Taloustieteilijä Kate Raworth: Doughnut Economics

Kansalaisjärjestö Oxfamin tutkimusjohtajana toiminut sekä YK:n kehitysraportteja laatinut taloustieteilijä Kate Raworth perustelee TED-luennollaan, mikä talouden tutkimuksessa on mennyt vikaan. Taloutta katsotaan edelleen pitkälti 300 vuotta vanhojen markkinalasien läpi, vaikka ymmärrys ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin edellytyksistä on lisääntynyt merkittävästi. 

Raworth tuo hyvin esiin markkinamittareiden lukuisia tunnettuja ongelmia. Maailmassa on esimerkiksi valtavasti tärkeää työtä, josta ei makseta lainkaan. Tämä näkyy erityisesti köyhemmissä maissa, joissa naiset tekevät valtavan määrän yhteisöille arvokasta työtä ilman palkkaa. Markkinatalous ei myöskään huomioi kotiäitien ja -isien tekemää hoivatyötä lasten parissa, joka on yhteiskunnalle arvokasta ja tuottavaa.  

Raworthin luento on hyvä muistutus siitä, että talouden menestystä mitattaessa on otettava huomioon muutakin kuin markkinamittareissa näkyvän tuotannon kasvu ja tämän on näyttävä myös poliittisissa päätöksissä.

Lue myös: