Tutkijat: Ilmastonmuutos vahvistanut äärimmäisiä sääilmiöitä

NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration, USA):

Human activities, such as greenhouse gas emissions and land use, influenced specific extreme weather and climate events in 2014, including tropical cyclones in the central Pacific, heavy rainfall in Europe, drought in East Africa, and stifling heat waves in Australia, Asia, and South America, according to a new report released today. The report, “Explaining Extreme Events of 2014 from a Climate Perspective” published by the Bulletin of the American Meteorological Society, addresses the natural and human causes of individual extreme events from around the world in 2014, including Antarctica. NOAA scientists served as three of the five lead editors on the report.

Tämän vuoden raportti koostui 32 tutkijaryhmän tutkimuksista, joissa keskityttiin 28 äärimmäiseen sääilmiöön. Euroopan kohdalla mainittiin erityisesti Etelä-Ranskan poikkeuksellisen suuret sademäärät ja koko mantereen keskimääräisen lämpötilan nousu.

Lue myös: