Kesätauko

Parecon Finlandin blogi siirtyy kesätauolle. Myös tauon aikana otamme mielellämme vastaan linkkejä ja kommentteja toiminnastamme kuluneen vuoden aikana.

Kesän aikana Parecon Finlandin toiminta keskittyy Osallisuustalouden aakkoset (Of the People, by the People: The Case for a Participatory Economy, Robin Hahnel 2012) suomenkielisen laitoksen toimittamiseen. Käännös- ja toimitustyötä on tukenut Koneen Säätiö.

Kevään aikana Parecon Finland järjesti jälleen tutuksi tulleen avoimien luentojen sarjan pääkaupunkiseudun kirjastoissa, minkä lisäksi olemme käyneet puhumassa useassa eri tilaisuudessa. Puheenjohtaja Antti Jauhiainen oli toukokuussa kutsuttuna puhujana useiden eurooppalaisten yliopistojen yhteisessä EuroEnviro-tapahtumassa, jossa Antti alusti ilmastonmuutoksen ja talouden suhteesta sekä tarpeesta markkinatalouksia edistyneempien ratkaisujen kunnianhimoiseen edistämiseeen.

Kevään aikana sivustomme ulkoasu ja sisältö päivittyi täysin, ja olemme saaneet runsaasti positiivista palautetta niin sivujen ulkoasusta kuin esimerkiksi talouden perusasioita avaavasta "Mitä talous on" -tekstistä. Uudistustyö jatkuu edelleen syksyllä. Julkaisimme keväänkin aikana blogissamme jälleen säännöllisesti linkityksiä, kommentaareja ja artikkelitekstejä. Esimerkkejä muutamista kiinnostusta ja linkityksiä keränneistä teksteistä:

“Tulojen ja varallisuuden epätasa-arvo on aito ongelma, joka tulisi ottaa vakavasti niin globaalisti kuin valtiollisessa mittakaavassakin. Taloudellinen epätasa-arvo vähentää hyvinvointia, rapauttaa demokratiaa, haittaa talouden tehokkuutta ja heikentää ahkeruuden merkitystä. “

Lue lisää: Miksi taloudellinen epätasa-arvo on ongelma?

“Varsinainen syy valtioiden velkataakkojen suurenemiseen on yksityisen sektorin aiheuttamat kriisit, jotka käynnistivät tämän prosessin. Esimerkiksi Irlannissa ja Espanjassa puhkesi asuntomarkkinakupla, joka oli paisunut pankkien varomattoman lainanannon seurauksena. Pankkien pelastamisen yhteydessä valtio otti pankkien tappiot hoitaakseen.”

Lue lisää: Miksi valtiot ovat nyt velkakriisissä?

“Historiallisesti idea osallisuustalouden kaltaisesta reilun yhteistyön taloudesta juontaa juurensa vapaushenkisen ajattelun ja klassisen liberalismin suuriin nimiin, kuten Adam Smithiin, John Stuart Milliin, Bertrand Russelliin ja Wilhelm Humboldtiin. Taustalla on ajatus vapaista yksilöistä ja yhteisöistä, jotka ohjaavat itse omaa taloudellista kohtaloaan. Vapaushenkiseen ajatteluun on pitkään kuulunut esimerkiksi ajatus siitä, että kaikilla ihmisillä on oltava samanarvoiset lähtökohdat yhteisen hyvän kasvattamiseen omalla työllään.”

Lue lisää: Osallisuustalouden aatehistoriasta

Parecon Finlandin toiminta jatkuu syksyllä sekä uuden "Osallisuustalouden aakkoset" teoksen julkaisun liittyvien tapahtumien merkeissä että syksyllä jälleen säännöllisesti julkaistavien kirjoitusten myötä. Tuoreimmat uutiset toiminnastamme kerrotaan jatkossakin ensisijaisesti blogissamme ja kotisivuillamme. Suuret kiitokset erityisesti kaikille tilaisuuksiimme osallistuneille ja toiminnassamme korvaamattomalla tavalla kevään aikana eri tavoin auttaneille.