lisää tai vähennä ihmisen ostovoimaa tai tarvetta tehdä töitä.

"Jos veroja vähennetään jostain ja lisätään toisaalle, miten se voisi kannustaa ihmisiä töihin."

Tuomala huomauttaa, että tutkimusten mukaan myöskään työtulojen verottamisen alentaminen itsessään ei juuri vaikuta tehtyihin työtunteihin.

Tuomala pitääkin Kataisen puheita lähinnä hämäyksenä. Hän muistuttaa painopisteen siirtämisen tarkoittavan sitä, että verotuksen progressiivisuus vähenee.

"Olisi rehellistä myöntää suoraan, että progressiivisuutta halutaan vähentää."

Progressio tarkoittaa sitä, että isotuloisilla on suurempi veroprosentti kuin pienituloisilla. Tämä tasoittaa tuloeroja ihmisten välillä. Progressiivisuuden heiketessä verotuksen uudelleenjakovaikutus vähenee.

Tuomala on kansainvälisesti arvostettu verotutkija, joka puhui eilen Sdp-taustaisen Työväen sivistysliiton ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen hyvinvointivaltioseminaarissa.

Työn verottamisen keventämisen ja kulutusverojen nostamisen puolesta ovat kokoomuksen lisäksi puhuneet lähes kaikki eduskuntapuolueet, myös Sdp. Vasemmistoliitto on selkeimmin eri linjoilla.