YLE: Jo joka viides Vantaan yksineläjä toimeentulotuen varassa

YLE uutisoi, että Vantaalla jo joka viides yksin asuva tai yksin huoltava joutuu elämään toimeentulotuen varassa.
Viime vuonna Vantaalla toimeentulotukea haki lähes 13 000 kotitaloutta (...) Useampi kuin joka kolmas asiakas oli uusi.

Suurimmat toimeentulotuen saajaryhmä ovat työmarkkinatukea saavat työttömät ja työmarkkinatuelta pudonneet pitkäaikaistyöttömät. Joka kuudes vantaalainen toimeentulotukiasiakas oli viime vuonna työtön.

Erityisesti yliedustettuina toimeentulotuen saajien joukossa suhteessa väestöosuuteensa ovat yksinhuoltajat.
YLE kirjoitti aiemmin tänä vuonna, kuinka kaikkien köyhimpien, toimeentulotukien varassa elävien perheiden lapsilisät leikataan. Vantaalla ollaan vielä hieman koko maan lukemia alempana, joiden mukaan joka neljäs yksinhuoltajaperhe saa toimeentulotukea. Uutinen kuvastaa huolestuttavaa kehitystä, kun OECD-maiden nopein tuloerokehitys jakaa Suomen yhä voimakkaammin yhteiskuntaluokkiin. Samalla kun rikkaampi väestönosa nostaa yhä kovempia ansioita, alempien, perusturvan varassa elävän väestönosan tulot eivät riitä edes kohtuulliseen kulutukseen.


YLE-Uutiset 4.4.2011
Jo joka viides Vantaan yksineläjä toimeentulotuen varassa
 
Joka viides yksin asuva tai yksin huoltava vantaalainen joutuu elämään toimeentulotuen varassa. Esimerkiksi lapsettomista pareista toimeentulotukea sai vain kolme prosenttia. Nuorten osuus toimeentulotuen saajista on hälyyttävästi kasvussa.

Viime vuonna Vantaalla toimeentulotukea haki lähes 13 000 kotitaloutta, joista hieman useampi kuin joka kymmenes sai hylkäävän päätöksen. Useampi kuin joka kolmas asiakas oli uusi.

Suurimmat toimeentulotuen saajaryhmä ovat työmarkkinatukea saavat työttömät ja työmarkkinatuelta pudonneet pitkäaikaistyöttömät. Joka kuudes vantaalainen toimeentulotukiasiakas oli viime vuonna työtön.

Erityisesti yliedustettuina toimeentulotuen saajien joukossa suhteessa väestöosuuteensa ovat yksinhuoltajat. Perhepalvelujohtaja Maritta Pesosen mukaan ilmiö on valtakunnallinen.

- Yksinhuoltajaperheiden tilanne on usein taloudellisesti tukala. Useinhan käy niin, että vaikka elatusmaksuja olisi määrätty, ei niitä saada perittyä.

Pesosen mukaan silmiinpistävin muutos Vantaan toimeentulotukiasiakkaissa on nuorten hakijoiden osuuden kasvaminen.

Viime vuonna Vantaalla maksettiin perustoimeentulotukea 33 miljoonaa euroa ja täydentävää toimeentulotukea 3,8 milj. euroa. Ennaltaehkäisevää toimeentulotukea maksettiin hieman alle 700 000 euroa.