Aivotutkija Saarikivi: Ihmisten työvoimaa haaskataan rutiinitöissä

Helsingin Sanomat:

Tutkija kuitenkin pelkää, että töissä haaskataan nyt ihmisiä. Monet tekevät yhä koneelle kuuluvia tehtäviä. 

Saarikivi huomauttaa, että digitalisaatio ei ole nostanut tuottavuutta lainkaan niin paljon kuin on odotettu. Tämä selittyy sillä, ettei työorganisaatioissa ole vielä kunnolla ymmärretty, miten uusia työkaluja voisi käyttää ja miten teknologian avulla voisi tehdä arvokkaampaa työtä.

UUDET työkalut totisesti muuttavat ihmisen roolia työssä, oli kyse sitten rekkakuskeista tai lääkäreistä. 

Rekkakuskit voivat siirtyä kuljetusalan asiantuntijatehtäviin, Saarikivi visioi. 

Kenellekään ei hänen mielestään pitäisi tulla yllätyksenä se, että jossain vaiheessa itseohjautuvat autot tekevät läpimurron. Tämän seikan kiistämisen sijaan nyt pitäisi ennakoida, miten esimerkiksi rekkakuskien tehtävänkuvan pitäisi muuttua, etteivät he jäisi yhtäkkiä työttömiksi. 

Saarikiven mielestä kuljetus­yhtiöt voisivat yhä hyödyntää kuljettajiensa ammattitaitoa.

Aivotutkija Katri Saarikivi on huolestunut ihmisten luovan potentiaalin hukkaamisesta. Kun teetetään alituisesti yksitoikkoista ja puuduttavaa työtä, ihmisten kykyjä jätetään hyödyntämättä. Mekaanisella työllä on myös vaikutusta työn tekijään. Yksipuolinen tylsistyttää mieltä verrattuna palkitsevaan työhön.

Saarikiven huomiot tukevat blogissamme pitkään esitettyä väitettä siitä, että työelämää on tasapainotettava. Yrityksissä ja julkisen sektorin työpaikoilla on mahdollista pohtia työnkuvia uusiksi niin, ettei kenenkään tarvitse tehdä samaa asiaa vuodesta toiseen. Äärimmilleen viety ulkoistaminen ja työnjako tekee työstä monille tarpeettoman raskasta ja turhauttavaa. Päätöksenteolla on myös merkitystä. Työ saadaan paremmin tasapainoon, kun työntekijöillä on mahdollisuus vaikuttaa. Työpaikoilla tulisi lisätä demokraattista päätöksentekoa.