HS: Hyväosaisin promille jo yhtä vauras kuin 90 prosenttia väestöstä Yhdysvalloissa

Helsingin Sanomat:

Yhdysvaltalaisten rikkain promille on yhtä varakas kuin maan vähiten varakkaat 90 prosenttia yhteensä, arvioi tuore tutkimus.

Rikkain promille omistaa noin 22 prosenttia maan kotitalouksien nettovarallisuudesta eli liki täsmälleen yhtä paljon kuin kansan suuri enemmistö. Vähiten vauras 90 prosenttia omistaa myös noin runsaat 20 prosenttia varallisuudesta.

Rikkaimman promillen varallisuuden osuus oli tutkimuksen mukaan pienimmillään 1970-luvulla, jolloin osuus oli alimmillaan noin seitsemän prosenttia.

[…]

Kalifornian Berkeleyn yliopiston professori Emmanuel Saez ja London School of Economicsin tutkija Gabriel Zucman arvioivat, että aiemmat tutkimukset vauraimpien omistusosuudesta ovat vähätelleet heidän osuuttaan kaikesta varallisuudesta. Tutkimus pohjaa tietoihin muun muassa tulo- ja varallisuusveroista.

Varakkaimpien osuus varallisuudesta on tutkimuksen mukaan kasvanut tasaisesti vuodesta 1978. Osuus on noussut lähelle 1920-luvun tilannetta, jolloin rikkain promille omisti noin neljänneksen kaikesta varallisuudesta.

Varakkain 0,01 prosenttia väestöstä eli noin 16 000 perhettä omistaa Economistin mukaan jo 11,2 prosenttia kaikesta varallisuudesta Yhdysvalloissa. Näillä perheillä on varallisuutta keskimäärin 371 miljoonaa dollaria.

Suuren enemmistön eli 90 prosentin omistusosuus on vastaavasti ollut laskussa 1980-luvulta lähtien.

Lue myös: