Absoluuttinen eriarvoisuus kasvanut maailmassa merkittävästi

Vuoden 2008 globaalin finanssikriisin jälkeen talouden absoluuttinen eriarvoisuus on kasvanut maailmassa merkittävästi. Tähän lopputulokseen ovat päätyneet YK-yliopiston tutkimuslaitoksen asiantuntijat Finn Tarp ja Miguel Niño-Zarazúa. He muistuttavat, että vaikka taloudellinen eriarvoisuus olisi kaventunut suhteellisessa mielessä, on tärkeää pitää mielessä, että absoluuttisia erojakaan ei pitäisi sivuuttaa – päinvastoin.

Jos positiivisen talouskehityksen mukanaan tuoma vaurauden lisääntyminen jakaantuu kaikille taloudessa suhteellisesti samanarvoisesti, voi köyhin tienata dollarin sijaan kaksi dollaria päivässä ja rikas tuhannen dollarin sijaan kaksi tuhatta dollaria päivässä. On selvää, että tällaisessa esimerkissä pidettäisiin kasvun hedelmien jakautumista epätasa-arvoisena – huolimatta siitä, että “suhteellisesti” eriarvoisuus ei olisi tilastoissa kasvanut.

Selkeää myös on, että nykytaloudelle tyypilliset tulo- ja varallisuuserot eivät ole millään tavoin oikeutettuja. Tarvitaan toimivampi talous, jossa palkitseminen perustuu ahkeruuteen, luontoa säästävään tuotantoon ja yhteisön hyvinvoinnin edistämiseen.

Lue lisää: