Taloussanomat: Suomalaiset pankit kehittävät tahoillaan mobiilimaksamista - jarruttaa kehitystä

Maksaminen älypuhelimella yleistyy, mutta pankit kehittävät omia maksujärjestelmiään - ilman yhteistyötä, kirjoittaa Taloussanomat. Olisi sekä myyjien että ostajien kannalta etu, että järjestelmissä olisi yhtenäinen perusrakenne.

 – Ketään ei hyödytä, jos yrittäjän pitää käytännössä valita, minkä pankkien mobiilimaksamista hänen on järkevää tarjota

Toisin kuin Ruotsissa, Suomessa pankit eivät tee yhteistyötä.

Omien maksujärjestelmien kehittäminen on hyvä esimerkki markkinoiden ongelmista: markkinoilla monet tahot kehittävät tuotteita ja palveluja omasta lähtökohdastaan, mutta järkevän kokonaisuuden hahmottaminen ei ole kenenkään hallussa.

Taloustieteellisesti ilmaistuna markkinat kärsivät tehottomuudesta: yhdessä paikassa keksityt edistysaskeleet eivät leviä koko talouteen. Toisin sanoen markkinataloudessa pyörä keksitään uudelleen ja uudelleen.

Toimivassa taloudessa julkisella sektorilla on aktiivinen rooli markkinoiden virheiden paikkaajana ja resurssien suuntaajana tehokkaaseen käyttöön.

Lue myös: