Vaurauden luonnista vakavia väärinkäsityksiä

“Yksilöt luovat vaurauden ja valtio verottaa pakolla osan siitä pois.”

Käsitys on yleistynyt viime aikoina Suomessakin. Taloustieteilijä Yanis Varoufakis painottaa The Guardianissa julkaistussa kirjoituksessaan, että ajatus on absurdi. Aivan kuin yhteiskuntamme olisi kokoelma Robinson Crusoe -hahmoja autioilla saarillaan. Sitten valtion laiva saapuu rantaan ja kerää verot tehdäkseen tulonsiirtoja.

“Emme tuota yksilöinä, tuotamme yhteistyössä”, Varoufakis muistuttaa.

Taloustieteilijä Mariana Mazzucato on jo vuosia tehnyt korkeatasoista tutkimusta innovaatioista. Hänen mukaansa esimerkiksi iPhone perustuu yhteistyössä rakennettuihin teknologioihin. Rahoitus tärkeimpien tekniikoiden taustalla on ollut julkista.

Markkinatalouden keskeisiä ongelmia on kilpailun ja yhteistyön sovittaminen toimivalla tavalla. Jos esimerkiksi Apple ja Samsung kehittävät omat versionsa verkkotekniikoista ja kosketusnäytöistä, ja suojelevat mustasukkaisesti ideoitaan, kehitys on hitaampaa ja kuluttajat lukitaan yksittäiseen firmaan.

Ongelmaa on jo ymmärretty – tästä syystä autoteollisuudessa on standardeja ja älypuhelimet käyttävät kaikki GPS-paikannusta sekä WiFi-verkkoja. Yhteistyötä tarvitaan, jotta tuotteet ovat toimivia. Markkinataloudessa tämä ei synny yrityksiltä luonnostaan, koska niitä kannustetaan joka käänteessä kustannusten ulkoistamiseen ja keksintöjensä patentoimiseen.

Lue myös