Fyysikko Stephen Hawking: Robottien sijaan pelättävä kapitalismia

Huffpost Business:

In a Reddit Ask Me Anything session on Thursday, the scientist predicted that economic inequality will skyrocket as more jobs become automated and the rich owners of machines refuse to share their fast-proliferating wealth.
"If machines produce everything we need, the outcome will depend on how things are distributed. Everyone can enjoy a life of luxurious leisure if the machine-produced wealth is shared, or most people can end up miserably poor if the machine-owners successfully lobby against wealth redistribution. So far, the trend seems to be toward the second option, with technology driving ever-increasing inequality."

Fyysikko Stephen Hawking ennakoi taloudellisen eriarvoisuuden kasvavan räjähdysmäisesti, kun työt automatisoituvat entisestään ja koneiden omistajat pitävät kynsin hampain kiinni kasvavista voitoistaan. Kyse onkin Hawkingin mukaan siitä, miten vauraus yhteiskunnassa jakautuu. Kaikki voivat elää yltäkylläisyydessä, mutta jos varakkain kansanosa kieltäytyy tulonsiirroista, talouskehitys voi olla kansan enemmistölle tuhoisaa.

Financial Timesin arvostettu taloustoimittaja Martin Wolf argumentoi samansuuntaisesti artikkelissaan "Orjuutetaan robotit, vapautetaan köyhät".