YLE: Kymmenet helsinkiläiset taloyhtiöt jättävät tonttivuokran rästiin

Vuodenvaihteessa voimaan astuneet, tuntuvat korotukset taloyhtiöiden vuokriin Helsingissä eivät nauti niiden seuraukset kantavien luottamusta.
Tonttivuokran korotus astui voimaan noin sadalla helsinkiläisellä taloyhtiöllä vuoden vaihteessa. Uusien sopimusten myötä tontin vuokra nousee asteittain jopa 18-kertaiseksi.

Vuokrien korotuksia vastustava kansanliike Tontinvuokralaiset ry katsoo, että hinnannousu on kohtuuton. Esimerkiksi Herttoniemeläisen taloyhtiön puheenjohtajan mukaan korotus merkitsee sadan neliön huoneistolle noin 100 euron lisälaskua kuukaudessa, kun korotuksesta puolet tuli voimaan vuoden vaihteessa.
Taloyhtiöiden asukkaat ovat yrittäneet pitkään neuvotella kohtuullisempia vuokria kaupungilta, joka samaan aikaan vuokraa mahdollisesti hyvin tuottoisaa pääkaupunkialueen tonttimaata lähes ilmaiseksi yhteiskuntamme varakkaimpien käyttöön.


YLE Uutiset 4.1.2011
Kymmenet helsinkiläiset taloyhtiöt jättävät tonttivuokran rästiin

Vuokrankorotuksien vastustajien mukaan jo useat kymmenet taloyhtiöt ovat kieltäytyneet maksamasta vuoden vaihteessa korotettua vuokraa Helsingin kaupungille. Oikeustaistoon varautuvat asukkaat pitävät korotuksia liian rajuina

Tonttivuokran korotus astui voimaan noin sadalla helsinkiläisellä taloyhtiöllä vuoden vaihteessa. Uusien sopimusten myötä tontin vuokra nousee asteittain jopa 18-kertaiseksi.

Kaupunki perustelee korotuksia maan arvon nousemisella. Osa vuokrasopimuksista on tehty jo kymmeniä vuosia sitten.

Vuokrien korotuksia vastustava kansanliike Tontinvuokralaiset ry katsoo, että hinnannousu on kohtuuton. Esimerkiksi Herttoniemeläisen taloyhtiön puheenjohtajan mukaan korotus merkitsee sadan neliön huoneistolle noin 100 euron lisälaskua kuukaudessa, kun korotuksesta puolet tuli voimaan vuoden vaihteessa. Korotuksen suuruus vaihtelee muun muassa tontin sijainnin ja koon mukaan.

Tontinvuokralaiset ry toivoo sopimuksettoman tilan jouduttavan kaupungin kanssa käytäviä keskusteluja. Tarvittaessa asia riitautetaan.

– Me olemme tehneet sen päätöksen, että raastupaan mennään, jos ei oikeutta muuten saada. Huonokin sopu on parempi kuin lihava riita, mutta lakimiesten kanssa on tehty selväksi, että niin ylös mennään, kuin on mahdollista, jos kaupunki ei suostu keskustelemaan, sanoo Tontinvuokralaiset ry:n puheenjohtaja Juha Väätäinen.

Vuokratontteja sijaitsee muun muassa Herttoniemessä, Käpylässä ja Toukolassa. Helsingin kaupungin kiinteistölautakunta hylkäsi yksimielisesti korotuksista tehdyt oikaisuvaatimukset joulukuun puolivälissä.