Suomen perustulokokeilun lähtökohdista: The UBI Bait and Switch

Parecon Finlandin Antti Jauhiainen ja Joona-Hermanni Mäkinen kirjoittivat tammikuussa Jacobin-sivustolle Suomen perustulokokeilusta yhdessä yhdysvaltalaisen sosiaalipolitiikan tutkijan Matt Bruenigin kanssa. “The UBI Bait and Switch” -artikkelissa korjataan joitakin kansainvälisessä uutisoinnissa esiintyneitä virheitä liittyen Suomen perustulokokeiluun ja sen lähtökohtiin. Lisäksi tekstissä varoitetaan perustulomallien voivan hyvin myös rajata ihmisten taloudellista vapautta.

Jos esimerkiksi kasvatetaan heikossa asemassa olevien kansalaisten riippuvuutta työnantajista, yksilönvapaudet eivät lisäänny ja ulkoinen kontrolli ei vähenny. Näin käy erityisesti siinä tapauksessa, jos perustulon taso on heikko ja se toteutetaan samanaikaisesti julkisten palvelujen leikkausten kanssa.

Samoja huomioita on tuotu esiin Parecon Finlandin blogissa aiemmin. Antti Jauhiainen kommentoi Suomen perustulokokeilua hiljattain myös Guardian -lehden artikkelissa.

Perustulossa on merkittävää potentiaalia, mutta se ei ole ihmelääke. Parecon Finlandin blogissa on usein nostettu esiin eräitä merkittäviä työmarkkinoiden ja työelämän ongelmia. On monenlaista tärkeää työtä, josta ei makseta markkinoilla lainkaan, tai vuorostaan korvaus on liian pieni. Nykyiset työpaikat asettavat ihmiset myös eriarvoiseen asemaan keskenään. Perustuloa on tarjottu ratkaisuksi moniin ongelmiin, mutta Suomen perustulokokeilu ei tähän asti ole vastannut näihin markkinatalouden kipukohtiin juuri lainkaan.

Työelämän vaivoihin on olemassa lääkkeitä, joiden avulla voidaan tutkitusti parantaa hyvinvointia ja saada enemmän aikaan. Työntekijöiden päätösvaltaa tulisi lisätä ja demokratiaa on hyödynnettävä työelämässä kunnianhimoisemmin. Työssä uupuvien työajan vähentäminen ja suorittavaa, raskasta työtä tekevien palkkauksen parantaminen olisivat hyviä ensiaskeleita. Perustulon rinnalla on uudistettava työelämää laajemmin. Kokeilussa oleva perustulo voisi toteutuessaan lievittää sosiaaliturvaan liittyvää kontrollia, mutta muuten se jättää työmarkkinoiden viat ennalleen.