Taloussanomat: Valtiota tarvitaan yritysten omistajana

Valtio-omistajalle on vaikea löytää kotimaista korvaajaa pörssiyrityksissä ja vielä vaikeampi uusien pääomarahastojen käynnistäjänä, kirjoittaa Taloussanomien kolumnisti Risto Pennanen.

Pennanen tuo kolumnissaan hyvin esille, kuinka valtio-omistajuuden kritiikissä on aimo annos ideologisuutta, ja kuinka nyky-Suomessa valtiolla on merkittävä rooli yritysten omistajana. Vähemmän tunnettua on sekin, että Suomessa valtio-omisteisten yritysten osinkotuotto oli 2015 keskimäärin yksityisomisteisia osakeyhtiöitä suurempi.  

Toimivassa ja innovatiivisessa taloudessa on julkiselle vallalle myös muita merkittäviä rooleja, kuten esimerkiksi tutkija Mariana Mazzucato on osoittanut.

Käytännössä kaikki menestyneet markkinataloudet ovat hyötyneet huomattavasti erilaisista julkisen vallan ja julkisen kuluttamisen mahdollisuuksista. Nämä edut menetetään, kun takerrutaan yksinkertaistaviin oletuksiin markkinoiden ja yksityisomistuksen tehokkuudesta.

Lue myös: