Raportti: Puolet maailman ihmisistä omistaa 1% varallisuudesta

The Credit Suisse Global Wealth Report:

[…] A person needs at least USD 75,000 to be a member of the top 10% of global wealth holders, and USD 753,000 to belong to the top 1%. Taken together, the bottom half of the global population own less than 1% of total wealth. In sharp contrast, the richest 10% hold 86% of the world’s wealth, and the top 1% alone account for 46% of global assets.

Globaalin varallisuuden jakautumisen arviointiin on käytettävissä poikkeuksellisen vähän hyödyllisiä tietolähteitä. Aihetta on ylipäätään tutkittu vähän, ja avoimia tietokantoja aiheesta ei ole lainkaan olemassa. Sveitsiläisen pankkialan yhtiön Credit Suissen raportti tarjoaa kuitenkin alan tutkijoiden mukaan tarkimman arvion globaalista varallisuuden jakautumisesta, mutta on tärkeää huomata että nämäkin luvut ovat arvioita.

Alempi puolisko maapallon väestöstä omistaa raportin mukaan alle yhden prosentin maailman varallisuudesta. Rikkain kymmenys omistaa 86 % maailman omaisuudesta ja varakkain prosentti puolestaan omistaa 46 % kaikesta varallisuudesta.

Dollareissa laskettuja miljonäärejä on maailmassa noin 32 miljoonaa, eli 0,7 % maailman väestöstä.

Raportissa kerrotaan myös rikkaiden maantieteellisestä sijainnista. Suurin osa rikkaista asuu Euroopassa, mutta myös Pohjois-Amerikassa ja Aasian-Tyynenmeren alueella on merkittävä osa rikkaista. Kiinassa ja Latinalaisessa Amerikassa määrä on selvästi vähäisempi.