Joona-Hermanni Mäkisen kolumni: Tulevaisuuden ruoka on terveellisempää ja ympäristöystävällisempää

Parecon Finlandin Joona-Hermanni Mäkinen käsittelee viimeisimmässä Yle-kolumnissaan nykyisen ruoantuotannon ilmeisimpiä ongelmia:

Ruokatuotteiden ympäristövaikutukset vaihtelevat suuresti. Liha ja maito ovat ympäristölle erityisen haitallisia. Niiden tuotanto käyttää peräti 83 prosenttia viljelysmaasta, mutta kattaa vain 18 prosenttia ihmisten kuluttamista kaloreista. Maa-alan haaskaamisen lisäksi lihatuotanto on merkittävä kasvihuonekaasujen aiheuttaja, tuhlaa niukkoja vesivaroja ja lisää merien ja järvien rehevöitymistä.

Tulevaisuuden ruoantuotannossa nämä ongelmat voidaan ratkaista. Kasvispainotteinen ruokavalio on terveellisempää, tehokkaampaa tuottaa ja moninkertaisesti ympäristöystävällisempää kuin nykyinen eläintuotantoon nojaava ruoantuotanto. Lisäksi:

Lihantuotannon epäeettisyys on yksiselitteinen asia, jossa on hyvin vähän harmaita alueita – jopa riippumatta sen katastrofaalisista vaikutuksista planeetalle. Maailmanlaajuisesti kymmeniä miljardeja herkkiä ja älykkäitä eläimiä kohdellaan kaltoin. Yksikään tuntemani ihminen ei kestäisi nähdä omaa lemmikkieläintään edes hetkeä tehotuotannon oloissa. Elävän olennon kiduttaminen onkin yksinkertaisesti väärin. Kyseessä on yksi teollisen yhteiskunnan suurista moraalisista epäonnistumisista.

Joona-Hermanni Mäkisen kolumnin “Lihansyönnillä ei ole tulevaisuutta” voi lukea kokonaisuudessaan Ylen sivuilla.

Lue myös: