Epstein: Pankit ovat Yhdysvalloissa edelleen liian suuria

 
 

PERI-tutkimuslaitoksen johtaja, taloustieteen professori Gerald Epstein varoittaa The Real Newsin haastattelussa Yhdysvaltojen rahoitussektorin rakenteellisista ongelmista. Epsteinin mukaan pankit ovat vuoden 2008 romahduksen jäljiltäkin "too big to fail", eli niin suuria että joutuessaan vaikeuksiin nämä pankit on jälleen pelastettava julkisin varoin.

Tilanne on haitallinen, sillä pankkien poikkeuksellisen turvattu asema mahdollistaa heille muita rahoituslaitoksia halvemmat korot ja näin ollen ne saavat käyttöönsä paljon löysää rahaa esimerkiksi suurten tuotto-odotusten spekulatiivisiin sijoituksiin. Suurten pankkien ei myöskään tarvitse pienempien toimijoiden tavoin välittää sijoitusten riskeistä, sillä suurten ongelmien ilmetessä heidän ottamiensa riskien tappiot kuitataan valtion varoista.

Rahoitusmarkkinoiden kannustimet Yhdysvalloissa on Epsteinin mukaan siis edelleen viritetty kansantalouden kannalta haitallisesti.

Pankkien taloudellinen vaikutusvalta vaikuttaa myös politiikkaan. Aiemmin markkinakuplien puhjetessa valtion valvovat viranomaiset ovat puuttuneet jämäkästi kriisin aiheuttaneeseen toimintaan, ja esimerkiksi hajottaneet liian suuria pankkeja pienemmiksi. Yhdysvalloissa julkinen sektori pelasti yksityiset pankit kaatumiselta, mutta merkittävä osa kriisiin johtaneista pelisäännöistä ja rakenteista on edelleen paikallaan. Tähän on vaikuttanut finassisektorin lisääntynyt vaikutusvalta, sillä heillä on käytössään ennennäkemätön määrä resursseja vaikuttaa viranomaisten toimintaan esimerkiksi lobbaamisen välityksellä.

Tämän lisäksi finanssialalla on yleistä, että valvovat viranomaiset ovat vahvasti kytköksissä valvottaviin alan yrityksiin. Viranomaisten riippumattomuuden turvaaminen on haasteellista, koska monet johtavat valvontaviranomaiset siirtyvät suoraan valvojan paikalta alan yritysten palkkalistoille. Alan yrityksissä palkkataso on varovaisesti arvioitunakin moninkertainen pelisääntöjen valvojiin verrattuna.

Lue myös: