Salkunrakentaja: Maailman rikkain perhe rikastuu joka tunti yli 4 miljoonaa dollaria

Salkunrakentaja:

25 rikkainta dynastiaa hallitsevat lähes 1,4 biljoonan dollarin omaisuutta.

Luvut ovat päätä huimaavia: 70 000 dollaria minuutissa, 4 miljoonaa dollaria tunnissa ja 100 miljoonaa dollaria päivässä.

Näin Walmart Inc. -yhtiön takana olevan Waltonsien klaanin omaisuus on kasvanut, raportoi Bloomberg. Heidän varallisuutensa olisi kasvanut noin 23 000 dollaria siitä hetkestä, kun aloit lukea tätä artikkelia. Walmart-vähittäiskaupan uusi työntekijä taas olisi ansainnut samassa ajassa noin 6 senttiä, joka olisi kohonnut 11 dollarin minimipalkkaan, eli vajaan 10 euron tuntipalkkaan.

Walton-perheen omaisuus on kasvanut 39 miljardilla dollarilla 191 miljardiin dollariin, ja he ovat maailman vaurain perhe.

Tällä äärimmäisen vaurauden ja raa’an eriarvoisuuden aikakaudella kontrasti on räikeä. Walmartin perustajan Sam Waltonin perilliset keräävät vaurautta ennennäkemättömällä vauhdilla – eivätkä he ole ainoita.

Muut amerikkalaiset dynastiat kerryttävät varallisuutta samaan tahtiin: makeisjätti Mars-perhe lisäsi omaisuuttaan 37 miljardia dollaria kasvattaen sen 127 miljardiin dollariin, teollinen ja poliittinen valtapelaaja Kochs-suku taas nettosi 26 miljardia dollaria kasvattaen heidän omaisuuden 125 miljardiin dollariin.

Sama toistuu ympäri maailman. Amerikan rikkaimmalla 0,1 prosentilla on nykyään enemmän vaurautta kuin koskaan aikaisemmin sitten 1929 vuoden. Maailman 25 rikkainta perhettä hallitsevat nyt lähes 1,4 biljoonan dollarin vaurautta, mikä on 24 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018.

Muita suuria perhemenestyjiä ovat Chanel-muotitalon omistajan perhe ja Italian Ferrero-perhe, jonka tuotemerkkeihin kuuluvat muun muassa Nutella-suklaalevite.

Yksi huomattava lisäys vuoden 2019 maailman rikkaimpien perheiden joukossa on Saudi-Arabian kuninkaallinen perhe. Heidän varallisuuden arvon arvioidaan olevan 100 miljardin dollarin arvoinen. Perheen talouden tukijalka on öljyjätti Saudi Aramco, joka on maailman kannattavin yritys.

Kaiken kaikkiaan maailman 25 rikkaimmissa perheissä on 250 miljardia dollaria enemmän varallisuutta vuoteen 2018 verrattuna.

Nykytaloudessa maailman rikkaimmat rikastuvat valtavasti jo yksittäisten tuntien aikana, kirjoittaa Salkunrakentaja. Tällainen taloudellisten etujen kasautuminen jo valmiiksi parhaassa asemassa oleville johtaa valtavaan epäoikeudenmukaisuuteen ja tehottomuuteen taloudessa: työnteon palkitseminen vähentyy, kun työnteon sijasta taloudessa palkitaan oikeaan sukuun syntymisestä.

Lisäksi epätasainen tulonjako suuntaa talouden varallisuutta rikkaille, joilla lisääntyvä varakkuus ei tarkoita parempaa koulutusta, terveyttä tai mahdollisuutta olla vapaa taloudellisesta stressistä - rikkaimmilla kun nämä elämän ilot ovat olleet jo ennestään. Rahaa menee ihmisille, jotka eivät sitä tarvitse - samalla kun se ei mene niille, jotka rahaa tarvitsisivat.

Toimivassa taloudessa palkittaisiin työnteosta ja talouden hedelmät jakautuisivat laajalle, laajentaen näin myös hyvinvointia laajemmalle. Taloudellinen epätasa-arvo on vakava ongelma, johon tulevaisuudessa pitää paneutua entistä vakavammin.

Lue myös: