Osakemarkkinoilla kannattaa panikoida ensimmäisenä

Taloussanomat:

Iltapäivällä kello 15.10 Suomen aikaan eurooppalaisten osakkeiden laaja indeksi Stoxx Europe 600 oli menettänyt arvostaan 4,6 prosenttia. Aiemmin päivällä indeksi kävi yli viisi prosenttia miinuksella.
Uutistoimisto Bloombergin mukaan kyseessä on indeksin suurin päivänsisäinen romahdus sitten vuoden 2011. 
[…] – Kaikki tuntuvat tänään myyvän. Nyt on paniikki. Järjellisiä valintoja ei tehdä, eikä asioihin reagoida järjellä, kommentoi sijoitusyhtiö Lampe Asset Managementin Michael Woischneck uutistoimisto Bloombergille.

Osakemarkkinat ovat luonnostaan epävakaat, mikä aiheuttaa säännöllisesti romahduksia. Epävakauden juuret ovat siinä, kuinka osakemarkkinoilla kannattaa käyttäytyä.

1) Älä mene paniikkiin!

Kaikki haluavat muiden noudattavan tätä sääntöä, koska silloin hintajärjestelmän romahdus on epätodennäköinen ja mahdolliset tappiot maltillisempia.

2) Mene ensimmäisenä paniikkiin!

Jos jokin menee vikaan, ensimmäisten joukossa myyvät selviävät säikähdyksellä. Hitaammin reagoivat maksavat kalliisti.

Nämä osakemarkkinoiden epäviralliset säännöt ovat täydellisessä ristiriidassa keskenään. On myös tärkeää huomioida, että nykyään reaalitalous (varsinainen hyödykkeiden tuotanto) on entistä vahvemmin sidoksissa finanssijärjestelmään. Tämän seurauksena taloudet ovat alttiimpia jyrkille ailahteluille.

Lue myös: