Joona-Hermanni Mäkisen kolumni: Lääketeollisuus on saatava toimimaan kansanterveyden ja lääketieteen ehdoilla

Joona-Hermanni Mäkinen avaa kolumnissaan, miten patenttien vääristyneet kannustimet yhdessä rahavetoisen lääketeollisuuden kanssa ovat hidastaneet merkittävästi koronakriisin ratkaisemista.

Suomalaisella tutkijaryhmällä oli jo toukokuussa testejä vaille valmis covid-19-rokote. Helsingin yliopiston virologian professori Kalle Saksela on kuvaillut nenäsuihketta “koronarokotteiden Linuxiksi”: työ perustuu julkiseen tutkimustietoon ja omien löytöjen jakamiseen. Tekijänoikeusvapaalla tuotteella on kuitenkin vaikeampi tehdä rahaa, mikä hankaloittaa rahoituksen löytämistä kliinisiin kokeisiin.

Ennen julkinen sektori maksoi rokotteen kehityksestä suoraan tutkijoille. Nykyisin tuetaan yksityisiä yrityksiä, ja se tulee veronmaksajille kalliiksi.

Lääkeyhtiö Moderna sai valtion tukea 2,5 miljardia dollaria ja pyrki siitä huolimatta kiskomaan rokotteesta huimia hintoja.

Koko kolumni on luettavissa Ylen sivuilla.

Parecon Finlandin blogissa on usein tuotu esiin sekä patenttien ongelmalliset kannustimet että lääketeollisuuden haitallinen kuristusote miljardien ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista.

Ensimmäinen ilmiselvä toimenpide olisi yli sadan valtion yhteisen ehdotuksen mukainen koronarokotteen patenttien jäädyttäminen kriisin hallitsemiseksi.

Pidemmällä aikavälillä lääketeollisuuden ja patenttien rooli olisi mietittävä uudestaan ja johdonmukaisemmin kaikkien ihmisten etua ajatellen – ei vain niiden, joilla sattuu olemaan varaa maksaa terveydestään.

Lue myös: