"Koska korotus on kohtuuton, emme allekirjoita toistaiseksi sopimusta. Siitä ei ole neuvoteltu meidän kanssa kertaakaan, se on saneltu."

Otsikon lainaus on Veli-Martti Kauhajärveltä, joka on yhden Helsingin kaupungin korkeimmillaan 18-kertaisia vuokrakorotuksia vastustavan taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja. Asuntojen vähyydestä kärsivässä pääkaupungissa kaupungin johto aikoo nostaa huomattavasti asuntojen tonttivuokria, joka heikentää kasvavan vähävaraisten joukon asumisen mahdollisuuksia alueella.

Kapungin asuntopolitiikan kohtuullistamista vaativan kansalaisliikkeen perustelut korotusten alentamisesta eivät ole saaneet kannatusta kaupungin poliittiselta johdolta. Technopolis-kiinteistösijoitusyhtiön pyyntö saada alennus omiin tonttivuokriinsa puolestaan hyväksyttiin kaupunginvaltuuston toimesta aiemmin.


HS 7.12.2010
Kapinoivat taloyhtiöt kieltäytyvät vuokrankorotuksista Helsingissä

Kymmenkunta helsinkiläistä taloyhtiötä aikoo kieltäytyä maksamasta ensi vuoden alusta nousevaa tontin vuokraa Helsingin kaupungille.

"Koska korotus on kohtuuton, emme allekirjoita toistaiseksi sopimusta. Siitä ei ole neuvoteltu meidän kanssa kertaakaan, se on saneltu", sanoo Veli-Martti Kauhajärvi, käpyläläisen As. Oy Maaliviivan hallituksen puheenjohtaja.

Kauhajärvi myöntää, että viime vuodet vuokra on ollut alhainen eli alle 10 senttiä neliöltä. Uudessa sopimuksessa se nousisi nykyisestä asteittain lähes 18-kertaiseksi. Ensi vuoden alusta vuokraa tulisi lisää 85 senttiä neliöltä ja 1,70 euroa vuonna 2020.

Taloyhtiöt ihmettelevät, miksei kaupunki tarjoa mahdollisuutta ostaa tonttia.

Vuokrasopimus loppuu vuoden vaihteessa noin sadalta tontilta, jotka ovat etupäässä Herttoniemessä, Käpylässä, Oulunkylässä, Vallilassa, Hermannissa, Malmilla, Haagassa, Maunulassa ja Tapaninkylässä.

Korotuksen suuruus riippuu kaupunginosasta sen mukaan, mikä on maan markkinahinta. Asumiskulut nousevat 1,46–2,77 eurolla asuinneliöltä vuonna 2020.

Vuoteen 2015 mennessä umpeutuu lisäksi 150 vuokrasopimusta ja 2020 vielä 750 sopimusta. Korotusten alaisissa taloissa asuu kymmeniätuhansia helsinkiläisiä.

Kaupunki perii asuntoyhtiöiltä tonttivuokria yhteensä noin 72 miljoonaa euroa vuodessa.

Kiinteistölautakunta käsittelee taloyhtiöiden oikaisuvaatimuksia joulukuun puolessa välissä.