Taloussanomat: Islanti osoittautumassa ihannevelalliseksi

Taloussanomat:
Islanti aikoo maksaa osan Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Pohjoismaiden sille myöntämistä lainoista takaisin ennen määräaikaa.

(...) Summa vastaa reilua viidennestä Islannin IMF:tä ja Pohjoismailta vuonna 2008 saamasta rahoituksesta. Islanti joutui tukeutumaan kansainväliseen apuun sen jälkeen, kun maan suurimmat pankit jättivät maksamatta kymmenien miljardien eurojen velat.
Kepa, 22.11.2011:
Islanti hoiti kriisiään toisin kuin perinteiset opit olisivat velvoittaneet: hyvinvointi säilytettiin ja sitä jopa vahvistettiin. Talous lähti nousuun, vaikka kaikki valtavirran talousopit sanoivat, että sen olisi pitänyt lähteä laskuun.

Islanti teki oikein, kun se päätti vuonna 2008 antaa kriisipankkien kaatua eikä suostunut sosialisoimaan niiden tappioita. Vahvasti elvyttävä talouspolitiikka oli oikea ratkaisu, samoin kuin pääomaliikkeiden vahva kontrolli.

Näin totesi kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n Islannin edustaja Franek Rozwadowski konferenssissa, jonka IMF järjesti 27. lokakuuta Reykjavikissa yhdessä maan hallituksen kanssa.

(...) Vaikka IMF:n edustajien avaukset ovat yllättäviä, ne eivät tule aivan puun takaa. Noin 30 vuoden kokemukset kehitysmaiden velkakriiseistä ovat opettaneet, että eurooppalainen budjettikuri- ja sanelupolitiikka eivät ole paras lääke talouslaman hoidossa.
Lue myös:

IMF: Islanti teki oikein antaessaan pankkien ja sijoittajien kärsiä
Robin Hahnel: “Leikkauspolitiikka ei ole ratkaisu”



Taloussanomat 16.03.2012
Islanti osoittautumassa ihannevelalliseksi


Islanti aikoo maksaa osan Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Pohjoismaiden sille myöntämistä lainoista takaisin ennen määräaikaa.

Islannin keskuspankin eli Sedlabankin eilen antaman tiedotteen mukaan Islanti aikaistaa 116 miljardin kruunun eli noin 697 miljoonan euron lainan takaisinmaksua.

Summa vastaa reilua viidennestä Islannin IMF:tä ja Pohjoismailta vuonna 2008 saamasta rahoituksesta. Islanti joutui tukeutumaan kansainväliseen apuun sen jälkeen, kun maan suurimmat pankit jättivät maksamatta kymmenien miljardien eurojen velat. Islannin 33 kuukauden pituinen tukiohjelma päättyi elokuussa.

– Tämänpäiväinen suoritus on osa lyhytaikaisen velan maksamista ja siten vähentää kustannuksia, jotka aiheutuvat ulkomaisten valuuttareservien ylläpitämisestä keskuspankissa ilman, että rahoitusriskejä kasvatetaan tai varantoja tyhjennetään, keskuspankki ilmoitti.

IMF:lle maksettava lainaerä olisi erääntynyt ensi vuonna. Pohjoismaille Islanti on maksamassa vuosina 2014 ja 2015 erääntyviä lainoja sekä osan vuonna 2016 erääntyvistä lainoista. Alkuperäinen lainamäärä oli keskuspankin mukaan kokonaisuudessaan 3,4 miljardia euroa.