Jan Hurri: Miksi Kreikasta ei puhuta nyt?

Jan Hurri, Taloussanomat:

Suomen eduskuntavaalit pidetään kahden viikon kuluttua, ja ennakkoäänestys alkaa ensi viikolla. On siinä ja siinä, pysyykö ainakin kaikkien suurimpien puolueiden kammokysymys Kreikan kohtalosta poissa otsikoista – ja äänestäjien mielestä – nippa nappa edes vaalien yli.
Ainakin Kreikka pysynee poissa suurimpien puolueiden puheenjohtajien ja muidenkin ehdokkaiden vaalipuheista niin kauan kuin puheenaiheet pysyvät heidän valittavissaan. Mutta vaikka Kreikka ja kriisi pysyisivät vaaleihin asti poissa otsikoista, on tällainen sattuman tuoma vaalirauha tilapäinen.
[…] Kriisi palaa otsikoihin melkoisen varmasti viimeistään, kun Kreikan valtion kassa tyhjenee – tai, kun alkaa vääntö Kreikan seuraavasta rahoitusohjelmasta, "Kreikka-kolmosesta" ja mahdollisesta velka-armahduksesta.
[…] Odotettavissa onkin vaikeaa vääntöä, joka voi yhtä hyvin helpottaa kriisiä tai kärjistää sen uudestaan aina Kreikan euroeroon asti.
Suomen vaalien jälkeen työnsä aloittava uusi hallitus joutunee vasten tahtoaan likimain ensi töikseen ottamaan kantaa, takaako Suomi vielä kolmannenkin Kreikan rahoitusohjelman, suostuuko Suomi antamaan aikaisempia tukiluottoja anteeksi vai painostaako Suomi mieluummin Kreikan ulos eurosta.

Jan Hurri pohtii perustellusti artikkelissaan, miksi poliittisessa keskustelussa ei vaalien alla juurikaan puhuta Kreikasta ja EU:n tilanteesta. Aihe on käytännössä kaikille suurille puolueille hankala – vain syyt vaihtelevat.

Hurri taustoittaa myös osuvasti lähivuosien kriisinhoitoa suomalaisesta näkövinkkelistä. Vuoden 2010 keväällä Suomi nimittäin lähti innokkaasti mukaan kriisitoimiin, jotka käytännössä rikkoivat EU:n tärkeimpiä taloussopimuksia. Suomi sotkeutui kriisimaiden pelastamiseen ottamalla kantaakseen toisen jäsenvaltion velkoja ja vastuita, vaikka tämä on EU:n perussopimuksen vastaista. Huomionarvoista tässä on se, että kriisimaissa kyse oli pääasiassa Saksan ja Ranskan suurpankkien antamista riskiluotoista – ei esimerkiksi kriisimaiden kansalaisten pelastamisesta tai suomalaisten pankkien saatavista.

Lue myös: