Antti Jauhiaisen essee valtion velasta: Kalleimmaksi tulee luonnolta otettu velka

Parecon Finlandin Antti Jauhiainen pohtii Kansan Uutisissa julkaistussa esseessään, miksi ja miten velan ja vastuunkannon kysymykset ovat rajoittuneet nimenomaan valtion velkaantumisen ympärille.

Miltä näyttäisi, jos liikenne- ja viestintäministeriö ilmoittaisi vaalien alla yhdessä ympäristöministeriön kanssa tarpeesta ankarille leikkauksille tieliikenteen päästöissä, kuten Sipilän hallituksen tilaama toimenpideohjelma vuodelta 2018 esittää? Tai jos perhe- ja peruspalveluministeri toteaisi vakavana, miten nuorten mielenterveysongelmien kasvu ei valitettavasti ole enää kestävällä tasolla ja asiaan joudutaan puuttumaan ankarin toimenpitein nuorisotyön ja mielenterveyspalveluiden vahvistamisohjelmilla?

Jauhiainen käy tekstissä läpi, miten valtion velkaantumisen ympärillä käytävässä moralisoinnissa ohitetaan sujuvasti hoivatalouden, vanhustenhoidon ja sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden painavat vastuut. Kaikkein raskainta velkaa on kerrytetty ympäristövelan muodossa, kun materiankäyttö ja ilmakehää kuumentavat päästöt muuttavat elinympäristöämme sukupolvien ajaksi arvaamattomammaksi ja tuhoisammaksi.

Koko essee luettavissa Kansan Uutisten sivuilla.

Lue myös: