Maailmassa eletään yhtä kaikkien aikojen lämpimimmistä vuosista

Yle:

Maapallon lämpötiloja on mitattu 135 vuotta ja sinä aikana kolme lämpimintä vuotta ovat olleet vuodet 2010, 2005 ja 1998. Tämä vuosi on ainakin ensimmäisen puoliskon perusteella kiilaamassa kolmannelle sijalle.
Vuoden alusta kesäkuun loppuun on eletty kaikkien aikojen kolmanneksi lämpimintä vuotta. Kesäkuu oli mittaushistoriassa kaikkein lämpimin kesäkuu tähän mennessä maailmanlaajuisesti, kertoo Ilmatieteen laitoksen professori Ari Laaksonen.
[…] Suomenkin päälle jämähti 38 päivää kestänyt helleputki, joka sivusi pituudellaan kaikkien aikojen ennätystä. Yhtä pitkä hellejakso on ollut aiemmin vain vuonna 1973.
[…] Myös hiljattain julkaistussa saksalaistutkimuksessa havaittiin, että tiettyjen säätyyppien, kuten helteen, jämähtäminen pitkäksi aikaa tietylle alueelle on yli kaksinkertaistunut kymmenen vuoden aikana. Pitkät helteet ovat mm. tuhonneet viljasatoja ja aiheuttaneet metsäpaloja. Tutkimuksen mukaan ilmiöllä on yhteys ilmastonmuutokseen.

Jotta ilmastonmuutoksen pahimmilta mahdollisilta seurauksilta vältyttäisiin, on pyrittävä nopeasti vähentämään päästöjä. Tehokkain ja realistisin tapa tämän lyhyen aikavälin tavoitteen saavuttamiseen ovat kansainväliset ilmastoneuvottelut, joissa on mahdollisuus sopia sitovista kansallisista päästörajoituksista. Tämä tavoite edellyttää johdonmukaista ja aktiivista kampanjointia yksilöiltä ja yhteisöiltä ympäri maailman.

On tärkeää huomata, että ilmastoneuvotteluissa tulisi huomioida maiden historia päästöjen osalta. On epäoikeudenmukaista vaatia köyhempiä maita vähentämään päästöjä samassa suhteessa kuin vauraampien länsimaiden, jotka ovat saaneet teollistumisen jälkeen päästää ilmakehään valtavia määriä kasvihuonekaasuja.

Blogissamme on aiemminkin nostettu esiin EcoEquityn konkreettinen työkalu, jonka avulla voi vertailla maiden päästöhistoriaa ja laskea reiluja maakohtaisia päästörajoituksia. Laskuri helpottaa selkeiden ja perusteltujen vertailujen tekemistä, mikä on tärkeää poliittisten neuvottelujen käynnistyessä. 

Lue myös: