TS: GE ei maksa lainkaan veroja USA:han

Taloussanomat:
Yhdysvaltain suurin yritys General Electric eli GE teki viime vuonna miljardivoitot, mutta ei maksanut niistä penniäkään veroja Yhdysvaltoihin.
Taloussanomien uutisessa viitattu alkuperäinen artikkeli New York Timesissa.


TS 26.3.2011
Lehti: GE ei maksa lainkaan veroja USA:han

Yhydsvaltain suurin yritys General Electric eli GE teki viime vuonna miljardivoitot, mutta ei maksanut niistä penniäkään veroja Yhdysvaltoihin. Asiasta kertoo The New York Times.

Maailmanlaajuisesti GE teki viime vuonna 14,2 miljardin dollarin tuloksen, josta 5,1 miljardia syntyi yhtiön mukaan Yhdysvalloissa.

The New York Timesin mukaan Yhdysvalloissa yhteiskunta ei kuitenkaan hyödy tästä millään lailla, sillä yhtiö on onnistunut keplottelemaan itsensä irti veronmaksusta kekseliäällä kirjapidolla. Yhtiö on muun muassa kirjannut voittojaan veroparatiiseihin ja se on onnistunut lobbaamaan itselleen suuria verohelpotuksia.

Tämän tuloksena verottaja Yhdysvalloissa on jäänyt nuolemaan näppejään, vaikka periaatteessa yhtiövero on maassa 35 prosenttia.

G.E. on ilmoittanut verotaakkansa olevan 7,4 prosenttia sen Yhysvalloissa syntyneestä voitosta. Tosiasiassa tämä luku on reippaasti yläkanttiin, koska yhtiö joutuu maksamaan verot vain, jos se tuo tällä hetkellä muualle kirjatut voitot Yhdysvaltoihin.

Verokikkailusta yhtiössä vastaa sen valtava vero-osasto, jonka palveluksessa on entisiä valtiovarainministeriön ja veroviranomaisten työntekijöitä.

GE ei ole ainoa yritys Yhdysvalloissa, joka hyödyntää verosuunnittelun tuomia etuja. Maan yritysveron osuus kaikista verotuloista onkin laskenut 1950-luvun 30 prosentista vuoden 2009 6,6 prosenttiin.