Tutkimus: Ilmastonmuutos on aiheuttanut valtavat menetykset köyhien maiden kansantalouksille

MIT Technology Review käsittelee tutkimusta, jossa on mallinnettu tarkasti miten ilmastonmuutos on jo vuosikymmenten ajan ollut valtava taakka köyhien maiden väestölle.

Yritysten verovälttely, rikollinen toiminta ja korruptio ovat pitkään aiheuttaneet valtavaa tulonsiirtoa kehitysmaista rikkaisiin maihin. Ilmastonmuutos kasvattaa tätä ongelmaa entisestään, MIT Technology Review:n viittaama tutkimus osoittaa.

"From 1961 to 2010, rising temperatures cut the per-person gross domestic product of the world’s poorest countries by 17% to 31%"

Ilmastotieteilijät ovat pitkään kiinnittäneet huomiota ilmastonmuutoksen takana olevien päästöjen epätasaiseen jakautumiseen: rikkaat aiheuttavat eniten päästöjä, mutta joutuvat kärsimään päästöjen kiihdyttämän lämpenemisen tuhoista vähiten.

"All of that has happened with only around a 1 °C rise in global temperatures, but far worse changes are in store. The planet could warm by 1.5 °C as early as 2030, and by more than 4 °C by the end of the century, according to the United Nations climate panel.

The inequity is exacerbated by the fact that the nations suffering the worst economic effects have pumped out the least carbon dioxide."

On ratkaisevaa, että tämä kehitys saadaan käännettyä. Päästöjen alasajo on toteutettava niin, että verrattain varakkaimmat kansallisesti ja kansainvälisesti kantavat suurimmat kustannukset ilmastonmuutokseen vastaamisessa päästöjen leikkausten ja tulonsiirtojen osalta.

Lue myös: