Maailma.net: Sääntöjen puute tuhoaa eteläisen Tyynenmeren kalakantoja

Maailma.net
Aasian, Euroopan ja Latinalaisen Amerikan kalastusalukset ovat tuhonneet kalakantoja eteläisellä Tyynellämerellä, varoittaa kansainvälinen tutkivien journalistien järjestö ICIJ tuoreessa tutkimuksessaan. Sen mukaan Tyynellämerellä esiintyvien piikkimakrillien kanta on vähentynyt jopa 90 prosentilla viimeisten kahden vuosikymmenen aikana.

Ongelmana on sääntelemättömyys: esimerkiksi eteläisen Tyynenmeren alueella sitovia sääntöjä ei ole, ja kansalliset intressit sekä geopoliittinen kilpailu on estänyt sellaisia luomastakaan.
Markkinat palkitsevat yksittäisen kalastajan sen perusteella mitä enemmän kalastaja kykenee kalastamaan. Yksittäisellä kalastajalla, tietyllä kalastusalueella, ei markkinoiden kannustimien (eli palkitsemisen) näkökulmasta ole syitä ottaa huomioon, että mitä enemmän hän kalastaa nyt sitä vähemmän a) muille kalastajille jää kalastettavaa samana vuonna, b) kaikille kalastajille jää kalastettavaa tulevina vuosina.

Markkinatalouden kannustinjärjestelmä tarjoaa vain vähän välineitä kalastusmäärien vähentämiselle, koska markkinoiden hinnoittelujärjestelmä ei kykene ottamaan huomioon kalakantojen ylikalastamisesta aiheutuvia kustannuksia eli kalastuksen ulkoisvaikutuksia. Kalan hinta määrittyy ainoastaan ostajien ja myyjien välisten neuvottelujen perusteella, lyhyellä aikajänteellä. Kun kalan tarjonta laskee tarpeeksi voimakkaasti alle kysynnän, ja kalan hinta on nousee niin korkealle etteivät kuluttajat sitä enää halua ostaa, ovat kalakannat todennäköisesti jo romahtaneet hälyttävän alhaiselle tasolle.

Markkinoita voidaan rajoittaa erilaisilla säätelykeinoilla, kuten kiintiöillä ja alueellisilla sopimuksilla. Lisäksi kalalle voidaan asettaa erilaisia veroja, jotka korjaavat markkinoiden hinnoittelun vääristymää. Kuitenkaan ne eivät poista itse rakenteellista ongelmaa, ja kalastajien ja valtioiden näkökulmasta on lyhyellä tähtäimellä sitä kannattavampaa mitä vähemmän joutuu ottamaan huomioon erilaisia rajoituksia.

Kyseessä on oppikirjaesimerkki kilpailuun ja ahneuteen pohjaavan markkinatalouden rakenteellisista ongelmista. Markkinoita vaivaa krooninen ns. julkisten resurssien ongelma, mikä tarkoittaa sitä, että markkinamekanismit kannustavat enemmänkin luonnonresurssien liikakulutukseen kuin niiden kestävään hyödyntämiseen.


Maailma.net 01.02.2012
Sääntöjen puute tuhoaa eteläisen Tyynenmeren kalakantoja

Aasian, Euroopan ja Latinalaisen Amerikan kalastusalukset ovat tuhonneet kalakantoja eteläisellä Tyynellämerellä, varoittaa kansainvälinen tutkivien journalistien järjestö ICIJ tuoreessa tutkimuksessaan.

Sen mukaan Tyynellämerellä esiintyvien piikkimakrillien kanta on vähentynyt jopa 90 prosentilla viimeisten kahden vuosikymmenen aikana.

Brittiläisen Kolumbian yliopiston valtameritutkija Daniel Pauly näkee piikkimakrillin kriisin hälyttävänä viitteenä kaikkien valtamerien romahtamisesta. Hänen mielestään kyse on kuin viimeisestä puhvelista.

Ongelmana on sääntelemättömyys: esimerkiksi eteläisen Tyynenmeren alueella sitovia sääntöjä ei ole, ja kansalliset intressit sekä geopoliittinen kilpailu on estänyt sellaisia luomastakaan.

Esimerkiksi Chilessä pieni määrä pääasiassa rikkaiden perheiden kontrolloimia yhtiöitä omistaa oikeudet 87 prosenttiin piikkimakrillisaalista, ja hallituksen tuella ne ovat varmistaneet valtavat kiintiöt.

Vuonna 2006 eteläiselle Tyynellemerelle perustettiin oma kalastusorganisaatio SPRFMO, jonka tavoitteena oli suojella kalaa. Vain kuusi maata on kuitenkin ratifioinut sopimuksen. Mukana olevien maiden on kuitenkin tarkoitus kokoontua tammikuun lopussa keskustelemaan ylikalastuksesta.

EU yksi syypää ylikalastukseen

Eteläisen Tyynenmeren tilanne ei ole poikkeus, vaan ylipäätään maailman meret on kalastettu tyhjiin. Maailmassa kalastetaan noin 2,5 kertaa enemmän kuin olisi kestävää.

Ympäristöjärjestö WWF nostaa tuoreessa tutkimuksessaan yhdeksi syyksi EU:n, jonka kalastusalukset kalastavat yhä enemmän unionin rajojen ulkopuolella. WWF:n mukaan pienenevät kotimaiset saaliit ja alusten rajoittaminen Euroopassa on johtanut siihen, että alukset ovat siirtyneet muualle. Näin ne riistävät uusia vesiä ja lisäävät kalakantojen painetta.

EU:lla on meneillään yhteisen kalastuspolitiikan uudistusprosessi, ja WWF vaatii sitä varmistamaan kalastuksen kestävyyden sekä kampanjoimaan kestävän kalastuksen hallinnan puolesta kansainvälisesti.

Tutkijat: Toteutuuko verotuksen oikeudenmukaisuus?

Kelan tutkijat Heikki Hiilamo ja Pertti Honkanen tarkastelivat suomalaisten verotusta. Heidän lähtökohtanaan oli verotuksen oikeudenmukaisuus, kun oikeudenmukaisuudella tarkoitetaan verotuksen kiristymistä tulojen kasvaessa. Koska arvonlisävero ja muut kulutusverot ovat tasaveroja (vaikka köyhemmät maksavat niitä suhteessa enemmän rikkaisiin nähden) voi verotuksen oikeudenmukaisuus tapahtua vain progressiivisen verotuksen kautta.

Kuvio kertoo, että alimmissa tuloluokissa veroprosentti vaihtelee nollan ja lähes 20 prosentin välillä. Tämä johtuu siitä, ettei pienimmistä eläkkeistä makseta lainkaan veroa, mutta toisaalta vielä vähän matalammasta työmarkkinatuesta maksetaan lähes 20 prosentin vero. Työmarkkinatuen muodostaman piikin jälkeen veroprosentti nousee tasaisesti noin 50 000 euron vuosituloihin asti.

Tämän jälkeen hajonta alkaa kasvaa eli tulonsaajien joukkoon ilmestyy huomattava joukko ”vapaamatkustajia”, joiden veroaste on paljon alhaisempi kuin pienempiä tuloja saavilla. Mitä alhaisempi suurituloisen veroprosentti on, sitä suurempi osa hänen tuloistaan muodostuu pääomatuloista. Noin 100 000 euron vuositulojen jälkeen tulonsaajien veroprosentti vaihtelee sattumanvaraisesti 50 prosentin ja nollan välillä.

(...) Oikeudenmukaisuuden näkökulmasta on ongelmallista, että monien hyvin toimeentulevien veroprosentit ovat selvästi alhaisempia kuin pienituloisten.
Suomalaisen verotuksen progressio on viime vuosikymmeninä heikentynyt voimakkaasti. Ihmisten suoraan maksamista veroista keskimäärin enää runsas viidennes on progressiivista, kymmenen vuotta sitten osuus oli vielä kolmannes. Jos huomioon otetaan myös välillinen verotus (alv. ja muut kulutusverot) progressio pienenee entisestään. Julkisen talouden näkökulmasta taas kaikista veroista enää alle kymmenes kerätään progressiivisinä veroina.

Ansiotuloverotuksessa progressiivinen verotus koskettaa enää vajaata kahta miljoonaa suomalaista, vuoden 2009 verovelvollisista vain 34 prosenttia kuului tuloeroja kaventavien tuloverojen piiriin, eli 1,75 miljoonaa suomalaista. Vuonna 1989 tuloverojen piiriin kuului 57 prosenttia, mikä vastasi silloin 2,8 miljoonaa suomalaista. Valtion tulovero on ainoa progressiivinen vero, joten tämä on vähentänyt verotuksen progressiota merkittävästi.

Vuoden 2008 verotusasteikon mukaan samoista reaalituloista piti maksaa tuloveroa vain noin kolmasosa siitä, mitä vuoden 1988 asteikolla. Suurituloisimpien verotus keveni muita enemmän 1990-luvulla eikä verotus enää heidän kohdallaan kiristy tulojen noustessa. Ylimmän tulokymmenyksen keskimääräinen veroaste on 35 prosentin pinnassa olivat tulot sitten 60 000 euroa tai 120 000 euroa vuodessa. Tämä näkyy myös yllä olevasta kuvaajasta.

Vuonna 1993 pääomatulojen ja ansiotulojen verotus eriytettiin, ja pääomatulot poistuivat progression piiristä. Tästä johtuva verotuksen progression väheneminen on pääsyy siihen miksi Suomessa tuloerot ovat kasvaneet OECD-maista voimakkaimmin. Ennen vuotta 1990 rikkaimpien tuloista vain alle 15 prosenttia oli pääomatuloja. Nykyään rikkaimman promillen tuloista pääomatulot muodostavat jo 70-90 prosenttia.

Vuosina 1990–2007 parhaiten ansaitsevien 50 000 suomalaisen tulot kasvoivat viisi kertaa nopeammin kuin keskituloisen suomalaisen tulot. Kaikkien suomalaisten tulot kasvoivat 41 prosenttia, mutta hyvätuloisimmalla prosentilla ne nousivat 209 prosenttia. Pienituloisimman kymmenyksen tulot kasvoivat tänä aikana yhdellä prosentilla.

Lue myös:

Kuntaliiton pääekonomisti: Tuloveron progressiivisuus on romahtanut
Kauppalehti: Vain joka kolmas maksaa progressiivista tuloveroa
Veroprofessori: Hallituksen linja edistää tasaverokehitystä
HS: Rikkaiden tulot räjähtivät kasvuun 1990-luvulla
Tutkimus: 1990-luvulla rikkaimman prosentin tulot lisääntyivät räjähdysmäisesti
HS: Suomen tuloerot kasvavat nopeiten


Kelan tutkimusblogi 27.1.2012
Tuloverotuksen tasaisuudesta


Kirjoittaja: Heikki Hiilamo, Pertti Honkanen

Presidentinvaalihälyn väistyttyä poliittinen keskustelu siirtynee julkisen talouden tasapainottamiseen. Esille nousevat sekä säästöt että veronkorotukset. Molemmissa keskusteluissa yksi tärkeimmistä teemoista liittyy oikeudenmukaisuuteen.

Verotuksessa kysymys on yksinkertaisesti siitä, pitäisikö suuremmasta tulosta maksaa suurempi vero vai onko tasaverotus parempi vaihtoehto. Jälkimmäisellä kannalla tuntuu olevan vain vähän poliittista kannatusta. Yleisesti oikeudenmukaisempana pidetään sitä, että verotus kiristyy tulojen kasvaessa.

Välillinen verotus eli arvonlisävero ja sen kaltaiset kulutusverot edustavat kuitenkin tasaveroa (vaikka todellisuudessa köyhät maksavat suhteessa rikkaita enemmän kulutusveroja). Verotuksen oikeudenmukaisuus voi nykyjärjestelmässä toteutua vain tuloverotuksen avulla. Mutta toteutuuko se käytännössä?

Tarkastelimme asiaa vuoden 2009 tulonjakoaineiston 20 450 henkilön avulla. Tulonjakoaineisto on laadittu kuvaamaan koko Suomen väestöä. Siitä puuttuvat kaikkein suurituloisimmat, mutta se antaa kuitenkin melko tarkan kokonaiskuvan verorasituksen jakautumisesta väestössä.

Kaikki aineiston henkilöt järjestettiin tulojen mukaan nousevaan järjestykseen ja kullekin tuloluokalle laskettiin tuloveroprosentti. Tuloissa otettiin huomioon kaikki veronalaiset tulot, joihin on sisällytetty myös verottomat osinkotulot. Tuloluokat muodostettiin 100 euron välein. Alla olevassa kuviossa tuloluokittaiset havainnot on painotettu. Painottaminen tarkoittaa sitä, että kussakin tuloluokassa on otettu huomioon väestön todellinen määrä tuloluokassa ja laskettu keskimääräinen veroprosentti sen mukaan. Painottamattoman ja painotetun tiedon ero muodostuu siitä, että pienissä tuloluokissa painotetut keskiarvot ovat pienempiä kuin suoraan aineistosta lasketut keskiarvot.

Kuva: Keskimääräinen veroaste (painotettuna) 100 euron tuloluokissa
1 000 – 200 000 euroa 2009 (avaa suurempi kuva)

Kuvio kertoo, että alimmissa tuloluokissa veroprosentti vaihtelee nollan ja lähes 20 prosentin välillä. Tämä johtuu siitä, ettei pienimmistä eläkkeistä makseta lainkaan veroa, mutta toisaalta vielä vähän matalammasta työmarkkinatuesta maksetaan lähes 20 prosentin vero. Työmarkkinatuen muodostaman piikin jälkeen veroprosentti nousee tasaisesti noin 50 000 euron vuosituloihin asti.

Tämän jälkeen hajonta alkaa kasvaa eli tulonsaajien joukkoon ilmestyy huomattava joukko ”vapaamatkustajia”, joiden veroaste on paljon alhaisempi kuin pienempiä tuloja saavilla. Mitä alhaisempi suurituloisen veroprosentti on, sitä suurempi osa hänen tuloistaan muodostuu pääomatuloista. Noin 100 000 euron vuositulojen jälkeen tulonsaajien veroprosentti vaihtelee sattumanvaraisesti 50 prosentin ja nollan välillä.

Kuviosta ei voi päätellä, ettei nollaveroja tai lähellä nollaa olevia veroasteita olisi myös pienituloisilla. Koska 100 euron tuloluokkiin tulee alhaisimmissa tuloluokissa enemmän havaintoja, nollatapaukset sulautuvat osaksi keskiarvoa. Ylemmissä tuloluokissa on sen sijaan usein vain yksi tapaus, jolloin nollatapaukset erottuvat helpommin. Joka tapauksessa oikeudenmukaisuuden näkökulmasta on ongelmallista, että monien hyvin toimeentulevien veroprosentit ovat selvästi alhaisempia kuin pienituloisten.

HS: Köyhyys tiivistyy monen tuen saajiin

Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja Marjut Lindberg kirjoittaa hiljattain julkaistusta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Kelan selvityksestä perus- ja vähimmäisturvan yleisyydestä ja päällekkäisyydestä. Selvitys osoittaa yhä useamman hakevan toimeentuloturvaa, koska ensisijainen sosiaaliturva ei riitä elämiseen.
Alkuperäinen ajatus siitä, että perusturvan eri muodot kykenisivät täyttämään tehtävänsä, ajautuu THL:n ja Kelan selvityksen mukaan yhä kauemmas todellisuudesta. Etuuksien tarve ja ennen kaikkea päällekkäinen käyttö ovat kasvaneet etenkin viime vuosikymmenen loppupuolella.

Vuodesta 2008 vuoteen 2009 asumistuen saajien määrä kasvoi lähes 40 000:lla ja toimeentulotuen saajien määrä yli 17 000:lla. Molempien etuuksien saajien määrä kasvoi yhteensä yli 15 000:lla.

Pahimmalta näyttää se, että kokonaan tulottomien kotitalouksien määrä kasvaa. Sellaisia kotitalouksia, joiden ainoat tulonlähteet ovat toimeentulotuen lisäksi asumistuki ja mahdolliset lapsilisät tai elatustuet, on jo 35 000.

Yhden köyhyysrajalla elävän ryhmän asioita saatiin sentään paremmalle tolalle, kun mikään ryhmittymä ei kehdannut lisätä vanhusten köyhyyttä. Menetelmä oli yksinkertainen: nostettiin kansaneläkettä runsaalla sadalla eurolla ja muutettiin verotusta niin, että käytännössä nuo runsaat 700 euroa kuukaudessa ovat verotonta tuloa.
EU:n ja OECD:n määritelmän mukaisia köyhiä on Suomessa 600 000 -700 000. Köyhien määrä on noin kaksinkertaistunut viidessätoista vuodessa. Vuonna 1995 tilastokeskus arvioi, että Suomessa on noin 370 000 köyhää.

Vuonna 2009 tulottomia kotitalouksia Suomessa oli n. 20 000 ja vuonna 2006 vastaava luku oli vajaat 10 000. Lapsiköyhyys on lähes kolminkertaistunut 1990-luvun lamasta ja lapsia elää nyt suhteellisen köyhyysrajan alapuolella saman verran kuin 1970-luvun alkupuolella. Joka neljäs yksinhuoltajaperhe elää nykyään suhteellisessa köyhyydessä, eli tuloja on alle 60 prosenttia suomalaisten keskitulosta. Vielä viisitoista vuotta sitten yksinhuoltajaperheistä köyhiä oli harvempi kuin joka kymmenes.

Samaan aikaan toimeentulotuen perusosa on pysynyt ennallaan. Se on jäänyt muusta ansiokehityksen tasosta parinkymmenen vuoden aikana jälkeen. Nyt toimeentulotuki on yli 40 prosenttia jäljessä ansiotulojen kehityksestä.

Perusturvan taso on jäänyt selvästi jälkeen yleisestä tulokehityksestä eikä perusturvan varassa elävien tulot suurimmalla osalla riitä edes kohtuulliseen kulutukseen. Sen sijaan keskipalkkaisen suomalaisen tulot riittävät kattamaan minimikulutuksen jopa kolminkertaisesti.

Lue lisää:

YLE: Köyhien asema on huonontunut
YLE: Köyhien määrä kaksinkertaistunut vuodesta 1995
Taloussanomat: Jo 20 000 taloutta elää ilman tuloja
STT: Lapsiköyhyys kolminkertaistunut
HS: Suomalaislapsia nyt köyhyysrajan alapuolella yhtä paljon kuin 70-luvulla
YLE: Joka neljäs yksinhuoltajaperhe tarvitsee toimeentulotukea
THL: Perusturva ei riitä edes minimikulutukseen


Helsingin Sanomat 27.01.2012
Köyhyys tiivistyy monen tuen saajiin


Avaapa lukija melkein minkä tahansa viime vuosien aikana valmistuneen selvityksen niin sanotun hyvinvointivaltiomme tilasta, viesti on sama. Köyhyys tiivistyy ja takertuu etenkin pariin väestöryhmään: työmarkkinatuen saajiin ja pienten lasten yksinhuoltajaäiteihin.

Viime viikolla julkaistiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Kelan tutkimusosaston selvitys perus- ja vähimmäisturvan yleisyydestä ja päällekkäisyydestä tällä vuosituhannella. Se jatkaa koko tämän vuosituhannen selvitysten sarjaa, joka osoittaa yhä useamman ihmisen ajautuvan toimeentulotuelle siksi, ettei ensisijainen sosiaaliturva riitä elämiseen.

Suomen sosiaaliturvaa on yritetty rakentaa sellaiseksi, että erilaiset perusturvaetuudet – työttömyysturva, sairaus- ja vanhempainraha, opintotuki ja eläke – riittäisivät yhdessä asumistuen kanssa kattamaan tukea tarvitsevan ihmisen tarpeet. Perusturvan saajan ei siis tarvitsisi tilkitä vajeita harkinnanvaraisella toimeentulotuella.

Toimeentulotuki on alun perin säädetty turvaverkoksi tilanteisiin, joihin kansalainen joutuu äkillisen katastrofin vuoksi. Kun muun perusturvan ehtoja on 1990-luvun lamasta lähtien muutettu ja enimmäkseen kiristetty, toimeentuloturvasta on tullut työelämän ulkopuolelle pudonneelle yhä tavallisempi ja pitkäaikaisempi tuttavuus.

Toimeentulotukeen joutuvat turvautumaan etenkin työmarkkinatuen saajat sekä vanhempainvapaalla tai kotihoidontuella olevat yksinhuoltajaäidit. Työmarkkinatuen tai vanhempainrahan lisäksi nämä erityisryhmät saavat toimeentulotuen ohella myös asumistukea.

Alkuperäinen ajatus siitä, että perusturvan eri muodot kykenisivät täyttämään tehtävänsä, ajautuu THL:n ja Kelan selvityksen mukaan yhä kauemmas todellisuudesta. Etuuksien tarve ja ennen kaikkea päällekkäinen käyttö ovat kasvaneet etenkin viime vuosikymmenen loppupuolella.

Vuodesta 2008 vuoteen 2009 asumistuen saajien määrä kasvoi lähes 40 000:lla ja toimeentulotuen saajien määrä yli 17 000:lla. Molempien etuuksien saajien määrä kasvoi yhteensä yli 15 000:lla.

Muutoksista asumistuen määräytymisperusteisiin odotetaan jonkinlaista leikkuria toimeentulotuen saajien kasvuun, mutta varsinaista ongelmaa pienet tulorajojen korotukset eivät ratkaise.

Pahimmalta näyttää se, että kokonaan tulottomien kotitalouksien määrä kasvaa. Sellaisia kotitalouksia, joiden ainoat tulonlähteet ovat toimeentulotuen lisäksi asumistuki ja mahdolliset lapsilisät tai elatustuet, on jo 35 000.

Tulottomien joukossa kasvaa myös nuorten aikuisten ryhmä. Heistä osan työmarkkinatukea on leikattu siksi, etteivät he ole hakeneet opiskelemaan tai ottaneet vastaan tarjottua työ- tai opiskelupaikkaa. Nyt heiltä voidaan leikata vielä toimeentulotukeakin, jos he ovat alle 25-vuotiaita.

Surullisinta on se, että kaikki tämä on ollut tiedossa pitkään. Aiheesta on tehty kymmeniä selvityksiä toimikunnissa, työryhmissä ja komiteoissa. Tietoa on, mutta sitä ei rohjeta käyttää – ei löydy yhtenäistä poliittista tahtoa.

Jokainen ryhmittymä ja jopa yksittäinen poliitikko haluaa kerätä pisteitä käynnistämällä oman työryhmänsä. Köyhyys saa rauhassa tiivistyä.

Yhden köyhyysrajalla elävän ryhmän asioita saatiin sentään paremmalle tolalle, kun mikään ryhmittymä ei kehdannut lisätä vanhusten köyhyyttä. Menetelmä oli yksinkertainen: nostettiin kansaneläkettä runsaalla sadalla eurolla ja muutettiin verotusta niin, että käytännössä nuo runsaat 700 euroa kuukaudessa ovat verotonta tuloa.

Työikäisten ihmisten sosiaaliturvan suuri ongelma on, että pienikin tulo vaikuttaa kaikkiin sosiaalitukiin, joista niin ikään pitää maksaa parinkymmenen prosentin vero. Monimutkainen etuusviidakko johtaa siihen, että on usein jopa edullisempaa jättää ottamatta vastaan lyhytaikaista työtä kuin menettää suuri osa sosiaalituesta – ja hakea tukia uudelleen keikka- tai pätkätyön jälkeen.

Nuorten asemaa yritetään helpottaa erilaisilla työpajoilla. Niistä saadut kokemukset eivät lupaa suuria. Työpajat voivat ehkäistä joidenkin niihin osallistuvien syrjäytymistä, mutta ongelma lyö kasvoille työpajan päätyttyä. Työmarkkinat eivät kaipaa nuoria, joiden ainoa työkokemus on työpajasta. Se voi pahimmassa tapauksessa olla negatiivinen suositus.

Nuorten ja muidenkin kannustinloukkuihin pudonneiden tilannetta voitaisiin helpottaa ottamalla oppia takuueläkkeestä. Säädetään riittävän suuri osuus tuloista tai sosiaalituesta verottomaksi tai korotetaan sitä suojaosuutta, jonka sosiaalitukien saaja voi ansaita. Byrokratia vähenee, ja kannustinloukut madaltuvat.

Talkoot voitaisiin aloittaa siitä, ettei asetettaisi yhtään uutta toimikuntaa vaan käytettäisiin hyödyksi jo olemassa oleva tieto.

Michael Albert: Osallisuustalous tiivistettynä

Michael Albert:
Parecon [participatory economics] is a proposal for a way of carrying out production, consumption, and allocation that is classless and equitable, that delivers to each actor self managing say, and that produces not only desired goods and services but also desirable solidarity and diversity. It is not a comprehensive blueprint but, instead, a description of the key attributes of four institutions deemed essential if economics is to be both worthy and desirable.
Osallisuustalouden toinen alkuperäinen kehittäjä, Michael Albert, kirjoitti pyynnöstä tiivistelmän osallisuustalouden ideasta käytettäväksi flaijereihin Occupy-liikettä varten. Teksti on selkokielinen johdanto osallisuustalouden ideaan.

ZNet 11.11.2011 Michael Albert
Summarizing Parecon

Parecon is a proposal for a way of carrying out production, consumption, and allocation that is classless and equitable, that delivers to each actor self managing say, and that produces not only desired goods and services but also desirable solidarity and diversity. It is not a comprehensive blueprint but, instead, a description of the key attributes of four institutions deemed essential if economics is to be both worthy and desirable.

What are these four institutions?

First, workers and consumers self managing councils are the venues through which people determine their actions in accord with other people doing likewise. Self management means each actor has a say in decisions proportionate to the impact of the decided issue on them. If the issue is what socks I wear to work tomorrow - the impact is almost entirely on me, so I decide, essentially alone. We do not have a majority rules vote, or a consensus vote, or any other kind of vote of the whole workers council about my socks. I just decide. If, however, the issue is a new hire, then perhaps everyone will be affected, though maybe the work team where the person would spend time will be affected more than others. If the decision is about the schedule of work, perhaps all are comparably affected. Based on such differences, sometimes a few decide in context of overarching decisions by the whole council. Sometimes the whole council decides. Sometimes decisions are by majority vote, or consensus, or other means. The point is to best approximate people having a say proportionate to effects on them. Self management.

The second structure has to do with work. How do we arrange it? In the usual pattern, about 20% of the workforce does overwhelmingly empowering tasks. 80% does overwhelmingly disempowering tasks. The former do work that conveys to them confidence, social and conceptual skills, knowledge of the workplace and its possibilities, decision making habits in daily life relations at work, etc. The latter do work that diminishes confidence, reduces social and conceptual skills, reduces knowledge of the workplace and its possibilities, instills habits of obedience, and exhausts. There are two problems.

First, some have better conditions, meaning more enjoyable and engaging work. This could be offset by income considerations, so we will set it aside for a moment. Second, some become ready to govern, others to be governed. In the workers council - and for that matter also in the broader society - the 20% who do overwhelmingly empowering work set agendas, make proposals, dominate discussions, and, ultimately, get their way. The 80% steadily become bystanders. We are talking, here, about a class relation - a difference between two types of worker due to their position in the division of labor. The former - and parecon's advocates typically call them the coordinator class - rule over the latter, or the working class.

To get rid of this class hierarchy one must break the relative monopoly on empowering circumstances that gives the coordinator class its dominant position. To do this, rather than put the empowering tasks all into few jobs that few people then hold, we spread the empowering tasks through all jobs by creating what we call balanced job complexes.

Each person does a mix of tasks - at which they are capable and comfortable, of course - such that the mix that you do, and the mix that I do, and the mix that everyone else does are balanced from one person to the next for the empowerment effect of work on the worker doing it. This is balanced job complexes, and in parecon the balancing occurs not only inside each workplace, but across workplaces as well. The result is that we all have comparably empowering work. We are all comparably prepared to participate in workers and consumers councils. Self management is not rendered moot by class rule.

The third feature of parecon is called equitable remuneration. What is each person’s rightful claim on the social product? How much do you get, how much to I get? What is responsible and fair, and works?

Parecon says people who are too young or old, or who are medically unable to wrk, should just get a full income anyhow. But people who can work should have an income share that depends on the duration, intensity, and onerousness of their socially valuable labor.

I can’t be remunerated as an athlete or singer or anything else for which my abilities don’t allow me to produce outputs that others will want to have. But I can do anything I can do well enough for my efforts to be socially valuable. And when I do, if I want to consume more out of the total social product, I can do so by working more hours, or more intensely, or perhaps doing some more onerous tasks, as long as I work in a balanced job complex overall, and as long as I arrange my activities with my workers council.

This type equitable remuneration is not only fair, but also facilitates consumption matching production and vice versa - and also allows conveyance to workers and consumers indicators of the preferences of others for leisure and work, and for different kinds of work, and different products.

The fourth and last key feature of parecon is called participatory planning. It replaces markets and central planning with self managed cooperative negotiation by the workers and consumers councils carried out in light of true and full social costs and benefits. As compromising of parecon as it was to offer the first three components as succinctly as was done above, it would be even worse to make believe we have described participatory planning in just a very few words.

The claim of parecon is to be a classless economy that accomplishes production, consumption, and allocation without class division and in accord with people’s needs and desires, ecological sustainability, and social harmony. If so, parecon is a worthy alternative to capitalism and also what has been called market or centrally planned socialism - which I call coordinatorism. It can provide guidance for planting the seeds of the future in the present, as well as for our long term aims and actions. This would be important. Hopefully you will want to explore further to determine how you feel about it.

Video: Ruokaosuuskunta Park Slope



Osallisuustalouden idean perustavia arvoja, omaehtoisuutta, tasavertaisuutta, solidaarisuutta ja moniarvoisuutta, voidaan pyrkiä tukemaan rakenteellisesti työpaikoilla nykyiselläänkin. New Yorkissa toimivasta Park Slope -ruokaosuuskunnasta kertovassa videossa kerrotaan lyhyesti jäsenten yhdessä pyörittämästä yhteisöllisestä ruokakaupasta, jonka ajatuksena on tarjota omaehtoista työtä sekä korkealaatuisia ruoka-aineita edulliseen hintaan jäsenilleen. Osuustoiminta onkin virinnyt taloustaantuman runtelemassa Yhdysvalloissa yhdeksi työkaluksi uusien oikeudenmukaisempien ja vakaampien työpaikkojen rakentamiseen.

Osallisuustalouden visio tarjoaa hyödyllisiä näkökulmia osuuskuntatoiminnan kehittämiseen, sillä esimerkiksi tasapainotettujen työkokonaisuuksien idea mahdollistaa tasavertaisempia lähtökohtia työntekijöiden välille osuuskunnan päätöksenteossa. Jos osa työntekijöistä keskittyy pääasiassa hallinnollisiin tehtäviin, ja osa työntekijöistä tekee alinomaa tylsistyttäviä ja raskaita tehtäviä, on ymmärrettävää, että varsinainen päätöksentekovastuu siirtyy vähitellen vastuullisemmissa työtehtävissä työskennelleiden käsiin. Näin ollen kannatettava tavoite työntekijöiden tasavertaisuudesta ei pääse toteutumaan. Jos puolestaan työtehtävistä koostuvat työkokonaisuudet pyritään tasapainottamaan ihmisten välillä niin, ettei työn miellyttävyydessä ja vastuullisuudessa synny merkittäviä eroja, työntekijät ovat tasavertaisemmassa asemassa myös yhteisistä asioista päätettäessä.

Lisää aiheesta:

Espanjalaiset Mondragonin osuuskunnat esittelevät demokraattisen suunnittelun mahdollisuuksia 
Osallisuustalouden visio: Työkokonaisuudet

Mark Weisbrot: Taloustieteilijöiden hälyttävä idioottimaisuus

Taloustieteilijä Mark Weisbrot varoittaa Guardianissa, että Yhdysvalloissa vallalla olevat taloustieteelliset käsitykset ovat virheellisiä ja erittäin vahingollisia yhdysvaltalaisten hyvinvoinnin kannalta:
What the budget hawks are basically telling us is that we must assume that insurance and pharmaceutical companies will have a veto over the provisions of healthcare reform for decades to come. And that, therefore, we must find other ways to make up for these excessive costs, including cutting social security and other government spending, and pushing us into higher rates of poverty and inequality than we already have. 
And even worse in the short run, all this crap about the deficit and the debt will be used to block the necessary stimulus measures – "stimulus" has already become a dirty word that Democratic politicians are afraid to utter. This means high unemployment and a lot of unnecessary misery in the world's richest country for the foreseeable future.
Weisbrotin mukaan pääasiallisesti valtion velkaantumisesta huolestuneet tahot, jotka vaativat julkisen sektorin leikkauksia, ajavat Yhdysvaltoja entistä syvempään lamaan ja lisääntyvään taloudelliseen eriarvoisuuteen. Suurille lääke- ja vakuutusyhtiöille suotuisa yksityinen terveydenhoitojärjestelmä Yhdysvalloissa on surullisen kuuluisa tehottomuudestaan ja järjestelmän kulut ovat kovassa nousussa. Järjestelmän täysremontin sijaan vaaditaan sosiaalimenojen leikkauksia, ja näiden vaatimusten taustalla on Weisbrotin mukaan virheellinen käsitys valtion velkaantumisen vaaroista.

Suomessakin toistuvasti esitetty huoli valtion ylivelkaantumisesta näyttäytyy Weisbrotin kommenttien valossa troijan hevosena hyvinvointirakenteiden purkamiselle.

Lisää aiheesta:

Paul Krugman: Julkinen velka ymmärretään väärin
Robin Hahnel: "Leikkauspolitiikka ei ole ratkaisu"
Jussi Ahokas: Talouden realiteetit ja yhteiskuntapolitiikka

Guardian 10.1.2011 Mark Weisbrot
The economic idiocy of economists

The American Economic Association's annual meetings are a scary sight, with thousands of economists all gathered in the same place – a veritable weapon of mass destruction. Chicago was the lucky city for 2012 this past weekend, and I had just finished participating in an interesting panel on "the economics of regime change", when I stumbled over to see what the big budget experts had to say about "the political economy of the US debt and deficits".

The session was introduced by UC Berkeley economist Alan Auerbach, who put up a graph of the United States' rising debt-to-GDP ratio, and warned of dire consequences if Congress didn't do something about it. Yawn.

But the panelists got off to a good start, with Alan Blinder of Princeton, former vice-chairman of the US Federal Reserve, describing the public discussion of the US national debt as generally ranging from "ludicrous to horrific". True, that. He asked and answered four questions.

First, is there any urgency (to reduce the deficit or debt)? No. The government can borrow short term at negative real interest rates, and long-term at about zero. The world is paying us to hold their money. That is anything but a debt crisis. The Fed is out of bullets, he said – referring to the fact that the US Federal Reserve had lowered short-term rates to zero and had used quantitative easing to help keep long-term rates low. So we need more fiscal stimulus, preferably spending that focuses on actually creating jobs. Amen.

Second, should we focus on the next decade? No, he said, and noted that the Congressional Budget Office's (CBO's) budget deficit projections over the next decade are about 3.6% of GDP, which is not much to get agitated about. Also true.

Third, is government spending the problem? No, he said, it's healthcare costs, and mainly the rising price of healthcare (that is, not the ageing of the population). Most important truth yet! (More on this below.)

Fourth, is the public really up in arms about the deficit? No, actually, they care more about the economy and jobs. As they should.

Blinder concluded that since this is an election year, we can forget about having any fact-based discussion of these issues in 2012. Happy New Year, he said, and the audience laughed. Well, that was refreshing, I thought – an economist telling the unvarnished truth to hundreds of his people at the annual meetings.

But a rapid descent into hell was imminent. Former CBO director Douglas Holtz-Eakin was next, talking about the need to "repair" social security and Medicare. The United States has all the characteristics of countries that run into trouble, he said. Then he warned that the US is going to end up like Greece. This is one of the dumbest things that anyone with an economics degree can say.

Hello, Mr Holtz-Eakin! Have you ever heard of the US dollar, the world's key reserve currency?

The United States is not going to end up like Greece, any sooner than it will end up like Haiti or Burkina Faso. A country that can pay its foreign public debt in its own currency and runs its own central bank does not end up like Greece.

In fact, even Japan is not going to end up like Greece, and Japan has a gross public debt of about 220% of its GDP, more than twice the size of ours and vastly larger – again, relative to its economy – than that of Greece. And the yen is nowhere near the dollar in its importance as an international reserve currency. But the Japanese government is still borrowing at just 1% interest rates for its ten-year bonds.

At this point, it was clear that this panel, other than Blinder, was living in a dystopian fantasy world. Next up was Rudy Penner of the Urban Institute, another former CBO director. His perspective was not much different from that of Auerbach or Holtz-Eakin. He complained about the polarisation of the political process, which prevents the two major parties from reaching an agreement. It's not partisanship, he said: House speaker Tip O'Neill and President Ronald Reagan knew how to be partisan, but they were able to reach agreement on the 1983 social security package and the 1986 tax reforms. And yada yada.

He might have added that we have had 25 years of lying about social security since then, and even Reagan didn't dare try to privatise social security. And, of course, social security can currently pay all promised benefits for the next 24 years without any changes.

These arguments about polarisation really pose the key issue: from the viewpoint of the 99%, it's not polarisation, but weakness in defending our interests that is the problem. President Obama compromised much more than he should have last year, offering cuts to social security and Medicare, in exchange for a long-term budget deal. The 99% are just lucky that the Republicans were too extremist to make this kind of a "grand bargain" with Obama.

The last panelist was Alice Rivlin of the Brookings Institution, another former CBO budget director and Fed vice-chair, as well as a member of the president's (2010) National Commission on Fiscal Responsibility and Reform. She agreed with Blinder that we need more stimulus. But we can only get this if we agree to long-run spending cuts – including social security, of course. Yuck. This is a political strategy that is sure to end in disaster, given the prevailing state of misinformation and disinformation.

During the discussion, Blinder – who identified himself as a Democrat – expressed his frustration in not being able to convince fellow Democrats to cut social security. Double yuck. The average social security check is about $1,177 a month, and a majority of senior citizens are getting most of their meager income from social security. Why these people insist on creating more poverty among the elderly, especially when the program is solvent for decades to come, is beyond me.

I got to ask the first question for the panel. I called attention to Blinder's presentation of the long-term budget problem as almost completely a problem of the rising price of healthcare. I pointed out that you could take any country with a life expectancy greater than ours – including the other high-income countries – and put their per capita healthcare costs into our budget, and the long-term budget deficit would turn into a surplus.

My question was simple: are Americans so inherently different from other nationalities that we can't have similar healthcare costs? And if not, then why are we talking about long-term budget problems – instead of how to fix our healthcare system?

None of the panelists offered a serious answer to this question. Auerbach, the moderator, said that other countries have rising healthcare costs, too. And some of the others said or implied that healthcare costs were rising at an unsustainable pace worldwide.

But this is nonsense. The United States pays about twice as much per person for healthcare as other high-income countries – and still leaves 50 million people uninsured. This is a result of a dysfunctional healthcare system that has had healthcare prices rising much faster than those of other high-income countries for decades.

What the budget hawks are basically telling us is that we must assume that insurance and pharmaceutical companies will have a veto over the provisions of healthcare reform for decades to come. And that, therefore, we must find other ways to make up for these excessive costs, including cutting social security and other government spending, and pushing us into higher rates of poverty and inequality than we already have.

And even worse in the short run, all this crap about the deficit and the debt will be used to block the necessary stimulus measures – "stimulus" has already become a dirty word that Democratic politicians are afraid to utter. This means high unemployment and a lot of unnecessary misery in the world's richest country for the foreseeable future.

A dismal performance for the dismal science, on some of the most important issues of the day. Of course, there are other economists, including Nobel Prize winners such as Paul Krugman, Joe Stiglitz and Robert Solow (full disclosure: the latter two are members of CEPR's advisory board), who would offer more sensible views. But this panel was, sadly, representative of economists with the most influence on public policy.

With a brain trust like this, a lost decade for America looks likely – unless the citizenry can steer a different course.

NYT: Apple, Amerikka ja kutistunut keskiluokka

New York Times:
Apple executives say that going overseas, at this point, is their only option. One former executive described how the company relied upon a Chinese factory to revamp iPhone manufacturing just weeks before the device was due on shelves. Apple had redesigned the iPhone’s screen at the last minute, forcing an assembly line overhaul. New screens began arriving at the plant near midnight. 
A foreman immediately roused 8,000 workers inside the company’s dormitories, according to the executive. Each employee was given a biscuit and a cup of tea, guided to a workstation and within half an hour started a 12-hour shift fitting glass screens into beveled frames. 
New York Timesin artikkelissa kuvataan Applen esimerkin kautta kehitystä, jossa keskiluokan työpaikat tuotannossa ovat valuneet ulkomaille. Artikkelissa kuvataan, kuinka ensimmäisen iPhonen design vaihdettiin Applen johtoportaassa vain viikkoja ennen julkaisua, ja kuinka tämän seurauksena 8000 työntekijää kiinalaisen tuotantotehtaan asuntoloissa herätettiin keksin ja teekupin voimalla kahdentoista tunnin työvuoroon kokoamaan puhelimia. Tämä osoittaa silmiinpistävällä tavalla, kuinka keskittynyttä päätöksentekovalta on nykyisessä korporaatiomallissa markkinataloudessa.
Similar stories could be told about almost any electronics company — and outsourcing has also become common in hundreds of industries, including accounting, legal services, banking, auto manufacturing and pharmaceuticals.
Työpaikkojen siirtäminen halvemman työvoiman maihin on arkipäivää monilla teollisuuden aloilla. Tämä kehitys on kiihtynyt sitä mukaa, kun kansainvälistä kauppaa on "vapautettu", eli kehittyvien maiden mahdollisuuksia suojella omia sisämarkkinoitaan ja näiden maiden työntekijöiden mahdollisuuksia järjestäytyä on heikennetty erilaisin "vapaakauppasopimuksin". Kansainvälisen kaupan "vapauttaminen" on hyödyttänyt pääasiassa kehittyneitä maita, ja erityisesti lisännyt kehittyneiden maiden suuryritysten liikevoittoja. Tämä on vaikuttanut myös kehittyneiden maiden tulonjakoon, sillä kehittyneiden maiden sisällä tulo- ja varallisuuserot ovat kasvaneet.

Kiina on siinä määrin poikkeus, että sillä on ollut heikommista maista poiketen mahdollisuus irrottautua "vapaan kansainvälisen kaupan" vaatimuksista ja kasvattaa talouttaan osittain samankaltaisilla resepteillä, millä teollistunut länsi ja esimerkiksi idän talousihmeet, kuten Japani ja Etelä-Korea, aikanaan vakiinnuttivat taloudellisen johtoasemansa. Nämä kaikki talousveturit ovat harjoittaneet kehittyäkseen valtiokapitalismia, jossa valtiolla on vahva rooli talouden ohjaajana ja sääntelijänä. Esimerkiksi varmistaakseen Applen tilaukset tulevaisuudessa, Kiinan valtio tuki voimakkaasti tutkimus- ja kehitysyksikköjä ja tehtaita erilaisin keinoin.
When an Apple team visited, the Chinese plant’s owners were already constructing a new wing. “This is in case you give us the contract,” the manager said, according to a former Apple executive. The Chinese government had agreed to underwrite costs for numerous industries, and those subsidies had trickled down to the glass-cutting factory. It had a warehouse filled with glass samples available to Apple, free of charge. The owners made engineers available at almost no cost. They had built on-site dormitories so employees would be available 24 hours a day.
The Chinese plant got the job.
New York Times 21.1.2012
How the U.S. Lost Out on iPhone Work

When Barack Obama joined Silicon Valley’s top luminaries for dinner in California last February, each guest was asked to come with a question for the president.

But as Steven P. Jobs of Apple spoke, President Obama interrupted with an inquiry of his own: what would it take to make iPhones in the United States?

Not long ago, Apple boasted that its products were made in America. Today, few are. Almost all of the 70 million iPhones, 30 million iPads and 59 million other products Apple sold last year were manufactured overseas.

Why can’t that work come home? Mr. Obama asked.

Mr. Jobs’s reply was unambiguous. “Those jobs aren’t coming back,” he said, according to another dinner guest.

The president’s question touched upon a central conviction at Apple. It isn’t just that workers are cheaper abroad. Rather, Apple’s executives believe the vast scale of overseas factories as well as the flexibility, diligence and industrial skills of foreign workers have so outpaced their American counterparts that “Made in the U.S.A.” is no longer a viable option for most Apple products.

Apple has become one of the best-known, most admired and most imitated companies on earth, in part through an unrelenting mastery of global operations. Last year, it earned over $400,000 in profit per employee, more than Goldman Sachs, Exxon Mobil or Google.

However, what has vexed Mr. Obama as well as economists and policy makers is that Apple — and many of its high-technology peers — are not nearly as avid in creating American jobs as other famous companies were in their heydays.

Apple employs 43,000 people in the United States and 20,000 overseas, a small fraction of the over 400,000 American workers at General Motors in the 1950s, or the hundreds of thousands at General Electric in the 1980s. Many more people work for Apple’s contractors: an additional 700,000 people engineer, build and assemble iPads, iPhones and Apple’s other products. But almost none of them work in the United States. Instead, they work for foreign companies in Asia, Europe and elsewhere, at factories that almost all electronics designers rely upon to build their wares.

“Apple’s an example of why it’s so hard to create middle-class jobs in the U.S. now,” said Jared Bernstein, who until last year was an economic adviser to the White House.

“If it’s the pinnacle of capitalism, we should be worried.”

Apple executives say that going overseas, at this point, is their only option. One former executive described how the company relied upon a Chinese factory to revamp iPhone manufacturing just weeks before the device was due on shelves. Apple had redesigned the iPhone’s screen at the last minute, forcing an assembly line overhaul. New screens began arriving at the plant near midnight.

A foreman immediately roused 8,000 workers inside the company’s dormitories, according to the executive. Each employee was given a biscuit and a cup of tea, guided to a workstation and within half an hour started a 12-hour shift fitting glass screens into beveled frames. Within 96 hours, the plant was producing over 10,000 iPhones a day.

“The speed and flexibility is breathtaking,” the executive said. “There’s no American plant that can match that.”

Similar stories could be told about almost any electronics company — and outsourcing has also become common in hundreds of industries, including accounting, legal services, banking, auto manufacturing and pharmaceuticals.

But while Apple is far from alone, it offers a window into why the success of some prominent companies has not translated into large numbers of domestic jobs. What’s more, the company’s decisions pose broader questions about what corporate America owes Americans as the global and national economies are increasingly intertwined.

“Companies once felt an obligation to support American workers, even when it wasn’t the best financial choice,” said Betsey Stevenson, the chief economist at the Labor Department until last September. “That’s disappeared. Profits and efficiency have trumped generosity.”

Companies and other economists say that notion is naïve. Though Americans are among the most educated workers in the world, the nation has stopped training enough people in the mid-level skills that factories need, executives say.

To thrive, companies argue they need to move work where it can generate enough profits to keep paying for innovation. Doing otherwise risks losing even more American jobs over time, as evidenced by the legions of once-proud domestic manufacturers — including G.M. and others — that have shrunk as nimble competitors have emerged.

Apple was provided with extensive summaries of The New York Times’s reporting for this article, but the company, which has a reputation for secrecy, declined to comment.

This article is based on interviews with more than three dozen current and former Apple employees and contractors — many of whom requested anonymity to protect their jobs — as well as economists, manufacturing experts, international trade specialists, technology analysts, academic researchers, employees at Apple’s suppliers, competitors and corporate partners, and government officials.

Privately, Apple executives say the world is now such a changed place that it is a mistake to measure a company’s contribution simply by tallying its employees — though they note that Apple employs more workers in the United States than ever before.

They say Apple’s success has benefited the economy by empowering entrepreneurs and creating jobs at companies like cellular providers and businesses shipping Apple products. And, ultimately, they say curing unemployment is not their job.

“We sell iPhones in over a hundred countries,” a current Apple executive said. “We don’t have an obligation to solve America’s problems. Our only obligation is making the best product possible.”

‘I Want a Glass Screen’

In 2007, a little over a month before the iPhone was scheduled to appear in stores, Mr. Jobs beckoned a handful of lieutenants into an office. For weeks, he had been carrying a prototype of the device in his pocket.

Mr. Jobs angrily held up his iPhone, angling it so everyone could see the dozens of tiny scratches marring its plastic screen, according to someone who attended the meeting. He then pulled his keys from his jeans.

People will carry this phone in their pocket, he said. People also carry their keys in their pocket. “I won’t sell a product that gets scratched,” he said tensely. The only solution was using unscratchable glass instead. “I want a glass screen, and I want it perfect in six weeks.”

After one executive left that meeting, he booked a flight to Shenzhen, China. If Mr. Jobs wanted perfect, there was nowhere else to go.

For over two years, the company had been working on a project — code-named Purple 2 — that presented the same questions at every turn: how do you completely reimagine the cellphone? And how do you design it at the highest quality — with an unscratchable screen, for instance — while also ensuring that millions can be manufactured quickly and inexpensively enough to earn a significant profit?

The answers, almost every time, were found outside the United States. Though components differ between versions, all iPhones contain hundreds of parts, an estimated 90 percent of which are manufactured abroad. Advanced semiconductors have come from Germany and Taiwan, memory from Korea and Japan, display panels and circuitry from Korea and Taiwan, chipsets from Europe and rare metals from Africa and Asia. And all of it is put together in China.

In its early days, Apple usually didn’t look beyond its own backyard for manufacturing solutions. A few years after Apple began building the Macintosh in 1983, for instance, Mr. Jobs bragged that it was “a machine that is made in America.” In 1990, while Mr. Jobs was running NeXT, which was eventually bought by Apple, the executive told a reporter that “I’m as proud of the factory as I am of the computer.” As late as 2002, top Apple executives occasionally drove two hours northeast of their headquarters to visit the company’s iMac plant in Elk Grove, Calif.

But by 2004, Apple had largely turned to foreign manufacturing. Guiding that decision was Apple’s operations expert, Timothy D. Cook, who replaced Mr. Jobs as chief executive last August, six weeks before Mr. Jobs’s death. Most other American electronics companies had already gone abroad, and Apple, which at the time was struggling, felt it had to grasp every advantage.

In part, Asia was attractive because the semiskilled workers there were cheaper. But that wasn’t driving Apple. For technology companies, the cost of labor is minimal compared with the expense of buying parts and managing supply chains that bring together components and services from hundreds of companies.

For Mr. Cook, the focus on Asia “came down to two things,” said one former high-ranking Apple executive. Factories in Asia “can scale up and down faster” and “Asian supply chains have surpassed what’s in the U.S.” The result is that “we can’t compete at this point,” the executive said.

The impact of such advantages became obvious as soon as Mr. Jobs demanded glass screens in 2007.

For years, cellphone makers had avoided using glass because it required precision in cutting and grinding that was extremely difficult to achieve. Apple had already selected an American company, Corning Inc., to manufacture large panes of strengthened glass. But figuring out how to cut those panes into millions of iPhone screens required finding an empty cutting plant, hundreds of pieces of glass to use in experiments and an army of midlevel engineers. It would cost a fortune simply to prepare.

Then a bid for the work arrived from a Chinese factory.

When an Apple team visited, the Chinese plant’s owners were already constructing a new wing. “This is in case you give us the contract,” the manager said, according to a former Apple executive. The Chinese government had agreed to underwrite costs for numerous industries, and those subsidies had trickled down to the glass-cutting factory. It had a warehouse filled with glass samples available to Apple, free of charge. The owners made engineers available at almost no cost. They had built on-site dormitories so employees would be available 24 hours a day.

The Chinese plant got the job.

“The entire supply chain is in China now,” said another former high-ranking Apple executive. “You need a thousand rubber gaskets? That’s the factory next door. You need a million screws? That factory is a block away. You need that screw made a little bit different? It will take three hours.”

In Foxconn City

An eight-hour drive from that glass factory is a complex, known informally as Foxconn City, where the iPhone is assembled. To Apple executives, Foxconn City was further evidence that China could deliver workers — and diligence — that outpaced their American counterparts.

That’s because nothing like Foxconn City exists in the United States.

The facility has 230,000 employees, many working six days a week, often spending up to 12 hours a day at the plant. Over a quarter of Foxconn’s work force lives in company barracks and many workers earn less than $17 a day. When one Apple executive arrived during a shift change, his car was stuck in a river of employees streaming past. “The scale is unimaginable,” he said.

Foxconn employs nearly 300 guards to direct foot traffic so workers are not crushed in doorway bottlenecks. The facility’s central kitchen cooks an average of three tons of pork and 13 tons of rice a day. While factories are spotless, the air inside nearby teahouses is hazy with the smoke and stench of cigarettes.

Foxconn Technology has dozens of facilities in Asia and Eastern Europe, and in Mexico and Brazil, and it assembles an estimated 40 percent of the world’s consumer electronics for customers like Amazon, Dell, Hewlett-Packard, Motorola, Nintendo, Nokia, Samsung and Sony.

“They could hire 3,000 people overnight,” said Jennifer Rigoni, who was Apple’s worldwide supply demand manager until 2010, but declined to discuss specifics of her work. “What U.S. plant can find 3,000 people overnight and convince them to live in dorms?”

In mid-2007, after a month of experimentation, Apple’s engineers finally perfected a method for cutting strengthened glass so it could be used in the iPhone’s screen. The first truckloads of cut glass arrived at Foxconn City in the dead of night, according to the former Apple executive. That’s when managers woke thousands of workers, who crawled into their uniforms — white and black shirts for men, red for women — and quickly lined up to assemble, by hand, the phones. Within three months, Apple had sold one million iPhones. Since then, Foxconn has assembled over 200 million more.

Foxconn, in statements, declined to speak about specific clients.

“Any worker recruited by our firm is covered by a clear contract outlining terms and conditions and by Chinese government law that protects their rights,” the company wrote. Foxconn “takes our responsibility to our employees very seriously and we work hard to give our more than one million employees a safe and positive environment.”

The company disputed some details of the former Apple executive’s account, and wrote that a midnight shift, such as the one described, was impossible “because we have strict regulations regarding the working hours of our employees based on their designated shifts, and every employee has computerized timecards that would bar them from working at any facility at a time outside of their approved shift.” The company said that all shifts began at either 7 a.m. or 7 p.m., and that employees receive at least 12 hours’ notice of any schedule changes.

Foxconn employees, in interviews, have challenged those assertions.

Another critical advantage for Apple was that China provided engineers at a scale the United States could not match. Apple’s executives had estimated that about 8,700 industrial engineers were needed to oversee and guide the 200,000 assembly-line workers eventually involved in manufacturing iPhones. The company’s analysts had forecast it would take as long as nine months to find that many qualified engineers in the United States.

In China, it took 15 days.

Companies like Apple “say the challenge in setting up U.S. plants is finding a technical work force,” said Martin Schmidt, associate provost at the Massachusetts Institute of Technology. In particular, companies say they need engineers with more than high school, but not necessarily a bachelor’s degree. Americans at that skill level are hard to find, executives contend. “They’re good jobs, but the country doesn’t have enough to feed the demand,” Mr. Schmidt said.

Some aspects of the iPhone are uniquely American. The device’s software, for instance, and its innovative marketing campaigns were largely created in the United States. Apple recently built a $500 million data center in North Carolina. Crucial semiconductors inside the iPhone 4 and 4S are manufactured in an Austin, Tex., factory by Samsung, of South Korea.

But even those facilities are not enormous sources of jobs. Apple’s North Carolina center, for instance, has only 100 full-time employees. The Samsung plant has an estimated 2,400 workers.

“If you scale up from selling one million phones to 30 million phones, you don’t really need more programmers,” said Jean-Louis Gassée, who oversaw product development and marketing for Apple until he left in 1990. “All these new companies — Facebook, Google, Twitter — benefit from this. They grow, but they don’t really need to hire much.”

It is hard to estimate how much more it would cost to build iPhones in the United States. However, various academics and manufacturing analysts estimate that because labor is such a small part of technology manufacturing, paying American wages would add up to $65 to each iPhone’s expense. Since Apple’s profits are often hundreds of dollars per phone, building domestically, in theory, would still give the company a healthy reward.

But such calculations are, in many respects, meaningless because building the iPhone in the United States would demand much more than hiring Americans — it would require transforming the national and global economies. Apple executives believe there simply aren’t enough American workers with the skills the company needs or factories with sufficient speed and flexibility. Other companies that work with Apple, like Corning, also say they must go abroad.

Manufacturing glass for the iPhone revived a Corning factory in Kentucky, and today, much of the glass in iPhones is still made there. After the iPhone became a success, Corning received a flood of orders from other companies hoping to imitate Apple’s designs. Its strengthened glass sales have grown to more than $700 million a year, and it has hired or continued employing about 1,000 Americans to support the emerging market.

But as that market has expanded, the bulk of Corning’s strengthened glass manufacturing has occurred at plants in Japan and Taiwan.

“Our customers are in Taiwan, Korea, Japan and China,” said James B. Flaws, Corning’s vice chairman and chief financial officer. “We could make the glass here, and then ship it by boat, but that takes 35 days. Or, we could ship it by air, but that’s 10 times as expensive. So we build our glass factories next door to assembly factories, and those are overseas.”

Corning was founded in America 161 years ago and its headquarters are still in upstate New York. Theoretically, the company could manufacture all its glass domestically. But it would “require a total overhaul in how the industry is structured,” Mr. Flaws said. “The consumer electronics business has become an Asian business. As an American, I worry about that, but there’s nothing I can do to stop it. Asia has become what the U.S. was for the last 40 years.”

Middle-Class Jobs Fade

The first time Eric Saragoza stepped into Apple’s manufacturing plant in Elk Grove, Calif., he felt as if he were entering an engineering wonderland.

It was 1995, and the facility near Sacramento employed more than 1,500 workers. It was a kaleidoscope of robotic arms, conveyor belts ferrying circuit boards and, eventually, candy-colored iMacs in various stages of assembly. Mr. Saragoza, an engineer, quickly moved up the plant’s ranks and joined an elite diagnostic team. His salary climbed to $50,000. He and his wife had three children. They bought a home with a pool.

“It felt like, finally, school was paying off,” he said. “I knew the world needed people who can build things.”

At the same time, however, the electronics industry was changing, and Apple — with products that were declining in popularity — was struggling to remake itself. One focus was improving manufacturing. A few years after Mr. Saragoza started his job, his bosses explained how the California plant stacked up against overseas factories: the cost, excluding the materials, of building a $1,500 computer in Elk Grove was $22 a machine. In Singapore, it was $6. In Taiwan, $4.85. Wages weren’t the major reason for the disparities. Rather it was costs like inventory and how long it took workers to finish a task.

“We were told we would have to do 12-hour days, and come in on Saturdays,” Mr. Saragoza said. “I had a family. I wanted to see my kids play soccer.”

Modernization has always caused some kinds of jobs to change or disappear. As the American economy transitioned from agriculture to manufacturing and then to other industries, farmers became steelworkers, and then salesmen and middle managers. These shifts have carried many economic benefits, and in general, with each progression, even unskilled workers received better wages and greater chances at upward mobility.

But in the last two decades, something more fundamental has changed, economists say. Midwage jobs started disappearing. Particularly among Americans without college degrees, today’s new jobs are disproportionately in service occupations — at restaurants or call centers, or as hospital attendants or temporary workers — that offer fewer opportunities for reaching the middle class.

Even Mr. Saragoza, with his college degree, was vulnerable to these trends. First, some of Elk Grove’s routine tasks were sent overseas. Mr. Saragoza didn’t mind. Then the robotics that made Apple a futuristic playground allowed executives to replace workers with machines. Some diagnostic engineering went to Singapore. Middle managers who oversaw the plant’s inventory were laid off because, suddenly, a few people with Internet connections were all that were needed.

Mr. Saragoza was too expensive for an unskilled position. He was also insufficiently credentialed for upper management. He was called into a small office in 2002 after a night shift, laid off and then escorted from the plant. He taught high school for a while, and then tried a return to technology. But Apple, which had helped anoint the region as “Silicon Valley North,” had by then converted much of the Elk Grove plant into an AppleCare call center, where new employees often earn $12 an hour.

There were employment prospects in Silicon Valley, but none of them panned out. “What they really want are 30-year-olds without children,” said Mr. Saragoza, who today is 48, and whose family now includes five of his own.

After a few months of looking for work, he started feeling desperate. Even teaching jobs had dried up. So he took a position with an electronics temp agency that had been hired by Apple to check returned iPhones and iPads before they were sent back to customers. Every day, Mr. Saragoza would drive to the building where he had once worked as an engineer, and for $10 an hour with no benefits, wipe thousands of glass screens and test audio ports by plugging in headphones.

Paydays for Apple

As Apple’s overseas operations and sales have expanded, its top employees have thrived. Last fiscal year, Apple’s revenue topped $108 billion, a sum larger than the combined state budgets of Michigan, New Jersey and Massachusetts. Since 2005, when the company’s stock split, share prices have risen from about $45 to more than $427.

Some of that wealth has gone to shareholders. Apple is among the most widely held stocks, and the rising share price has benefited millions of individual investors, 401(k)’s and pension plans. The bounty has also enriched Apple workers. Last fiscal year, in addition to their salaries, Apple’s employees and directors received stock worth $2 billion and exercised or vested stock and options worth an added $1.4 billion.

The biggest rewards, however, have often gone to Apple’s top employees. Mr. Cook, Apple’s chief, last year received stock grants — which vest over a 10-year period — that, at today’s share price, would be worth $427 million, and his salary was raised to $1.4 million. In 2010, Mr. Cook’s compensation package was valued at $59 million, according to Apple’s security filings.

A person close to Apple argued that the compensation received by Apple’s employees was fair, in part because the company had brought so much value to the nation and world. As the company has grown, it has expanded its domestic work force, including manufacturing jobs. Last year, Apple’s American work force grew by 8,000 people.

While other companies have sent call centers abroad, Apple has kept its centers in the United States. One source estimated that sales of Apple’s products have caused other companies to hire tens of thousands of Americans. FedEx and United Parcel Service, for instance, both say they have created American jobs because of the volume of Apple’s shipments, though neither would provide specific figures without permission from Apple, which the company declined to provide.

“We shouldn’t be criticized for using Chinese workers,” a current Apple executive said. “The U.S. has stopped producing people with the skills we need.”

What’s more, Apple sources say the company has created plenty of good American jobs inside its retail stores and among entrepreneurs selling iPhone and iPad applications.

After two months of testing iPads, Mr. Saragoza quit. The pay was so low that he was better off, he figured, spending those hours applying for other jobs. On a recent October evening, while Mr. Saragoza sat at his MacBook and submitted another round of résumés online, halfway around the world a woman arrived at her office. The worker, Lina Lin, is a project manager in Shenzhen, China, at PCH International, which contracts with Apple and other electronics companies to coordinate production of accessories, like the cases that protect the iPad’s glass screens. She is not an Apple employee. But Mrs. Lin is integral to Apple’s ability to deliver its products.

Mrs. Lin earns a bit less than what Mr. Saragoza was paid by Apple. She speaks fluent English, learned from watching television and in a Chinese university. She and her husband put a quarter of their salaries in the bank every month. They live in a 1,080-square-foot apartment, which they share with their in-laws and son.

“There are lots of jobs,” Mrs. Lin said. “Especially in Shenzhen.”

Innovation’s Losers

Toward the end of Mr. Obama’s dinner last year with Mr. Jobs and other Silicon Valley executives, as everyone stood to leave, a crowd of photo seekers formed around the president. A slightly smaller scrum gathered around Mr. Jobs. Rumors had spread that his illness had worsened, and some hoped for a photograph with him, perhaps for the last time.

Eventually, the orbits of the men overlapped. “I’m not worried about the country’s long-term future,” Mr. Jobs told Mr. Obama, according to one observer. “This country is insanely great. What I’m worried about is that we don’t talk enough about solutions.”

At dinner, for instance, the executives had suggested that the government should reform visa programs to help companies hire foreign engineers. Some had urged the president to give companies a “tax holiday” so they could bring back overseas profits which, they argued, would be used to create work. Mr. Jobs even suggested it might be possible, someday, to locate some of Apple’s skilled manufacturing in the United States if the government helped train more American engineers.

Economists debate the usefulness of those and other efforts, and note that a struggling economy is sometimes transformed by unexpected developments. The last time analysts wrung their hands about prolonged American unemployment, for instance, in the early 1980s, the Internet hardly existed. Few at the time would have guessed that a degree in graphic design was rapidly becoming a smart bet, while studying telephone repair a dead end.

What remains unknown, however, is whether the United States will be able to leverage tomorrow’s innovations into millions of jobs.

In the last decade, technological leaps in solar and wind energy, semiconductor fabrication and display technologies have created thousands of jobs. But while many of those industries started in America, much of the employment has occurred abroad. Companies have closed major facilities in the United States to reopen in China. By way of explanation, executives say they are competing with Apple for shareholders. If they cannot rival Apple’s growth and profit margins, they won’t survive.

“New middle-class jobs will eventually emerge,” said Lawrence Katz, a Harvard economist. “But will someone in his 40s have the skills for them? Or will he be bypassed for a new graduate and never find his way back into the middle class?”

The pace of innovation, say executives from a variety of industries, has been quickened by businessmen like Mr. Jobs. G.M. went as long as half a decade between major automobile redesigns. Apple, by comparison, has released five iPhones in four years, doubling the devices’ speed and memory while dropping the price that some consumers pay.

Before Mr. Obama and Mr. Jobs said goodbye, the Apple executive pulled an iPhone from his pocket to show off a new application — a driving game — with incredibly detailed graphics. The device reflected the soft glow of the room’s lights. The other executives, whose combined worth exceeded $69 billion, jostled for position to glance over his shoulder. The game, everyone agreed, was wonderful.

There wasn’t even a tiny scratch on the screen.

David Barboza, Peter Lattman and Catherine Rampell contributed reporting.

Vuoden tärkein projekti yhteistyössä Parecon Sverigen kanssa

Viime viikolla vierailimme Tukholmassa Parecon Sverigen kutsumana. Esittelimme tähänastista toimintaamme, vaihdoimme ideoita ja suunnittelimme tulevaa yhteistyötä. Esimerkiksi ruotsalaisten kollegoiden järjestämä osallisuustalousaiheinen opintopiiri sekä julkaisutoiminta antoivat runsaasti inspiraatiota ja uusia ideoita oman toimintamme kehittämiseen.

Parecon Finlandin tärkein projekti vuodelle 2012 on Robin Hahnelin Suomen-vierailun järjestäminen syyskuun alussa. Järjestämme vierailun yhteistyössä Parecon Sverigen kanssa, ja näin ollen Hahnel vierailee samalla myös Tukholmassa. Robin Hahnel on ansioitunut ja kansainvälisesti tunnettu taloustieteen professori, hän työskentelee nykyään Portland State Universityssä Yhdysvalloissa, ja hän on toinen osallisuustalouden alkuperäisistä kehittäjistä. Aiemmin olemme julkaisseet sivuillamme haastattelumme Robin Hahnelin kanssa Leikkauspolitiikka ei ole ratkaisu ja sekä Hahnelin kirjoittaman, markkinatalouden eräisiin keskeisiin kohtiin keskittyvän tieteellisen artikkelin Perusteet markkinoita vastaan.

Kaikki ideat ja apu Hahnelin Suomen-vierailun suunnittelussa ovat tervetulleita. Tunnetko ihmisiä, jotka haluaisivat olla avuksi vierailun järjestämisessä tavalla tai toisella? Juuri yhteistyöhön ja vierailun tiedottamiseen otamme mielellämme ideoita vastaan – esimerkiksi mitkä tahot ovat halukkaita ottamaan Robin Hahnelin puhumaan ja mihin medioihin kannattaa olla yhteydessä näkyvyyden parantamiseksi?

Rohkaisemme kaikkia aiheesta kiinnostuneita ottamaan yhteyttä osoitteeseen joona.makinen@parecon.fi tai täyttämällä yhteydenottolomakkeen sivulla http://parecon.fi/parecon-finland-ry.

"Talouden myytit ja harhakäsitykset" -tilaisuudet jatkuvat keväällä

Parecon Finlandin järjestämien avointen tilaisuuksien sarja pääkaupunkiseudun kirjastoissa jatkuu keväällä. Vuoden 2011 aikana järjestimme lukuisia tilaisuuksia, joista saatu palaute on ollut positiivista. "Talouden myytit ja harhakäsitykset" -tilaisuuksissa on esitelty markkinatalouden keskeisiä ongelmakohtia, sekä osallisuustalousvision tarjoamia mahdollisuuksia.

Kysymme, miltä demokraattisten ihanteiden mukainen vaihtoehto kapitalismille ja keskusjohtoiselle suunnitelmataloudelle voisi näyttää? Mitkä piirteet markkinataloudessa aiheuttavat kriisejä ja epävakautta? Ovatko markkinat niin tehokkaita kuin väitetään? Lisäävätkö ne vapautta ja demokratiaa, ja miten markkinoiden "näkymätön käsi" toimii? Miten kuvailemamme rakenteelliset seikat näkyvät talouden nykyisessä epävakaudessa, ympäristötuhoissa ja ihmisten arkielämässä? Aikaa on varattu jokaisen tilaisuuden yhteydessä myös runsaasti yleisökysymyksille ja -keskustelulle.

Kevään aikana tilaisuuksiamme järjestetään pääkaupunkiseudun kirjastoissa seuraavasti:

Suomenlinnan kirjasto to 23.2. klo 18
Entresse (Espoon keskustan kirjasto) to 1.3. klo 18
Vallilan kirjasto to 15.3. klo 17
Pasilan kirjaston auditorio to 12.4. klo 17
Itäkeskuksen kirjasto to 3.5. klo 17

Tervetuloa!

Jussi Ahokas: Talouden realiteetit ja yhteiskuntapolitiikka

Tutkija Jussi Ahokas kirjoittaa informatiivisessa ja erittäin suositeltavassa Raha ja talous -blogissa talouden yleisesti jaettujen myyttien ja virhekäsitysten vaikutuksesta yhteiskunnalliseen keskusteluun ja demokratiaan:
[...]esimerkiksi neoklassinen kasvumalli, johon oletukset Suomen talouskasvun hiipumisesta ja siitä seuraavista julkisen rahoituksen ongelmista perustuvat, osoittautuu ainoastaan abstraktiksi ajatusleikiksi, jolla ei ole mitään tekemistä rahatalousjärjestelmän ja rahatalouden kasvun kanssa. Jos puolestaan tarkastellaan valtion kulutuksen operaatioita rahatalousjärjestelmässä, havaitaan välittömästi, että todelliset julkisen velkaantumisen rajat ovat huomattavasti kauempana kuin vallitsevassa talousajattelussa ymmärretään. Näin ollen julkisen kulutuksen esteet osoittautuvat ideologisiksi ja institutionaalisiksi sen sijaan, että ne olisivat objektiivisia – luonnonlakeihin verrattavissa olevia tosiasioita.

Kun tietyn edistyksellisen yhteiskunnallisen tavoitteen puolesta kamppaileva liike seuraavan kerran kohtaa ”talouden reunaehdot” -argumentin, onkin argumentin esittäjältä syytä pyytää lisäperusteluja. Perustuuko väite rahavarojen riittämättömyydestä kenties kevyeen oletukseen Suomen talouden kasvun hiipumisesta tulevaisuudessa vai kenties oletukseen julkisen velkaantumisen välttämättömistä rajoista? Kun nämä oletukset on osoitettu virheellisiksi, voidaan argumentin esittäjää pyytää esittämään muita perusteita esitetyn reformin hylkäämiselle. Useimmissa tapauksissa näitä perusteita on varsin vähän tai ne osoittautuvat puhtaan ideologisiksi.
Ahokkaan teksti nostaa tiiviisti esiin valtion kulutukseen ja hyvinvointipolitiikkaan (esimerkiksi tasa-arvoisten, julkisten palveluiden kannattavuuteen) liittyen hyvin oleellisia havaintoja. Ehkä erityisesti on hyvä kiinnittää huomiota siihen, miten kapea talouden realiteettien ja perustekijöiden ymmärrys vaikeuttaa mielekkään demokraattisen päätöksenteon ja keskustelun käymistä, ja moninaisempien vaihtoehtojen punnitsemista. Samalla valta taloutta koskevasta päätöksenteosta karkaa kapeiden erityisryhmien käsiin, ja näinollen keskustelu painottuu huomattavasti näiden ryhmien eduksi.

Osallisuustalouden esimerkissä on pyritty ottamaan nämä todennäköiset ongelmat rakentavalla tavalla huomioon. Painoarvo päätöksenteossa pyritään antamaan huolellisesti moniarvoisuudelle ja omaehtoisuudelle hajautetun, osallistuvan suunnittelun esimerkin avulla. Markkinataloudessa - pienen poliittisten päättäjien eturyhmän vallan maksimointiin jo nimensä mukaisesti keskittyneesä keskusjohtoisesta suunnitelmataloudesta puhumattakaan - ei puolestaan ole juurikaan rakenteellisia menetelmiä tasavertaisten lähtökohtien tai yksilöiden omaehtoisuuden turvaamiseen, ja näillä alueilla esiintyvät laajat ongelmat ovatkin jatkuvasti kansalaisten toimintaa ja organisoitumista vaativia.

Lisää aiheesta:

Robin Hahnel: "Leikkauspolitiikka ei ole ratkaisu"
Joseph Stiglitz: "Euroopassa ja Yhdysvalloissa tehty täysin vääriä talouspäätöksiä"
Suomen Attac: "Tukipaketit syöksevät velkakriisimaat syvään taantumaan"
Teivo Teivainen: "Talouden vapaus on pelkkä myytti"

Luento osallisuustaloudesta Helsingin työväenopistossa maanantaina 5.3.

Osallisuustalouden esimerkkiä käsitellään keväällä osana Helsingin työväenopiston avointa "Vaihtoehtoja kasvutaloudelle" -luentosarjaa. Markkinatalouden keskeisiä rakenteellisia ongelmakohtia, niiden korjaamistapoja ja toivotun yhteiskunnan tavoitteita vertaillaan luennossa osallisuustalouden esimerkkiin. Luento on noin kahden tunnin mittainen ja tarjoaa yleiskatsauksen osallisuustalouden tarjoamista reformeista ja työkaluista demokraattisen talouden kehittämiseen.

5.3. klo 16.50 Helsingin työväenopiston opistotalolla (Helsinginkatu 26) järjestettävä luento on avoin ja maksuton. "Vaihtoehtoja kasvutaloudelle" -luentosarjan kaikki tilaisuudet ovat nähtävissä työväenopiston sivuilla.

Keväällä jatkuvat myös Parecon Finland ry:n avoimet yleisötilaisuudet pääkaupunkiseudun kirjastoissa, joiden tarkat ajankohdat ilmoitetaan pian. Tervetuloa tilaisuuksimme keskustelemaan paremmasta taloudesta ja yhteiskunnasta!

BBC: The Wealth Gap - Inequality in Numbers

Kuten esimerkiksi Le Monde Diplomatique lehdessä on perustellusti kirjoitettu, on Yhdysvalloissa kymmenien tuhansien ihmisten organisoima Occupy Wall Street liike onnistuneesti nostanut heikot työolosuhteet, kasvavan epätasa-arvon ja demokratian puutteen yhteiskunnassa ja erityisesti taloudessa julkiseen keskusteluun.

Myös BBC tunnustaa tämän artikkelissaan "The Wealth Gap - Inequality in Numbers":
Until protestors took to the streets last year, first in New York and then in financial centres across the world, inequality had been a low-key issue.

Not any more.

With the political temperature rising, a stream of new analysis is revealing how sharply inequality has been growing.
BBC:n artikkeli kokoaa lyhyesti hyödyllistä tietoa Suomessakin jopa ihanteellisena yhteiskuntana pidetyn Yhdysvaltojen valtavista tuloeroista sekä erityisesti kaikkein rikkaimpien aseman massiivisesta vahvistumisesta.

Markkinataloudessa useimmat vaikutusmahdollisuudet perustuvat rakenteellisesti omistusoikeuteen ja varallisuuteen - ja näin kasvavien tuloerojen ja erityisesti kaikkein rikkaimpien valtava rikastuminen aiheuttaa kasvavia ongelmia myös suhteessa päätöksentekoon, demokratiaan ja esimerkiksi nk. "vapaan kilpailun" kannalta usein oleelliseksi nähtyihin tasavertaisiin lähtökohtiin.


BBC 17.1.2012
The Wealth Gap - Inequality in Numbers

Until protestors took to the streets last year, first in New York and then in financial centres across the world, inequality had been a low-key issue.

Not any more.

With the political temperature rising, a stream of new analysis is revealing how sharply inequality has been growing.

In October, the US Congressional Budget Office (CBO) caused a storm by revealing how big a slice of income gains since the late 1970s had gone to the richest 1% of households.

The message was dramatic.

Over the 28 years covered by the CBO study, US incomes had increased overall by 62%, allowing for tax and inflation.

But the lowest paid fifth of Americans had got only a small share of that: their incomes had grown by a modest 18%.

Middle income households were also well below the overall average with gains of just 37%.

And even the majority of America's richest households saw gains of barely above the overall average at 67%.

How does that make sense?

Because the CBO found most of the income gains over the past 30 years had gone to the top 1% of US households. Their incomes had almost trebled with rises of 275%.

In Britain, Danny Dorling, professor of human geography at Sheffield University, has looked back even further into history. He's charted the share of national income going to the richest 1% since 1918, the end of World War I.

After falling for more than half a century, Prof Dorling says, the share of Britain's richest 1% started rising sharply and inequality is now on course to return to what it was in 1918.


Even within the richest 1%, inequalities are now enormous.

At the lower end of this tiny group of high earners, Prof Dorling says you find people earning £120,000 a year.

But the richest thousand individuals leave them far behind.

They saw their wealth increase on average in 2010 alone by £60m. That was a 20% gain, following 25% the previous year.

In November, the revelation of the size of the increases enjoyed by chief executives of the 100 largest companies on the London Stock Exchange triggered the most political anger.

The High Pay Commission reported that these executives' total pay had risen by 49% during the previous year alone, compared with average increases of less than 3% for their employees.

The rise left the chief executives with average pay of £4.2m. That was 145 times the average pay of their employees and 162 times the British average wage.

Responding to the High Pay Commission report, Prime Minister David Cameron this month promised government moves against undeserved high pay awards.

Internationally, vastly more information on incomes is now readily available.

Last year, the Paris School of Economics launched an ambitious project: the World Top Incomes Database, providing resources online to allow anyone to examine income inequality.

For The Wealth Gap series, we used that data to examine pay at the very top of the British income scale between 1997 and 2007. We then compared that with the average income of the vast majority - represented by the bottom 90%.


This simple analysis reveals striking differences between the rich and most of the rest of the population.

In 1997, the entire bottom 90% had average income of just over £10,500. The top 1% had incomes 18 times bigger.

At the very top - the top 10th of one percent - the multiple was far higher. In 1997, their income was more than 60 times the average of the bottom 90%.

Ten years later, that gap had widened significantly.

By 2007 the average income of the bottom 90% was just under £12,500 a year, but the income of the top tenth of a percent was now 95 times as large, averaging well over £1m a year.

The squeeze on British middle income earners is now regularly analysed by a new independent think tank: the Resolution Foundation.

The Institute for Fiscal Studies offers an online tool that allows people in Britain to estimate where they fit on the inequality scale.

It's not just inequality that is now being studied; so are its potential consequences.

In what has become a policymaker's must-read, epidemiologists Richard Wilkinson and Kate Pickett claim to have discovered that, across developed countries, the greater the income inequality in any country, the worse the health and social outcomes for everyone: rich and poor.

Such analysis has triggered a wide-ranging debate about the broader social and economic consequences of greater income inequality.

Some now argue that it's a cause of financial instability as the international super-rich shift their wealth around the world, increasing volatility in the price of gold, equities, government debt or basic commodities such as copper and grain.

In Britain, the estate agency Savills has charted the inflow of money from the international super-rich into prime London property.

Savills believes this inflow is the key reason why London property prices have gone on rising while the market in much of the rest of Britain is stagnant or falling.

And it's not only the top-of-the-market property that is affected. As price rises at the top of the market ripple across the rest of the city, even first-time buyers earning well above average incomes have found themselves priced out of the market.

Awareness of inequality and its consequences has triggered increased political debate in Britain and elsewhere.

But politicians and policymakers may not find it easy to reverse the trend of the past 30 years.

The first episode of The Wealth Gap will be broadcast on BBC World Service on Tuesday 17 January

Taloustieteilijöiden suositus: Työviikon pituutta tulisi leikata huomattavasti

The Guardian uutisoi englantilaisten taloustieteilijöiden selvityksestä, jonka mukaan kasvavan työttömyyden ja työuupumuksen ratkaisuksi taloutta voitaisiin tehostaa ja työntekijöiden hyvinvointia lisätä järjestämällä työpaikkoja uusilla tavoilla.
[...]The New Economics Foundation (NEF), which has organised the event with the Centre for Analysis of Social Exclusion at the London School of Economics, argues that if everyone worked fewer hours – say, 20 or so a week – there would be more jobs to go round, employees could spend more time with their families and energy-hungry excess consumption would be curbed. Anna Coote, of NEF, said: "There's a great disequilibrium between people who have got too much paid work, and those who have got too little or none."
Suosituksena on työtehtävien jakaminen laajemmin eri työntekijöiden kesken, sekä talouden kasvaneiden teholisien uudelleenjakaminen siten, että työntekijöille jäisi enemmän vapaa-aikaa. Näin työpaikkoja syntyisi enemmän, ja työntekijät todennäköisesti viihtyisivät paremmin. Lisäksi he todennäköisesti suoriutuisivat työtehtävistään järkevämmin neuvotelluissa olosuhteissa paremmin kuin nykyisissä, lähinnä yksipuolisesti sanelluissa ja pitkissä työviikoissa.

On huomattavaa, miten monet ehdotuksista ovat samansuuntaisia osallisuustalouden ehdotusten, erityisesti tasapainotettujen työkokonaisuuksien esimerkin, kanssa. Näin saavutetaan runsaasti etuja, kuten tutkijoiden mainitsema työllisyyden sekä todennäköisen työtehokkuuden ja työn kannustavuuden kasvu. Lisäksi tämänkaltaiset järjestelyt on mahdollista sitoa esimerkiksi osallisuustalouden kaltaisin ratkaisuin laajemminkin soveltumaan nykytyöpaikkojen kapeita ratkaisuja paremmin yhteen demokraattisten ihanteiden kanssa.


The Guardian 8.1.2012
Cut the working week to a maximum of 20 hours, urge top economists

Britain is struggling to shrug off the credit crisis; overworked parents are stricken with guilt about barely seeing their offspring; carbon dioxide is belching into the atmosphere from our power-hungry offices and homes. In London on Wednesday, experts will gather to offer a novel solution to all of these problems at once: a shorter working week.

A thinktank, the New Economics Foundation (NEF), which has organised the event with the Centre for Analysis of Social Exclusion at the London School of Economics, argues that if everyone worked fewer hours – say, 20 or so a week – there would be more jobs to go round, employees could spend more time with their families and energy-hungry excess consumption would be curbed. Anna Coote, of NEF, said: "There's a great disequilibrium between people who have got too much paid work, and those who have got too little or none."

She argued that we need to think again about what constitutes economic success, and whether aiming to boost Britain's GDP growth rate should be the government's first priority: "Are we just living to work, and working to earn, and earning to consume? There's no evidence that if you have shorter working hours as the norm, you have a less successful economy: quite the reverse." She cited Germany and the Netherlands.

Robert Skidelsky, the Keynesian economist, who has written a forthcoming book with his son, Edward, entitled How Much Is Enough?, argued that rapid technological change means that even when the downturn is over there will be fewer jobs to go around in the years ahead. "The civilised answer should be work-sharing. The government should legislate a maximum working week."

Many economists once believed that as technology improved, boosting workers' productivity, people would choose to bank these benefits by working fewer hours and enjoying more leisure. Instead, working hours have got longer in many countries. The UK has the longest working week of any major European economy.

Skidelsky says politicians and economists need to think less about the pursuit of growth. "The real question for welfare today is not the GDP growth rate, but how income is divided."

Parents of young children already have the right to request flexible working, but the NEF would like to see job-sharing and alternative work patterns become much more widespread, and is calling on the government to make flexible working a default right for everyone.

YLE: Monet huono-osaiset eivät osaa tai jaksa hakea toimeentulotukea

YLE:
Arviolta puolet toimeentulotukeen oikeutetuista jättää etuutensa käyttämättä. Tuen hakumenettely koetaan niin byrokraattiseksi, etteivät huono-osaiset osaa tai jaksa ryhtyä paperisotaan. Myös sosiaalipalvelujen keskittäminen suurimmissa kaupungeissa yhdelle luukulle voi vaikeuttaa asiointia entisestään.
Myös Helsingin Sanomat uutisoi aiheesta viime elokuussa:
Useat tutkimukseen haastatelluista kertoivat luopuneensa esimerkiksi toimeentulotuen hakemisesta, vaikka sitä tulojen perusteella olisi ollut mahdollista saada. Taustalla oli kokemus, että tukea saadakseen on selvittävä raskaasta byrokratiasta ja paperisodasta.

Sosiaalityöntekijät vahvistavat tutkimuksessa, että sosiaalietuuksien alikäyttö on yleisempää kuin niiden ylikäyttö.


YLE Uutiset 9.01.2012
Monet huono-osaiset eivät osaa tai jaksa hakea toimeentulotukea


Arviolta puolet toimeentulotukeen oikeutetuista jättää etuutensa käyttämättä. Tuen hakumenettely koetaan niin byrokraattiseksi, etteivät huono-osaiset osaa tai jaksa ryhtyä paperisotaan. Myös sosiaalipalvelujen keskittäminen suurimmissa kaupungeissa yhdelle luukulle voi vaikeuttaa asiointia entisestään.

Tuoreiden tutkimusten mukaan toimeentulotuen niin sanottu alikäyttö on yhä samalla tasolla kuin kolmisen vuotta sitten. Puolet varattomista jättää yhä etunsa käyttämättä.

Etenkin iäkkäiden hakukynnystä nostaa köyhäinhuollon häpeällinen leima, mutta yleisimmin kompastutaan byrokratian ryteikköön, koska paperisota vaatii tositetta toisensa perään.

- Lisäksi asioinnin jouduttamiseksi luotu kirjallinen tuen haku voi toimia juuri päinvastoin, sanoo sosiaalityön professori Irene Roivainen Tampereen yliopistosta.

Roivaisen mukaan ihmiset eivät pääse selvittämään vaikeata elämäntilannettaan sosiaalitoimistoissa, koska suuri osa hakemuksista käsitellään kirjallisesti. Kouluttamattomilta jää tuki helposti saamatta heikon tiedotuksen ja hankalien hakukäytäntöjen takia, Roivainen sanoo.

Käyttämättä jääneestä toimeentulotuesta koitui kunnille ja valtiolle pari vuotta sitten arviolta yli 600 miljoonan euron säästöt. Synkeimpien tulkintojen mukaan tämä saattaa osaltaan selittää, miksi haku on luotu niin hankalaksi.

Tutkimus: Rotat auttavat kaveria hädässä

Wired Science:
Mason and University of Chicago psychologists Jean Decety and Inbal Ben-Ami Bartal describe their rat empathy-testing apparatus: An enclosure into which pairs of rats were placed, with one roaming free and the other restrained inside a plastic tube. It could only be opened from the outside, which is exactly what the free rats did — again and again and again, seemingly in response to their trapped companions’ distress.

Once rats learned to free their trapped and agitated partners, they did so almost immediately in trial after trial. The behavior was clearly deliberate. When the restrainer was empty, rats ignored it. When stuffed rats were restrained, the rats ignored them. “It’s compelling evidence that it’s the distress of the trapped cagemate motivating this helping behavior,”

To make sure the rats weren’t responding to some immediate social reward — a rat version of a thank-you hug — the researchers tweaked the apparatus so that trapped rats were released into a separate cage. Again, the rats freed each other. When given the opportunity to eat chocolate treats first, rats were as likely to release their companions first, and even shared the chocolate with them.
Frans de Waal, yksi maailman johtavista kädellistutkijoita ja kirjan "The Age of Empathy" kirjoittaja kommentoi tuloksia
According to de Waal, the results “show for the first time that rodents are not just affected by the emotions of others, but that empathy motivates altruism.” He believes the rats responded to an instinctive urge to make their compatriots feel better, just as humans and chimpanzees and some cetaceans do. “The mechanism must ancient,” said de Waal.

For Bartal, whether rats were motivated by their companions’ distress or their own is less interesting than the simple fact they responded at all. “The bottom line here is that nature is very smart. Nature made it rewarding for us to end the suffering of another,” she said.
Tutkimus asettaa erittäin kyseenalaiseen valoon ääridarwinistisen ja hobbesilaisen näkemyksen luonnosta, jossa vallitsee kilpailu rajallisista resursseista, taistelu olemassaolosta ja kaikkien sota kaikkia vastaan. Tai ainakaan kokeen rotat eivät olleet tällaisesta tietoisia.

Tämän näkemyksen mukaan ei rottien tulisi auttaa toisiaan, tai ainakin heidän tulisi syödä tarjottu suklaa ensin itse ja vasta sen jälkeen päästää ansaan jäänyt rotta vapaaksi. Kuitenkin rotat käyttäytyivät juuri päinvastaisesti. He päästivät ansassa olleen rotan ensin vapaaksi ja vasta sen jälkeen ottivat suklaan - ja jopa jakoivat sen toisen rotan kanssa.

Tutkimus vihjaa, että kyky asettua toisen asemaan ja halu auttaa toista on luonnossa hyvin laajalle levinnyt. Näin ihmisten todella pitkälle kehittynyt empatiakykykään ei olisi niinkään jotakin opittua vaan ennemminkin meihin perustavanlaatuisesti luonnon ja evoluution koodaama piirre.

Lisää aiheesta:

Wall Street Journal: The Origins of Human Empathy
Talouselämä: Itsekkyyden myytti murtuu
Harvard Business Review: The Unselfish Gene
Tutkimus: Muiden rahallinen auttaminen tekee onnelliseksi
WSJ: Tasavertaisuus on ihmiselle tärkeämpää kuin raha
Tiede: Jo vauvat tajuavat mikä on reilua



Wired Science 8.12.2011
Rats Free Trapped Friends, Hint at Universal Empathy

With a few liberating swipes of their paws, a group of research rats freed trapped labmates and raised anew the possibility that empathy isn’t unique to humans and a few extra-smart animals, but is widespread in the animal world.

Though more studies are needed on the rats’ motivations, it’s at least plausible they demonstrated “empathically motivated pro-social behavior.” People would generally call that helpfulness, or even kindness.

“Rats help other rats in distress. That means it’s a biological inheritance,” said neurobiologist Peggy Mason of the University of Chicago. “That’s the biological program we have.”

In a study published Dec. 7 in Science, Mason and University of Chicago psychologists Jean Decety and Inbal Ben-Ami Bartal describe their rat empathy-testing apparatus: An enclosure into which pairs of rats were placed, with one roaming free and the other restrained inside a plastic tube. It could only be opened from the outside, which is exactly what the free rats did — again and again and again, seemingly in response to their trapped companions’ distress.

The experiment built on research conducted several years ago by geneticist Jeff Mogil at McGill University, where mice were shown capable of “emotional contagion” — a slightly scary-sounding term denoting a tendency to become upset when cagemates were in pain. This might not seem surprising, but anecdotes from wild animal observations don’t pass academic scrutiny, and it hadn’t before been shown in captive mice. It hinted at unexpectedly sophisticated cognition: Mice were supposed to feel pain, but not each other’s, at least not outside children’s stories.

At the time, ethologist Frans de Waal of Emory University, whose work has helped redefine what’s known scientifically about thoughts and feelings in chimpanzees and dolphins and elephants, said Mogil’s experiment “justifies speaking of ‘empathy’” — the ability to both put oneself in the shoes, or paws, of another, and to become emotionally involved in their situation. Sure, mice almost certainly weren’t so empathic as humans, but maybe they had the seeds of it. Maybe empathy wasn’t the result of some high-powered cognitive process, as most biologists and psychologists preferred to think, but a relatively simple phenomenon.

Wrote de Waal in Scientific American, “This mouse experiment suggests that the emotional component of this process is at least as old as the mammals and runs deep within us.”

Still, it was hard to know what to think, and emotional contagion didn’t equal empathy. Maybe the mice were simply fearful for themselves. But the possibility was open for investigation. And around the same time as the McGill studies, Bartal — then researching cancer in Israel — noticed rats at her lab becoming distressed when surgeries were performed on other rats. She couldn’t shake the feeling that empathy was involved. When she read about a rat bringing food to a trapped rat, she again thought about empathy.

Bartal went to the University of Chicago, where she joined with Decety, a leading scholar on empathy and prosocial behavior, and Mason, who’d been intrigued by Mogil’s work. Together they designed the new study — and not only did they find what might be empathy, but the rats acted on it.

Once rats learned to free their trapped and agitated partners, they did so almost immediately in trial after trial. The behavior was clearly deliberate. When the restrainer was empty, rats ignored it. When stuffed rats were restrained, the rats ignored them. “It’s compelling evidence that it’s the distress of the trapped cagemate motivating this helping behavior,” said Mason. “It is a huge leap up to use emotional contagion to actually do something, to actually help another individual.”

To make sure the rats weren’t responding to some immediate social reward — a rat version of a thank-you hug — the researchers tweaked the apparatus so that trapped rats were released into a separate cage. Again, the rats freed each other. When given the opportunity to eat chocolate treats first, rats were as likely to release their companions first, and even shared the chocolate with them.

“Empathy is a truly powerful motivator, on a par with the desire for chocolate!” said de Waal, who was not involved in the new study.

According to de Waal, the results “show for the first time that rodents are not just affected by the emotions of others, but that empathy motivates altruism.” He believes the rats responded to an instinctive urge to make their compatriots feel better, just as humans and chimpanzees and some cetaceans do. “The mechanism must ancient,” said de Waal.

However, the researchers stopped short of ascribing the results to a conclusive display of empathy. It’s possible the rats were less concerned with alleviating the suffering of brethren than soothing their own upset feelings. Perhaps the trapped rats’ distress calls were simply loud and annoying, and the free rats wanted to quiet them. One potentially important experimental condition — the opportunity for free rats to simply leave — wasn’t tested.

“The reservation I have is that it’s very difficult to demonstrate empathy. You have to show that the animal is putting itself in another’s shoes, and I’m not sure that’s demonstrated here,” said Joshua Plotnik, an Emory University psychologist and collaborator with de Waal. But Plotnik still called the observations “very exciting.”

'Nature made it rewarding for us to end the suffering of another.'

According to Mason, further tests are planned in which rats’ stress responses will be damped by drugs. If a rat feels no distress itself but still frees a trapped companion, or if a trapped rat expresses no distress but is still rescued, empathy will seem more likely. “We can figure this question out. It’s completely tractable,” said Mason. “And this experimental model is unbelievably easy to set up. It’s our fervent hope this model will be used by many people to look at helping behavior.”

Cognitive mechanisms thought to underlie empathy and helpfulness could be tested, Mason said. So could the effects of personality traits, sex differences — females rats seemed more helpful, which tracks with studies of chimps and humans — or genetic and environmental variables. Indeed, the tests needn’t be restricted to rats, but could involve any species amenable to captivity.

For Bartal, whether rats were motivated by their companions’ distress or their own is less interesting than the simple fact they responded at all. “The bottom line here is that nature is very smart. Nature made it rewarding for us to end the suffering of another,” she said.

While the researchers didn’t discuss mechanisms underlying the possible empathy, Bartal and de Waal suspect it’s linked to the lengthy care and nursing provided, as in all mammals, by mother rats. “Mammals that need nurture and care after they’re born would require some form of empathic connection between mother and offspring,” Bartal said. Sociality could be another important factor. Rats live in large family groups with complex hierarchies, and empathy is especially important in social settings.

Rats also share basic neurological features, such as a highly developed limbic system and various hormones and neurotransmitters, with all other mammals. These could provide a common ancestral origin for empathy, said Bartal, or evolution could have shaped them independently in converging ways. All roads could lead to empathy.

Of course, mammals don’t have a monopoly on intelligence or sociality or maternal care. Octopi are extraordinarily smart. So are many birds, which also care for their young and can live in large colonies. The seeds of empathy, if that’s what the rats have, could be scattered widely. “Nature has an interesting way of using different structures for similar functions,” said Bartal.

George Monbiot: Libertarianism makes freedom an instrument of oppression

Kolumnisti ja kirjailija George Monbiot The Guardianissa:
In the name of freedom – freedom from regulation – the banks were permitted to wreck the economy. In the name of freedom, taxes for the super-rich are cut. In the name of freedom, companies lobby to drop the minimum wage and raise working hours. In the same cause, US insurers lobby Congress to thwart effective public healthcare; the government rips up our planning laws; big business trashes the biosphere. This is the freedom of the powerful to exploit the weak, the rich to exploit the poor.

As Berlin noted: "No man's activity is so completely private as never to obstruct the lives of others in any way. 'Freedom for the pike is death for the minnows'." So, he argued, some people's freedom must sometimes be curtailed "to secure the freedom of others".

But rightwing libertarians do not recognise this conflict. They speak (...) as if the same freedom affects everybody in the same way. They assert their freedom to pollute, exploit, even – among the gun nuts – to kill, as if these were fundamental human rights. They characterise any attempt to restrain them as tyranny. They refuse to see that there is a clash between the freedom of the pike and the freedom of the minnow.

Modern libertarianism is the disguise adopted by those who wish to exploit without restraint. It pretends that only the state intrudes on our liberties. It ignores the role of banks, corporations and the rich in making us less free. It denies the need for the state to curb them in order to protect the freedoms of weaker people. This bastardised, one-eyed philosophy is a con trick, whose promoters attempt to wrongfoot justice by pitching it against liberty. By this means they have turned "freedom" into an instrument of oppression.
Monbiot esittää kolumnissaan kuinka yhteiskunnassa ja taloudessa on useita tilanteita, joissa toisen toimijan vapaus on ristiriidassa toisen toimijan vapauden kanssa. Jos saastuttajilla on vapaus saastuttaa, saasteiden uhreilla ei ole vapautta elää saasteettomassa ympäristössä. Jos varakkailla on vapaus jättää lapsilleen suuria perintöjä, ei tulevilla sukupolvilla ole vapautta nauttia tasavertaisista taloudellisista mahdollisuuksista.

Jopa oivallisempi on Monbiotin huomio siitä, kuinka vapaamarkkina-ideologia näkee yksisilmäisesti valtioiden asettamat markkinoiden rajoitteet ainoana tai ainakin merkittävämpänä vapautta rajoittavana tekijänä. Tämä katsantokanta jättää huomiotta kuinka yritykset, pankit ja kasautuva varallisuus rajoittavat ihmisten vapautta.

Kapitalismissa ja markkinataloudessa on valtavat vääristymät mitä tulee eri yhteiskunnallisten ryhmien neuvotteluasemiin ja mahdollisuuksiin ylipäätään osallistua taloutta ja itseään koskevaan päätöksentekoon. Yritysten omistajat ja johtajat omaavat suunnattoman voimakkaat neuvotteluasemat suhteessa tavalliseen työntekijään ja ihmiseen. Lisäksi tavallisella ihmisellä on nykytaloudessa vain hyvin vähän konkreettisia mahdollisuuksia osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon.

Jos yritysten omistajilla on vapaus päättää yritysten toiminnasta haluamallaan tavalla, ei yrityksen työntekijöillä ole vapautta päättää työnteostaan haluamallaan tavalla.




The Guardian 19.12.2011
This bastardised libertarianism makes 'freedom' an instrument of oppression


Freedom: who could object? Yet this word is now used to justify a thousand forms of exploitation. Throughout the rightwing press and blogosphere, among thinktanks and governments, the word excuses every assault on the lives of the poor, every form of inequality and intrusion to which the 1% subject us. How did libertarianism, once a noble impulse, become synonymous with injustice?

In the name of freedom – freedom from regulation – the banks were permitted to wreck the economy. In the name of freedom, taxes for the super-rich are cut. In the name of freedom, companies lobby to drop the minimum wage and raise working hours. In the same cause, US insurers lobby Congress to thwart effective public healthcare; the government rips up our planning laws; big business trashes the biosphere. This is the freedom of the powerful to exploit the weak, the rich to exploit the poor.

Rightwing libertarianism recognises few legitimate constraints on the power to act, regardless of the impact on the lives of others. In the UK it is forcefully promoted by groups like the TaxPayers' Alliance, the Adam Smith Institute, the Institute of Economic Affairs, and Policy Exchange. Their concept of freedom looks to me like nothing but a justification for greed.

So why have we been been so slow to challenge this concept of liberty? I believe that one of the reasons is as follows. The great political conflict of our age – between neocons and the millionaires and corporations they support on one side, and social justice campaigners and environmentalists on the other – has been mischaracterised as a clash between negative and positive freedoms. These freedoms were most clearly defined by Isaiah Berlin in his essay of 1958, Two Concepts of Liberty. It is a work of beauty: reading it is like listening to a gloriously crafted piece of music. I will try not to mangle it too badly.

Put briefly and crudely, negative freedom is the freedom to be or to act without interference from other people. Positive freedom is freedom from inhibition: it's the power gained by transcending social or psychological constraints. Berlin explained how positive freedom had been abused by tyrannies, particularly by the Soviet Union. It portrayed its brutal governance as the empowerment of the people, who could achieve a higher freedom by subordinating themselves to a collective single will.

Rightwing libertarians claim that greens and social justice campaigners are closet communists trying to resurrect Soviet conceptions of positive freedom. In reality, the battle mostly consists of a clash between negative freedoms.

As Berlin noted: "No man's activity is so completely private as never to obstruct the lives of others in any way. 'Freedom for the pike is death for the minnows'." So, he argued, some people's freedom must sometimes be curtailed "to secure the freedom of others". In other words, your freedom to swing your fist ends where my nose begins. The negative freedom not to have our noses punched is the freedom that green and social justice campaigns, exemplified by the Occupy movement, exist to defend.

Berlin also shows that freedom can intrude on other values, such as justice, equality or human happiness. "If the liberty of myself or my class or nation depends on the misery of a number of other human beings, the system which promotes this is unjust and immoral." It follows that the state should impose legal restraints on freedoms that interfere with other people's freedoms – or on freedoms which conflict with justice and humanity.

These conflicts of negative freedom were summarised in one of the greatest poems of the 19th century, which could be seen as the founding document of British environmentalism. In The Fallen Elm, John Clare describes the felling of the tree he loved, presumably by his landlord, that grew beside his home. "Self-interest saw thee stand in freedom's ways / So thy old shadow must a tyrant be. / Thou'st heard the knave, abusing those in power, / Bawl freedom loud and then oppress the free."

The landlord was exercising his freedom to cut the tree down. In doing so, he was intruding on Clare's freedom to delight in the tree, whose existence enhanced his life. The landlord justifies this destruction by characterising the tree as an impediment to freedom – his freedom, which he conflates with the general liberty of humankind. Without the involvement of the state (which today might take the form of a tree preservation order) the powerful man could trample the pleasures of the powerless man. Clare then compares the felling of the tree with further intrusions on his liberty. "Such was thy ruin, music-making elm; / The right of freedom was to injure thine: / As thou wert served, so would they overwhelm / In freedom's name the little that is mine."

But rightwing libertarians do not recognise this conflict. They speak, like Clare's landlord, as if the same freedom affects everybody in the same way. They assert their freedom to pollute, exploit, even – among the gun nuts – to kill, as if these were fundamental human rights. They characterise any attempt to restrain them as tyranny. They refuse to see that there is a clash between the freedom of the pike and the freedom of the minnow.

Last week, on an internet radio channel called The Fifth Column, I debated climate change with Claire Fox of the Institute of Ideas, one of the rightwing libertarian groups that rose from the ashes of the Revolutionary Communist party. Fox is a feared interrogator on the BBC show The Moral Maze. Yet when I asked her a simple question – "do you accept that some people's freedoms intrude upon other people's freedoms?" – I saw an ideology shatter like a windscreen. I used the example of a Romanian lead-smelting plant I had visited in 2000, whose freedom to pollute is shortening the lives of its neighbours. Surely the plant should be regulated in order to enhance the negative freedoms – freedom from pollution, freedom from poisoning – of its neighbours? She tried several times to answer it, but nothing coherent emerged which would not send her crashing through the mirror of her philosophy.

Modern libertarianism is the disguise adopted by those who wish to exploit without restraint. It pretends that only the state intrudes on our liberties. It ignores the role of banks, corporations and the rich in making us less free. It denies the need for the state to curb them in order to protect the freedoms of weaker people. This bastardised, one-eyed philosophy is a con trick, whose promoters attempt to wrongfoot justice by pitching it against liberty. By this means they have turned "freedom" into an instrument of oppression.

Talouselämä: Neljäsosalla toimeentulovaikeuksia

Talouselämä:
Toimeentulovaikeuksia oli vuonna 2010 kaikkiaan noin 650000 kotitaloudella eli 25,4 prosentilla kotitalouksista. Määrä kasvoi noin 50 000 kotitaloudella, eli 1,8 prosenttiyksikköä vuodesta 2009. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen tulonjakotilaston yhteydessä kerätyistä tiedoista.

Talouselämä 29.12.2011
Neljäsosalla toimeentulo­vaikeuksia, pahassa lirissä kolme prosenttia

Toimeentulovaikeuksia oli vuonna 2010 kaikkiaan noin 650000 kotitaloudella eli 25,4 prosentilla kotitalouksista. Määrä kasvoi noin 50 000 kotitaloudella, eli 1,8 prosenttiyksikköä vuodesta 2009. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen tulonjakotilaston yhteydessä kerätyistä tiedoista.

Toimeentulovaikeuksissa oleviksi määrittyvät ne kotitaloudet, joiden on vaikea selviytyä tavanomaisista menoistaan.

Tieto perustuu vuodesta 2003 alkaen kotitalouksilta kysyttyyn tietoon siitä, ovatko ne saaneet katettua tavanomaiset menonsa tuloillaan suurin vaikeuksin, vaikeuksin, pienin vaikeuksin, melko helposti, helposti vai hyvin helposti.

Vuonna 2010 pieniä vaikeuksia oli 17,0 prosentilla, vaikeuksia 5,2 prosentilla ja suuria vaikeuksia 3,2 prosentilla kotitalouksista.

Kaikkiaan toimeentulovaikeuksia oli siis 25,4 prosentilla, ja suurempia vaikeuksia (vaikeuksin tai suurin vaikeuksin toimeentulevat) 8,3 prosentilla kotitalouksista vuonna 2010. Kotitaloudet, jotka vastasivat kattavansa tavanomaiset menonsa tuloillaan hyvin helposti, oli 371 000 eli 14,5 prosenttia kotitalouksista vuonna 2010.

Silti hyvään suuntaan menossa

Vuoteen 2003 verrattuna toimeentulovaikeuksissa olevia kotitalouksia oli 10,8 prosenttia vähemmän ja hyvin helposti toimeentulevia kotitalouksia 21,0 prosenttia enemmän.

Kuitenkin viime vuonna toimeentulovaikeuksissa olevien kotitalouksien määrä kääntyi kasvuun. Määrä kasvoi 50 000 kotitaloudella, 1,8 prosenttiyksikköä vuodesta 2009 vuoteen 2010.

Kasvuun vaikutti väestöryhmistä eniten (noin 50 prosenttia kasvusta) toimeentulovaikeuksissa olevien eläkeläiskotitalouksien määrän kasvu.

Business Insider: Yrittäjät ja rikkaat eivät luo työpaikkoja

Business Insider:
Combination of entrepreneurs plus capital can certainly create a handful of temporary jobs — jobs that last until the invested capital runs out. But without healthy customers to buy the products and services created by these entrepreneurs and investors, whatever jobs are temporarily created will quickly go "poof."

If you need proof of this, just look at the late 1990s. In the late 1990s, and especially in 1999, hundreds of thousands of investors poured tens of billions of dollars into Internet-related investments. The entrepreneurs and companies that received these investments used it to create tens of thousands of jobs — very temporarily.

If entrepreneurs and investors really could singlehandedly "create jobs," these jobs would still exist. But by 2001, when the Internet bubble had burst, and the investment capital dried up, most of the jobs created by those 1999-era entrepreneurs and investors disappeared. Because it turned out there was no real demand for their products.
Artikkelissa korostetaan kuinka yrittäjällä saattaa olla vaikka kuinka nerokas idea ja vaikka kuinka paljon rahoitusta tarjolla sen toteuttamiseksi, mutta jos asiakkailla ei ole rahaa ostaa yrityksen tuotteita, ei yritys luo yhtäkään työpaikkaa, paitsi hetkellisesti.
Now, of course entrepreneurs are an important part of the company-creation process. And so are investors, who risk capital in the hope of earning returns. But, ultimately, whether a new company continues growing and creates self-sustaining jobs is a function of customers' ability and willingness to pay for the company's products, not the entrepreneur or the investor capital.

Suggesting that "rich entrepreneurs and investors" create the jobs, therefore, is like saying that a seed creates a tree. The seed does not create the tree. The seed starts the tree. But what creates the tree is the combination of the DNA in the seed and the soil, sunshine, water, atmosphere, nutrients, and other factors that nurture it. Plant the seed in an inhospitable environment, and it won't create anything. It will die.
Artikkelissa esitetään selkeät perusteet usein esitettyä näkemystä vastaan, jonka mukaan rikkaiden korkea verotus olisi ongelma. Näkemyksen mukaan rikkaiden matala verotus ja pääoman liikkeiden rajotusten purkaminen tarjoaisivat kannustimet luoda uusia yrityksiä ja pääomia sijoitettavaksi näihin yrityksiin - ja täten luotaisiin lisää työpaikkoja.

Perusajatus on tämä: yrittäjät ja sijoittajat eivät luo työpaikkoja. Terve talous itsessään luo työpaikkoja. Yrittäjät ja sijoittajat ovat tärkeitä, mutta ilman kysyntää he eivät luo yhtään työpaikkoja. Mitä suurempi kokonaiskysyntä, sitä enemmän on tarvetta ja mahdollisuuksia luoda yrityksiä ja työllistää. Työllisyyden ja talouskasvun kannalta on parempi mitä suurempi osa tuloista menee alemmille tuloluokille, koska he kuluttavat suuremman osan tuloistaan kuin rikkaammat.

Samankaltaiseen tulokseen päädyttiin äskettäin myös suomalaisessa väitöskirjassa.

Väitös: Suuret tuloerot haittaavat talouskasvua

YLE:
Rahan keskittyminen rikkaille nimittäin vähentää talouskasvulle elintärkeää kulutusta. 
Köyhät sen sijaan laittavat lanttinsa kaikkia hyödyttävään kiertoon, koska heidän on pakko. 
- Ihmiset luonnollisesti pyrkivät varautumaan epävarmaan tulevaisuuteen ja jos on enemmän tuloja niin sitä paremmin pystyy varautumaan eli säästämään, Malinen toteaa. 
Kulutuksen vähentyminen puolestaan vähentää investointeja, työllisyyttä ja sitä kautta hidastaa bruttokansantuotteen kasvua.
Kansantaloustieteilijä Tuomas Malisen mukaan tulojen epätasainen jakaantuminen haittaa myös kansantalouksien toimintaa, sillä rahan keskittyminen rikkaiden käsiin vähentää kulutuskysyntää, mikä puolestaan heikentää yksityisen sektorin investointihalukkuutta.

Tuloerojen kokonaisvaikutus yhteiskuntiin on laajempi. Aihetta laajasti tutkinut Richard Wilkinson on koonnut selkokielisessä ja tiiviissä luennossaan tuloerojen aiheuttamia lukuisia sosiaalisia haittoja yhteiskunnissa.

Tuloerokeskustelussa olisi tärkeää pohtia myös sitä, millä perustein ihmisiä palkitaan työstään ja mihin näillä palkitsemiskäytännöillä pyritään? Tuoreet tutkimukset työmotivaatiosta ja palkitsemisesta ovat tuottaneet yllättäviä tuloksia – esimerkiksi käsitys siitä, että muhkeat lisäansiot motivoivat ja parantavat työn tuottavuutta, on osoittautunut erityisesti ei-mekaanisten töiden kohdalla virheelliseksi. Joissain tapauksissa valtavat bonukset ovat itse asiassa heikentäneet työtuloksia. Tutkimusten mukaan paremmin motivoi mahdollisuus kehittyä ja parantua omassa työssään sekä kokemus siitä, että oma työ on merkittävää.

Osallisuustalouden visiossa ehdotetaan palkitsemisperusteeksi ahkeruutta ja vaivannäköä, koska niihin ihminen voi aidosti itse vaikuttaa. Nykyään esimerkiksi neuvotteluvoima- ja asema, onni, koulutustaso ja varallisuus vaikuttavat suuresti ihmisten tuloihin. Ahkeruuden ja vaivannäön perusteella palkitseminen mahdollistaisi oikeudenmukaisemmat palkitsemisperusteet, ja myös työn tuottavuuden näkökulmasta olisi loogista palkita ihmistä sellaisesta, mihin hänellä on täysi mahdollisuus vaikuttaa.

YLE 3.1.2011
Väitös: Suuret tuloerot haittaavat talouskasvua

Tuloerojen kasvu uhkaa talouskasvua rikkaissa maissa, kertoo Helsingin yliopiston tutkijan Tuomas Malisen väitöskirjatutkimus. Tulojen keskittyminen rikkaammalle väestönosalle vähentää kulutusta ja syö sitä kautta kasvun eväitä. Suuret tuloerot voivat johtaa myös henkisen pääoman kutistumiseen yhteiskunnassa.

Tuloerojen kasvua Suomessa on arvosteltu ylintä valtionjohtoa myöden. Viimeksi presidentti Tarja Halonen kantoi uudenvuoden puheessaan huolta tuloerojen yhteydestä terveyseroihin.

Toisaalta osa talousasiantuntijoista katsoo, että tuloerot ovat välttämätön kannustin, jotta talouden pyörät pyörisivät kunnolla.

Tulojen epätasainen jakaantuminen voi kuitenkin haitata myös taloutta, sanoo kymmeniä maita väitöskirjassaan vertaillut kansantaloustieteen tutkija Tuomas Malinen.

Rikkaiden rahat jäävät säästöön

Rahan keskittyminen rikkaille nimittäin vähentää talouskasvulle elintärkeää kulutusta.

Köyhät sen sijaan laittavat lanttinsa kaikkia hyödyttävään kiertoon, koska heidän on pakko.

- Ihmiset luonnollisesti pyrkivät varautumaan epävarmaan tulevaisuuteen ja jos on enemmän tuloja niin sitä paremmin pystyy varautumaan eli säästämään, Malinen toteaa

Kulutuksen vähentyminen puolestaan vähentää investointeja, työllisyyttä ja sitä kautta hidastaa bruttokansantuotteen kasvua.

Tasaverojen nostaminen epäviisasta

Tutkija Malinen uskaltautuu varovasti ottamaan väitöksensä pohjalta kantaa Suomen veropolitiikkaan. Tasaveroihin, kuten valmisteveroihin tehdyt korotukset ovat hänen mukaansa ongelmallisia.

- Se ei tämän tutkimuksen perusteella näyttäisi olevan se paras linja talouskasvun kannalta, tutkija sanoo.

Köyhien köyhtyminen voi olla taloudelle rasite myös siten, että yhteiskunnan koulutustaso kärsii. Yhteiskunnan kyky kehittää ja hyödyntää uutta teknologiaa jää rajalliseksi, jos osa väestä ei pysty varattomuutensa vuoksi opiskelemaan.

Malisen tutkimuksessa tulonjaon epätasa-arvoisuuden haitallinen vaikutus talouskasvuun näkyi erityisesti pitkällä aikavälillä rikkaimmissa maissa.

"Tuloeroja tarvitaan"

Tuomas Malinen sanoo sosialististen talouksien osoittavat, että jos tuloerot pyritään nollaamaan, talouskasvu kuolee.

- Tuloeroja tarvitaan. Kyse on vaan siitä, että jossain vaiheessa niistä alkaa olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Suomen tulonjaon Malinen katsoo kuitenkin olevan vielä melko tasaista.

- Mutta se on sitten eri asia, jos tästä vielä hirveesti tuloerot kasvavat, niin se on sitten eri kysymys.

Tuomas Malinen väittelee torstaina valtiotieteellisessä tiedekunnassa otsikolla Income inequality in the process of economic development: An empirical approach.

KU: Köyhyys Suomessa tuplaantui

Suomalaisten köyhyys on yli kaksinkertaistunut parin viime vuosikymmenen aikana. 
– Kun Suomen köyhyysaste pienituloisuudella mitattuna oli vuonna 1993 kuusi prosenttia, vuonna 2009 se oli 13,1 prosenttia, Helsingin yliopiston taloustieteen professori Vesa Kanniainen kirjoittaa tuoreessa Yhteiskuntapolitiikka -lehdessä. 
Kansan Uutiset 27.12.2011

Suomalaisten köyhyys on yli kaksinkertaistunut parin viime vuosikymmenen aikana.

– Kun Suomen köyhyysaste pienituloisuudella mitattuna oli vuonna 1993 kuusi prosenttia, vuonna 2009 se oli 13,1 prosenttia, Helsingin yliopiston taloustieteen professori Vesa Kanniainen kirjoittaa tuoreessa Yhteiskuntapolitiikka -lehdessä.

Euroopan komissio ja YK käyttävät köyhyysrajan mittarina sitä, että ihmisen tulotaso jää alle 60 prosentin suuruusjärjestykseen asetettujen kaikkien tulojen keskimmäisestä arvosta.

– Vaikka nämä mediaanitulot ovat kasvaneet lähes 20 vuotta, pienituloisten tulokehitys on ollut hitaampaa. Ihmisiä joutuu köyhyysrajan alapuolelle joko heikon ansio- tai eläketulon tai heikentyneen perusturvan johdosta.

Palkansaajissa vain vähän köyhiä

Todellinen köyhyys Suomessa löytyy työttömistä ja kansaneläkkeen varassa elävistä ikääntyneistä.

– Työttömistä oli vuonna 2008 pienituloisia joka toinen, vuonna 1995 yksi viidestä.

Kanniaisen mukaan ansiosidonnaisella turvalla elävät eivät ole köyhiä, peruspäivärahalla elävät ovat. Palkansaajista köyhiä on vain kaksi prosenttia.

75 vuotta täyttäneiden ikäluokka on kasvanut merkittävästi ja samalla myös heidän köyhyysriskinsä.

Lapsiköyhiä oli 13,2 prosenttia vuonna 2009. Lapsiköyhyydellä tarkoitetaan pienituloisiin kotitalouksiin kuuluvien alle 18-vuotiaiden lasten osuutta kaikista alle 18-vuotiaista.

Köyhyys tapaa myös periytyä.

– Osa lapsista syntyy perheisiin, joiden tarjoamat lähtökohdat elämälle ovat heikommat kuin muilla.

Kanniaisen huomio kiinnittyi köyhyysluvuissa yhden hengen talouksien suureen osuuteen. Se on lähellä 30 prosenttia.

– Suurin ryhmä ovat kuitenkin alle 35-vuotiaat köyhät, joiden osuus on ajoittain ylittänyt jopa 40 prosentin rajan.

Toimeentulotuen luonne on muuttunut

Toimeentulotuki ja sen saajien määrä on Kanniaisen mukaan yksi tapa arvioida köyhyyttä. Vuonna 1996 toimeentulotukea sai 600 000 ihmistä. Vuoteen 2005 saajien määrä putosi 400 000:een, mutta on viime vuosina ollut taas nousussa.

Kanniaisen mukaan toimeentulotuen saajissa oli yllättävän vähän lapsiperheitä ja iäkkäitä. Lähes yhdeksän kymmenestä tuen saajasta on työikäisiä ja työkykyisiä.

– Pitää kysyä, eikö siis ole työpaikkoja vai eikö ole työhalua vai puuttuuko molempia.

Toimeentulotuen määrä kasvoi vuosina 2000 – 2009 reaalisesti 43 prosenttia. Kanniaisen mukaan tämä viittaa siihen, että toimeentulotuen luonne on muuttunut.

– Sen piti olla viimeinen oljenkorsi, mutta siitä onkin tullut osa perustuloa.